Conducerea executiva a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare a judetului Bacau va fi preluata, pentru o luna (1 – 30 noiembrie), de Ghita Burlui, director executiv adjunct al acestei institutii. Preluarea conducerii are loc la cererea de suspendare din functie, pe aceasta perioada, depusa de directorul executiv, Mihai Banu, care candideaza, pe listele Partidului National Liberal, pentru un post de deputat in Parlamentul Romaniei. Cererea de suspendare a fost aprobata de ministrul Agriculturii, iar preluarea conducerii DADR se va face cu data de 31 octombrie.
„Este un prag important al vietii si carierei mele – ne-a declarat, ieri, 29 octombrie, Mihai Banu -, dar si un moment in care fac un fel de bilant al celor aproape patru ani in care am lucrat pentru agricultura judetului Bacau de pe aceasta functie. Nu ma gindesc, acum, la realizari, ci mai ales la ce as fi vrut sa definitivez. De aceea, am in vedere proiectele pe care inca nu am reusit sa le pun in practica, desi le-am pus pe masa Ministerului Agriculturii. Sint foarte multumit de colaboratorii mei, care au promovat ideile mele, dar o mare parte dintre cele prin care voiam schimbarea radicala a unor chestiuni legate de spatiul rural nu au fost luate in seama. Desi au fost apreciate. Numai ca au fost puse, efectiv, la sertar si uitate”.
Mihai Banu a fost, intre cei cinci-sase directori ai Directiei Agricole din ultimii 18 ani, cel mai aplecat asupra conceperii de proiecte de restructurare a politicilor agricole in profil teritorial. Un proiect a fost cel al Legii de organizare si functionare a camerelor pentru agricultura si dezvoltare rurala, altul cel al Legii de organizare a teritoriului agricol, dar si Schimbarea hotaririi de guvern prin care s-au stabilit zonele defavorizate sau Schimbarea categoriilor de folosinta a terenurilor. „Aceste proiecte – a precizat Mihai Banu – au fost croite dupa ceea ce am observat de zeci de ani in teritoriul agricol, dar mai ales in ultimii ani, vazind nevoia de anumite servicii agricole pentru locuitorii judetului”. Directorul executiv al Directiei Agricole crede ca structurile statului in teritoriu, in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, trebuie modernizate si ca intre structurile de la Centru si cele teritoriale exista o mare discrepanta, primele fiind croite pe destul de multe interese de grup. In structurile teritoriale, numarul specialistilor in agronomie si zootehnie este insuficient, motiv pentru care o serie de programe nu pot fi aplicate cum trebuie si la timp. Desi asupra institutiei judetene care se ocupa de aplicarea politicilor agricole guvernamentale au fost facute destule presiuni politice – a mai spus directorul executiv -, acesta sustine ca a tinut institutia departe de interesele politice. „Noi am venit in multe probleme cu solutii – a mai spus Mihai Banu -, dar nu a avut cine sa le aplice. Am actionat dupa principiile impuse de aderarea la Uniunea Europeana si am creat asocieri ale producatorilor agricoli, circa 45 de toate in tot judetul, precum si Grupul de Actiune Locala Valea Trotusului, un exemplu in acest sens, intr-o zona in care primarii, de diferite coloraturi politice, au fost cei mai receptivi la asemenea idei progresiste, stiut fiind cit de mult sint apreciate asocierile in UE”.
Doru Stanca a zis
Domnul Done… sunteti om in varsta. Chiar nu va e putin rusine ? Aveti valoare, ce naiba, aveti familie, va respecta oameni care au citit articole economice de valoare… dar sa pupati curul unei pramatii incompetente… chiar asa de sarac ati ajuns, incat acceptati banii unor asemenea incompetenti ? Bacaul este absolut sinistru in materie de agricultura. Nimic, saracie lucie. Sa se duca tovarasul Banu si sa dea banu ala pe care il ia pentru ca sta degeaba, sa il dea taranilor care nu au parte decat de fraze pompoase. Pe bune, domn’ Done. Chiar tot pe vremea lui Ceausescu suntem, cand toti intelectualii pupau dosul analfabetilor ?