• dacă va continua să ningă, angajații de la Drumuri Naționale se vor confrunta cu o mare criză • ei au rămas fără utilaje, material antiderapant și resurse finaciare, deoarece majoritatea contractelor au expirat • datorită noilor căderi de zăpadă a fost necesară intervenția în forță a utilajelor de deszăpezit • ieșit în decor, un TIR a blocat jumătate din șoseaua de la Măgura
Întoarcerea iernii le-a creat numeroase probleme celor care au în administrare drumurile județului și mai ales conducătorilor auto care s-au încumetat să plece la drum. Ninsoarea a început în cursul nopții trecute și pe tot parcursul zilei de ieri nu s-a dat bătută. Echipajele de lucrători de la Secția Drumuri Naționale au ieșit la deszăpezire încă de la orele 23.00, în special pe porțiunile de drum situate în zona de munte. La miezul nopții, utilajele de deszăpezire și răspînditoarele de material antiderapant acționau pe DN11 (Bacău – Onești – Poiana Sărată), unde stratul de zăpada a reușit să fie menținut la trei centimetri, dar din cauza ninsorii, exista tendința depunerii de omăt într-un strat mult mai mare.
Drumarii care au în administrare drumurile naționale din județul nostru au intrat în stare de consemn și au acționat în cursul zilei de ieri cu 20 de utilaje. La primele ore ale dimineții, la Măgura, un TIR a derapat datorită stării tehnice precare și a blocat pentru o oră jumătate din carosabil. Partea din față a autovehiculului s-a dus în șanț, iar partea din spate a blocat o bandă. Circulația a fost deblocată cu ajutorul unei autobasculante care trecea prin zonă. „Ne-am deplasat la fața locului și am împrăștiat material antiderapant. Împreună cu reprezentanții de la poliție s-a decis ca un agent să stea la intrarea în Bacău, iar altul în Onești pentru a nu mai lăsa mașinile de mare tonaj să intre pe acest drum, dacă nu sînt prevăzute cu lanțuri”, ne-a declarat Iulian Vasiliu, adjunct șef secție la Secția Drumuri Naționale Bacău.
Au existat însă și mașini care au ieșit de pe șosele. Autoturismele au părăsit carosabilul și au provocat accidente ușoare în dreptul localităților Nicolae Bălcescu și Orbeni.
Angajații de la Drumuri Naționale nu mai au utilaje și bani pentru antiderapant
Secția Drumuri Naționale Bacău se confruntă cu grave probleme financiare și din acest motiv sînt puse sub semnul întrebării viitoarele intervenții, în caz că va continua să ningă. „Sîntem la capătul resurselor financiare și materiale. Contractele de închiriere a utilajelor au expirat și din cele 70 de utilaje pe care le aveam la începutul iernii am rămas cu 20, dintre care doar opt sînt ale noastre. Sperăm că situația meteorologică nu se va înrăutăți mai mult de atît, pentru că vom avea reale probleme”, ne-a declarat Iulian Vasiliu. Nici la capitolul material antiderapant nu se stă bine. La sediu și în punctele de sprijin nu mai există decît 200 de tone de sare și nisip. Vasiliu ne-a mai spus că pentru a ieși cu bine din iarnă, prognozată pînă pe 20 martie, ar mai fi necesare 20 de utilaje și aproximativ 300 de tone de material antiderapant. „De la Iași ni s-a atras atenția să limităm cheltuielile. Am făcut solicitări pentru achiziționarea celor necesare și așteptăm răspunsul superiorilor de la Iași”, a precizat Iulian Vasiliu.
Echipele de angajați de la societatea Drumuri Județene au acționat încă de la 8.00 dimineața. Pe cinci porțiuni de drum județean s-a intervenit cu utilaje cu lamă datorită stratului de zăpadă de zece centimetri. Aceste trasee au fost Dospinești – Soci (DJ 252), Moinești – Cernu (DJ 117), Buhuși – Runc (DJ 156H), Racova – ferme Agricola Internațional (DJ 159) și Ardeoani – limita județului Neamț (DJ 156A). Între Sărata și Bacău, pe DJ 119, s-a intervenit cu un autogreder, deoarece zăpada a atins pe unele porțiuni chiar și 20 de centimetri. Același utilaj a fost scos și pe DJ 119H, la Faraoani. Pe aceste trasee vîntul a spulberat zăpada pe carosabil, formînd suluri. Pe drumurile județene au acționat, ieri, 25 de utilaje și s-au împrăștiat în jur de 150 de tone de material antiderapant. Drumarii angajați la societatea băcăuană nu au intrat în consemn general, pentru că nu au primit încă ordinul Consiliului Județean, dar dacă va continua să ningă acest lucru va fi inevitabil. Conduceea societății băcăuane a impus totuși supravegherea permanentă la sediu și în punctele de lucru. Prognoza meteorologică anunță ninsori abundente pînă pe 20 martie și vînt, care va sufla cu 70 kilometri la oră. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns