Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a organizat, luni, o videoconferință la care au participat reprezentanți ai inspectoratelor pentru situații de urgență, structurilor cu responsabilități în gestionarea urgențelor la nivel de județ – Unități de Primiri Urgențe, SMURD, Servicii de Ambulanță. Printre subiectele discutate s-a aflat și cel legat de activitatea dispeceratelor integrate existente deja în 30 de județe și extinderea acestora la nivelul întregii țări.
Cătălina CHIFU
În județul Bacău, dispeceratul în regim integrat ar putea fi funcțional din toamnă și ar avea ca rezultat o mai bună coordonare a serviciilor de urgență, care să fie în beneficiul pacienților.
S-a ridicat, de asemenea, problema reducerii timpului de răspuns între apelurile de urgență și trimiterea echipajelor. În acest sens, s-a propus ca până la 30 august să se realizeze prima etapă a unui studiu prin care se va stabili cel mai apropiat echipaj de intervenție pentru fiecare localitate din zonele rurale, fiind luate în considerare inclusiv echipaje din județele limitrofe. Astfel, dacă cel mai apropiat echipaj de intervenție se află într-un județ limitrof, acesta va putea fi solicitat să intervină fără a se ţine cont de limita administrativă a județului. „Legea ne obligă să intervenim în mediul rural în maxim 20 de minute în 75 la sută din cazuri – a explicat dr. Adrian Colibaba, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Bacău. Or, având în vedere cât de proaste sunt drumurile, este imposibil. Prin acest studiu se va reduce timpul de intervenție fără să se mai respecte teritorialitatea județelor. Bacăul are deja stabilite câteva zone comune, dar se intervine numai la solicitare prin dispecerat, nu în mod spontan, așa cum se dorește”.
Lasă un răspuns