Filiala Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECAR) a fost, ieri, 5 decembrie, gazda sesiunii de instruire a membrilor săi pe tema „TVA la încasare”. La întâlnirea cu profesioniștii contabili au venit Zoana Sârghi, șeful Biroului de asistență pentru contribuabili al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, și consilierii Elena Bărbieru și Bogdan Bărbieru, de la aceeași instituție. Acțiunea face parte dintr-o campanie de informare susținută de DGFP, care a început pe 28 noiembrie în Bacău și care va continua în tot județul. O instruire similară a avut loc, marți, și în Moinești.
Noul sistem de colectare a taxei pe valoarea adăugată (TVA) se va aplica de la 1 ianuarie 2013. Implementarea unui sistem de plată a TVA la încasarea facturilor a fost conceput – susțin finanțiștii – „în vederea asigurării unui cadru fiscal propice redresării întreprinderilor mici și mijlocii aflate în situații dificile datorate crizei actuale și lipsei de lichidități, pentru creșterea vitezei de circulație a banilor în economie și colectarea mai eficientă a TVA”. Prevederile legale în acest sens au fost făcute prin Ordonanța Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Contribuabilii care vor aplica sistemul TVA la încasare vor avea obligația, din punct de vedere al livrărilor sau prestărilor efectuate, să emită facturi cu TVA pentru livrarile de bunuri / prestări de servicii taxabile cu mențiunea „TVA la încasare”.
Comentatorii noului sistem susțin, însă, că deși acesta ar trebui să fie o măsură care să elibereze lichidități în piață și să ajute companiile într-o perioadă în care băncile încă nu sunt deschise spre finanțări, odată cu reglementarea lui, s-a dovedit ca sistemul nu este chiar o plată a TVA la încasare, ci mai degrabă o amânare a plății până la cea de-a 90-a zi de la momentul emiterii facturii, ceea ce nu aduce avantaje semnificative contribuabililor. Nici disciplinarea operatorilor economici pentru efectuarea cât mai rapidă a plăților pentru a câștiga dreptul de deducere despre care s-a vorbit la introducerea TVA la încasare nu pare să fie un efect pozitiv cert al noului sistem de TVA.
Pentru a veni, totuși, în sprijinul contribuabililor, Ministerul Finanțelor Publice a elaborat Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la încasare. Ghidul reunește într-un singur document toate prevederile legale din Codul fiscal, din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal precum și din normele procedurale, necesare în cazul operațiunilor care intră sub incidența sistemului TVA la încasare.
În celelalte administrații financiare din județ alte instruiri vor avea loc pe 11 decembrie – în Buhuși și pe 12 decembrie – în Podu Turcului. Petru DONE)
Lasă un răspuns