Ieri ar fi trebuit sa fie ultima zi din „telenovela” politica numita „alegerile locale 2008”. N-a fost sa fie! In comuna Voinesti (Iasi) se vor organiza alegeri dupa ce a cistigat… un mort. Cind? Nu se stie. Decizia instantei nu este definitiva, dar motive pentru contestatie nu par a exista. Duminica, in cele citeva localitati din Romania unde – in premiera! – Biroul Electoral Central a decis refacerea scrutinurilor s-a votat cu patima si sub protectia jandarmilor. Priveam armele militarilor si aveam senzatia ca vad imagini de prin America Latina sau de prin Africa ecuatoriala.. Inghesuiala de la urne nu m-a convins ca la mijloc ar fi exacerbarea spiritului civic. Mai degraba a fost o dovada de analfabetism politic si coruptie impachetata in faldurile democratiei. Semnalele transmise de observatori si de jurnalisti atrageau atentia asupra ilegalitatilor de tot felul. Oamenii spun ca au existat amenintari, ca s-au cumparat voturi, ca s-au schimbat urne, ca au disparut buletine (si au aparut altele!…) sau ca batrinii au fost luati cu arcanul de prin bojdeucile lor si carati la sectii pentru a stampila „pe cine trebuie”. La Stefanesti, oamenii protesteaza in strada si dupa aflarea noilor rezultate…
Acesta este stadiul democratiei romanesti! In asemenea conditii, chiar si victoriile onorabile ale unora sau altora dintre candidati sint umbrite de mediul politic general. Vorbeam vineri despre „jocurile democratiei”. Ma refeream atunci la aminarea primelor termene ale sedintelor de constituire la Consiliul Judetean si, respectiv, la Consiliul Local. Ieri a fost runda a doua. Pariam ca se va repeta „reteta democratica”. Cel putin in ceea ce priveste Consiliul Judetean (in momentul in care scriu aceste rinduri nu s-a consumat si intilnirea de la Consiliul Local), nu m-am inselat. Va trebui sa asteptam pina joi ca sa aflam ce vicepresedinti avem. Insa nici atunci nu este sigura prezenta tuturor. Exista destule chichite in lege pentru a se putea asigura o alta aminare de trei zile. Si uite-asa, din aminare in aminare spre victoria cea mare! Acesta pare a fi sloganul celor pe care i-am votat, acordindu-le toata increderea noastra pentru a administra judetul si localitatile.
Nu stiu citi cetateni inteleg „jocul democratiei” despre care ne vorbesc proaspetii alesi. Mai degraba, majoritatea oamenilor este exasperata. Ar dori sa-i vada pe cei invingatori la munca, in slujba comunitatilor. Sint atitea de facut! Drumuri, poduri, locuinte… Incep reparatiile in scoli si iarasi ne vom trezi pe 15 septembrie ca plimbam bobocii printre schele si moloz… De astazi, toate utilitatile si alimentele de baza se scumpesc. In schimb, salariul minim pe economie ramine incremenit. Nu am auzit vorbindu-se despre vreo strategie de limitare a efectelor asupra categoriilor defavorizate ale populatiei. Inflatia creste pina la cotele de-acum patru-cinci ani, dobinzile de referinta au ajuns, iarasi, la doua cifre, iar deficitul atinge noi maxime istorice. In toamna, ministrul Finantelor aproape ca s-a rastit la mine cind mi-am aratat neincrederea in prognozele oficiale pe care le prezenta „presei din provincie”. Marile lui progrese economice se dovesdesc a fi doar „succesuri” de tot risul. Semnalele de alarma trase de organismele internationale – precum Banca Europeana Centrala sau Comisia Europeana – inca sint tratate cu indiferenta de Guvernul ce pare preocupat mai ales de alegerile ce-au fost si care vor mai fi. „Jocul democratiei” este incitant si interesant cita vreme nu afecteaza viata de zi cu zi a comunitatii, a oamenilor implicati doar prin votul lor de buna credinta. Cind ti-e foame si nu ai siguranta zilei de miine, parca si simtul umorului ti se atrofiaza. Vorba unui republican prezent in Sala Mare a Prefecturii: „Ati verifica? N-a venit electoratul cu sape si topoare?” Din fericire, romanii aveau alte probleme de rezolvat, luni, pe la vremea prinzului…
Lasă un răspuns