• practic, toată activitatea instituției este condusă acum de singurul vicepreședinte rămas în funcție • numirea unui nou președinte al acestei instanțe s-a amînat suspect de mult
La aproape o lună de la decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de revocare din funcție a lui Dumitru Pocovnicu din funcția de președinte al Tribunalului Bacău, instanța încă nu are numit un alt președinte. Nici măcar cu delegație, pînă la definitivarea procedurilor de numire a altui magistrat în această funcție. Obligația de numire cu delegație a unui judecător care să îndeplinească prerogativele de președinte de instanță îi revenea Ministerului Justiției. Instituția se arată suspect de reticentă, în condițiile în care ministrul Cristian Diaconescu a fost primul care a luat o poziție oficială în privința neregulilor semnalate de presă în privința modului de gestionare a fondurilor publice la Tribunalul Bacău, dar și managementului actului de justiție a fostului președinte. După ce CSM a acceptat propunerea ministrului de revocare din funcție a lui Pocovnicu, trebuia numit cu delegație un președinte. Mai ales că instanța băcăuană resimte acut lipsa și a celui de-al doilea vicepreședinte, după ce judecătorul Lili Irimia și-a dat demisia. Practic, în momentul de față, instanța băcăuană este diriguită de judecătorul Mirela Opriș, singurul vicepreședinte pe care îl mai are Tribunalul Bacău.
„Nu este nimic neobișnuit și nici suspect în această situație. La fel se petrec lucrurile și la curtea de Apel Oradea, al cărei președinte dar și vicepreședinte au fost revocați odată cu președintele Tribunalului Bacău. Potrivit legii, în asemenea situații prerogativele președintelui de instanță sînt preluate de un vicepreședinte sau chiar de un șef de secție”, a spus Alina Tonigaru, purtătorul de cuvînt al Ministerului Justiuției.
Situația este cu atît mai incertă, cu cît la sfîrșitul acestei luni intră în vigoare noile reglementări privind organizarea judecătorească și care impun criterii drastice în privința obținerii unor posturi de conducere. Printre magistrați a început să plutească din nou tensiunea, mai ales din momentul în care, la începutul acestei luni, și-a făcut apariția în Bacău Iulian Sîrdan, șeful serviciului de audit de la Ministerul Justiției în fruntea unei echipe de audit. Asta, în condițiile în care numele oficialului bucureștean a fost menționat de judecătorii băcăuani ca fiind al unuia dintre susținătorii fostului președinte, și cel care ar fi trebuit să semnaleze primul problemele existente în privința modului în care sînt cheltuiți banii publici pentru construcția sediului noului Tribunal. Prezența lui Sîrdan a născut destule semne de întrebare, dar și de îngrijorare că, în acest fel, se încearcă tergiversarea în numirea altui președinte. „Nu există motive de suspiciune nici în privința domnului Sîrdan, atîta vreme cît la baza deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l revoca pe Dumitru Pocovnicu a stat și un raport al dumnealui”, a mai spus Alina Tonigaru. În aceste condiții, aproape sigur e că cei care vor decide asupra magistratului care va fi numit în fruntea Tribunalului sînt membrii CSM, la una din următoarele ședințe. În acest fel, noul președinte va fi numit definitiv, pe un mandat plin de cinci ani și va fi ales dintre judecătorii băcăuani, dar și de la alte instanțe din țară care și-au depus dosarele de candidatură pentru acest post. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns