• titlu executoriu are în acest moment doar Fiscul băcăuan • documentul este valabil cinci ani • după această perioadă, datoriile se prescriu • compensarea se face în ordinea vechimii datoriilor la bugetul de stat
Fiscul scoate la vînzare cîteva imobile ce aparțin societății Cotidian din Bacău, societate aflată în executare silită pentru datorii restante la bugetul de stat de peste 60 de miliarde de lei. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP), informează că licitația are ca temei legal Ordonanța 61/2002 privind colectarea creanțelor bugetare și se va desfășura luni, 17 noiembrie, orele 11:00, la sediul DGFP. Se vor vinde prin licitație publică active aparținînd societății Cotidian, format dintr-un ansamblu de bunuri imobile situate în Bacău, pe strada Ștefan cel Mare 28. Din ansamblul imobiliar ce este scos la mezat de Fisc, fac parte un atelier mecanic în suprafață de aproape 165 de metri pătrați, un depozit de sare de aproape 100 mp, o magazie de vopsele, două ateliere, de peste 1.600 mp. Mai sînt scoase la vînzare două centrale termice, un post de transformare și clădirea administrativă Se mai vinde și terenul societății, de peste 13.000 de metri pătrați. Prețul de pornire al licitației este de aproape cinci miliarde de lei, fără TVA. Bunurile imobile scoase la vînzare de către DGFP mai sînt vizate și de alte instituții, AJOFM, CAS Bacău și APAPS București, dar titlul executoriu are doar DGFP. „Îi invităm pe cei care pretind vreun drept asupra acestor bunuri să înștiințeze despre aceasta organul de executare, înainte de data stabilită pentru vînzare”, anunță Maricel Radu. Cei interesați să cumpere bunurile pot depune oferte pînă cel tîrziu cu o zi înainte de data licitației și să facă dovada plății taxei de participare de zece procente din prețul de pornire.
Majoritatea datornicilor sînt în executare silită
Procedura executării silite nu este nouă, dar a fost mai bine reglementată de la începutul acestui an, cînd a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului (OG) 61/2002. În acest moment, conform informațiilor furnizate de DGFP, din cei 26 de mari datornici, cu debite de peste 15.600 de miliarde de lei, 17 se află în executare silită.
Din 2003, obligațiile la bugetul de stat se colectează conform OG 61, care abrogă toate prevederile legale anterioare. Modalitățile de stingere a creanțelor bugetare sînt plata, compensarea, executarea silită și prescripția. Plata se poate face prin decontare bancară, mandat poștal, numerar sau prin anulare de timbre mobile la termenele scadente. Dferențele de obligații bugetare, dacă au fost comunicate în primele două săptămîni ale lunii în curs, trebuie achitate pînă la data de 5 a lunii următoare. În cazul în care comunicarea a fost făcută începînd cu a 16-a zi pînă la finalul lunii, termenul de plată este pînă pe data de 20 a lunii următoare. Compensarea este făcută la cererea debitorului, în maximum 30 de zile sau din oficiu. Această procedură se efectuează cu obligațiile bugetare cu termene de plată în anul curent, cu obligații neachitate pînă la sfîrșitul anului precedent, în ordinea vechimii și pînă la stingerea acestora. Compensarea se mai poate face și cu dobînzile, penalitățile de întîrziere aferente obligațiilor bugetare cu termene viitoare, dar numai la cererea plătitorului. Executarea silită începe prin comunicarea unei somații în care debitorul este notificat să achite în termen de 15 zile sau să facă dovada stingerii creanțelor. Somația este obligatorie și poate fi trimisă prin poștă, prin executori bugetari sau înmînată direct. Dacă acesta refuză să primească somația, comunicarea poate fi făcută prin anunț în presa locală sau în Monitorul Oficial. Executarea se poate întinde asupra tuturor proprietăților debitorului. Contestația la executarea silită se poate face numai cu condiția depunerii unei cauțiuni de 20 la sută din suma datorată. Datoriile la bugetele de stat pot fi scăzute din evidența agenților economici, în cazul în care debitorul este declarat insolvabil. Insolvabilitatea este aplicabilă în situația cînd debitorul nu are venituri sau bunuri care s-ar putea preta operațiunii, dacă după încetarea executării silite rămîn creanțe nerecuperate sau dacă debitorul a dispărut sau decedat fără să lase moștenire. Dreptul de executare silită se prescrie după cinci ani de la data încheierii anului fiscal în care a luat naștere acest drept. Acest termen se suspendă în cazul reeșalonării sau amînării la plată. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns