Omul de afaceri Cătălin Grigoriu acordat un interviu ziarului Evenimentul Zilei, în care și-a manifestat sprijinul pentru Valentin Ivancea, candidatul PSD-PNL la Primăria Bacău. Economist de profesie, absolvent al specializării Finanțe, la o universitate din Montreal, Canada, Cătălin Grigoriu este un tânăr fermier care administrează peste 6.500 ha de teren, notează publicația. Este asociat în afaceri cu frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, cu care de altfel este și rudă.
– Dle Grigoriu, deși sunteți o persoană discretă, fără manifestări în zona politică, am dori să aflăm, având în vedere calitatea de om de afaceri, persoană ancorată în realitate, dinamică, care este opinia dumneavoastră despre faptul că românii nu dovedesc o mare apetență pentru a participa la vot?
– Este firească această apatie! În atâția ani de la Revoluție, am văzut toate alianțele și combinațiile politice indiferent de ideologie, aceleași asfaltări cu o lună înainte de alegeri, traseim politic, multe așteptări înșelate. Deci este normală o relativă apatie a alegătorilor… Pe de altă parte însă, această cuplare a localelor cu europarlamentarele determină o prezență destul de bună la vot, de aproape 50%, după cum arată datele sondajelor, ceea ce e un lucru bun.
„Felicit PNL Bacău pentru decizia de a-l susține pe Ivancea la primărie”
– În municipiul Bacău se întâmplă un fenomen interesant: cunoscut drept un oraș cu veleități de dreapta, băcăuanii au o ofertă de candidat din partea coaliției PSD-PNL, în persoana social-democratului Valentin Ivancea. La rândul dumneavoastră, sunteți un om de afaceri, un om de dreapta, poate o persoană care are un astfel de profil să voteze un candidat care se revendică din zona de stânga?
– În calitate de antreprenor, cu o vechime de peste 24 de ani și care nu a lucrat niciodată cu statul și nici nu intenționez să fac acest lucru, este evident că vederile mele sunt 100% de dreapta. Printre altele, eu cred în eficientizarea tuturor proceselor din cadrul fiecarei activități sau instituții, în remunerare pe baza de criterii de performantă, într-un aparat de stat suplu și eficient etc.
În ceea ce-l privește pe domnul Ivancea, reprezentantul PSD din coaliția PSD – PNL, îl cunosc de 20 de ani și pot afirma în maxima cunoștință de cauză că este pe de o parte mai mult un administrator decât un om politic, iar pe de altă parte, manifestă prin deciziile pe care le ia un management care include măsuri și principii de dreapta.
Din acest punct de vedere, Valentin Ivancea este convingător pentru mine, ca antreprenor, și felicit sincer PNL Bacău pentru decizia de a-l susține.
– Există teorii care acreditează ideea că dreapta, în condiții normale de existență socială, produce surplusul, bogăția, iar stânga distribuie acest surplus. Este corectă această terorie, are ea nevoie și de alte circumstanțieri?
– Ideologic vorbind, da! Doar că nu vorbim aici despre comunism și capitalism, o luptă ideologică pornită din perioada interbelică și acutizată după Al Doilea Război Mondial. Romania este clar o țară capitalistă, democratică și, aș spune, clar, mai de dreapta decțt multe țări din Vestul și mai ales Nordul Europei. În România, diferențele dintre PNL și PSD sunt de multe ori nesesizabile și-mi amintesc de guvernarea Ponta, când și liberalii au admis că respectiva guvernare a luat cele mai liberale măsuri din ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, în prezent susțin și apreciez poziția PNL-ului cu privire la menținerea impozitării de 16% a profitului.
„Municipiul Bacău nu a progresat deloc. În 2024, oamenii încă vorbesc de apă”
– Cum se vede Bacăul atunci când vă reîntoarceți pe meleagurile natale? Ce vă place și ce vă displace?
– Când vin în Bacău îmi place să-mi revăd colegii de la serviciu pe umerii cărora se bazează tot operaționalul ultimilor doi ani de activitate și să-mi revăd prietenii. Dar atât! Bacăul nu a progresat deloc, timpul parcă a stat în loc, simt o atmosferă apăsatoare, văd oameni îngrijorați si nemultumiți. Nu ai unde petrece un timp de calitate împreună cu prietenii sau familia, ne-am învățat să ne mulțumim cu puțin sau cu nimic, și e revoltător când vezi că în 2024 oamenii încă vorbesc de accesul la apă!
– Care ar fi mizele cu adevărat importante ale Bacăului, atât ca municipiu, cât și ca județ?
– Miza noastră trebuie să fie administrarea performantă, corectă și transparentă, atât a județului cât și a reședinței de județ.
Trebuie să atragem fonduri europene și să le investim în orașul si județul nostru: în infrastructură, cultură, divertisment (Stadion, Athletic Park etc), atragere de investitori. Și trebuie lucrat cu adevărat în ECHIPĂ! Nu doar echipa din cadrul aceluiași partid, cât și în echipe transpartinice! Trebuie să ne oprim din lupta asta, politică, prin care partidele își blochează reciproc proiectele destinate băcăuanilor ca să aibă “muniție” pentru următoarele alegeri. Trebuie să renunțăm în a mai fi oameni mici puși pe bârfe, glume electorale, înțepături, că doar nu suntem la un teatru ieftin și prost.
– Dle Grigoriu, apropos de implicare, v-ați gândit, vi s-a propus vreodată să candidați la vreo funcție publică?
– Au existat tatonari. Dar niciodată nu am fost si nici nu voi fi interesat. Compania pe care o reprezint a plătit doar în impozit pe profit peste 2.5 milioane de euro in ultimii trei ani. Asociația pe care a finanțăm face sponsorizări în diverse domenii de peste 200-250.000 euro anual. Așa contribuim noi la bunăstarea comunității. Mai mult, ca să ai rezultate în orice domeniu, inclusiv într-o funcție administrativă publică, trebuie să-ți faci propria echipă de management și nu să moștenesti funcționari care te sabotează sau îți sunt impuși de vreun partid. Și, din păcate, acest lucru, nu se face, nici în Bacău, nici în țară. Prin urmare, viziunea mea nu concordă cu o ipotetică apartenență politică.
– Dați-mi exemplu de un politician român sau din altă țară care v-a impresionat, pe care l-ați putea considera un model. Sau mai mulți.
– În general nu sunt fan “politicieni” deși am multi prieteni care fac politică, cam la toate partidele de pe scena politica românească.
Eu apreciez mai mult administratorii de bugete locale/judetene decât oamenii politici care vizeaza doar interesul politic. Deși nu-i cunosc personal, nu am cum să nu-i remarc pe domnul Bolojan, care a transformat Oradea și județul Bihor, pe Emil Boc care a schimbat din temelii Clujul și mă bucur mult să văd că domnul Ivancea a început cu dreptul administrarea Consiliului Județean Bacău, după același format ca cei mai sus mentionați. Personal, sper că va reuși să pună și municipiul Bacău cu adevărat pe harta României.
– Deci, concluziv, dă vreun sens să mergem la vot? Care ar fi prima motivație?
– Da, trebuie mers la vot. Pentru că altfel nu avem dreptul să comentăm și să ne plângem ulterior. Și pentru că de multe ori diferența este făcută de doar câteva voturi. Trebuie să mergem către partidele care nu ne periclitează apartenența europeană și trans-atlantică. Nu pot să nu remarc în acest sens PSD-ul, care e partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și care a a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Pe plan local evident că trebuie votat omul și gospodarul! Cel care este modest, harnic, bine-intentionat, fidel urbei, priceput și care are mai mult valențe administrative decât politice.
- Citiți interviul integral pe site-ul evz.ro!
Radu Mazarescu a zis
Dl. Catalin este verisorul fratilor Dedeman…
Tatal sau dl. Mihai, a fost director general la combinatul chimic din Bacau inainte de revolutie.
Schema e simpla…va dati seama ce inseamna sa fi fost director general la ditamai combinatul…
A trimis pe nazdravan tocmai in Canada….la o universitate no name…
In SUA si UE sunt universitati de top pentru tineri bine pregatiti…insa este o moda, in special la bugetari…isi trimit odraslele la studii in UE si SUA…la universitati no name, pe banii obtinuti din parandaraturi…dupa care ii parcheaza in ministere, institutii, consulate, primarii prin tara si strainatate si au viitorul asigurat.
Mihai tatal sau a ridicat firma, a avut conectiile necesare si banii…din salariul de director…
Ulterior fiul e clar, a invatat de la taica-su si s-a ridicat…
El si familia impreuna cu verisorii sunt fani ai marelui partid…cotizanti si suporteri…
Daca nu ai nici o treaba cu politica, de ce faci afirmatii politice si sustii candidati ai unor partide?
Vorbeste de afacerile tale cat sunt de corecte si ce multe impozite virezi la stat…
Sau te plimbi cu masinicile la raliuri ca asta stii sa faci mai bine…
adi a zis
esti doar invidios, raducu :))))
dan a zis
Pai daca omul a spus clar ca nu a facut afaceri cu statul niciodata, nici asa nu e bine? si de cand e o povara sa fii ceva cu fratii Dedeman? var, nas, cuscru….cred ca e o mandrie
Votantul a zis
Nu e var. E cumnat.
IVAN CEA a zis
Tabla ruginita de pe cladirea C.J[Prefectura] il recomanda……………