• în fața Prefecturii, unde a fost instalat un televizor gigant pentru vizionarea în direct a summit-ului de la Praga, s-au adunat doar cîțiva jurnaliști și două-trei oficialități • majoritatea băcăuanilor aflați în trecere prin centrul orașului nu știau ce se întîmplă • pentru ei, ori a fost ziua împotriva fumatului, ori a fost sărbătorită venirea lui Bush la București, ori a fost pur și simplu o manifestare pentru binele țării • încă un televizor a fost instalat și la Primărie, dar acolo nu s-a oprit nimeni în loc • ansambul folcloric „Busuiocul” a reușit să adune mai multă lume în fața Prefecturii decît evenimentul de la Praga
România a fost ieri invitată să adere la NATO. Dacă ar fi să dăm crezare ultimelor sondaje, vestea ar fi trebuit să umple de bucurie inimile a milione de români. Poate că în alte localități așa s-o fi întîmplat. Pe băcăuani, însă, vestea cea mare nu i-a impresionat prea mult. Ziua de ieri nu a fost, pentru băcăuanul de rînd, nici mai bună, nici mai rea decît celalte. Gîrboviți de griji și de necazuri, oamenii își vedeau de treburile lor, aruncînd cîte o privire în grabă, peste urmăr, la toată agitația care se derula pe ecranul celor două televizoare amplasate în centrul orașului, în fața clădirii Prefecturii și în fața Primăriei. Ceva mai multă agitație a putut fi observată în Piața Tricolorului, acolo unde aproximativ 20 de persoane au ieșit în stradă să asculte anunțul făcut de lordul Robertson la Praga. Oarecum stingher, un bărbat înalt, îmbrăcat într-o haină neagră, nu își prea găsea locul pe platforma din fața clădirii. Era prefectul Radu Cătălin Mardare, care încerca să fie atent la tot ceea ce răzbătea prin ecranul televizorului că se întîmplă la summit. Ceva mai departe, lîngă trotuar, stătea subprefectul Gabriel Vlase, înconjurat de cîțiva jurnaliști din presa locală. Emoția evenimentului părea să fie trăită cu mai mult entuziasm de Ana Marchiș, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar. Înconjurată de jurnaliști, Ana Marchiș dădea declarații în stînga și în dreapta. „Este un moment istoric”, a fost de părere inspectorul Ana Marchiș. Cu puțin timp înainte de anunțarea celor șapte state care au fost invitate să adere la Alianța Nord-Atlantică, și-a făcut apariția și viceprimarul Dragoș Benea. În fața Primăriei nu se adunase picior de om, așa că a venit să asculte anunțul alături de oficialitățile din cadrul Prefecturii. În jurul orei 10.45 a fost făcut și anunțul oficial. „Poate că ceea ce s-a întîmplat la 11 septembrie a grăbit, oarecum, luarea aceste decizii. Însă poziția strategică a României a fost, cred, un factor hotărîtor”, a fost de părere prefectul Cătălin Mardare. „După acest moment, românii vor avea parte de mai multă siguranță. Ne alăturăm unor state unde valorile democrației primează și asta înseamnă, cred, foarte mult. De altfel, și mediul de afaceri din România va simți, cu siguranță, efectele acestei decizii”, a fost de părere și viceprimarul Dragoș Benea.
Majoritatea băcăunailor care se aflau atunci în trecere prin centrul orașului nu prea știau mare lucru despre ceea ce se transmitea în acele momente de la Praga. „Nu știu ce se întîmplă și nici nu mă interesează”, ne-a răspuns, sec, o adolescentă ce se grăbea alături de încă alte două colege să ajungă la cursuri. La fel de neștiutoare s-au arătat și Maria Fotea, Toader Olteanu, Sanda Bejan, precum și alți cîțiva trecători ai grăbiți, care ne-au spus că nu au de unde să știe ce se întîmplă în fața Prefecturii, pentru că nu sînt din Bacău. Ceva mai „informată” , Maricica Lăcătușu ne-a spus că este vorba de o manifestare prilejuită de Ziua Mondială Împotriva Fumatului. „Cred că a venit Dabăliu Buș la București să ne bage în NATO”, ne-a răspuns, sigur pe el, Vasile Crihan. „Nu știu. Se face un anunț pentru binele țării”, ne-a spus și Aurelia Ciocan. „Mie mi s-a stricat televizorul de mai bine de un an și nu am cu ce să îl repar. Am auzit că este o emisiune frumoasă și am venit să mă uit și eu. Nu știu ce înseamnă NATO. Eu știu că abia trag de cei cîțiva bănuți pe care îi iau din pensie. Nu am mai mîncat carne de nu mai știu cînd. Credeți că acum vine cineva și îmi aduce mai multe să pun în farfurie?”, s-a plîns Aurica Mocanu. ” Și ce dacă ne primește în NATO? Tot săraci rămînem”, a spus Păuna Grigorescu. În trecere prin zonă se afla și un ofițer MApN. „Știu că trebuie făcut anunțul. Sper să nu avem surprize și că ne-au invitat într-adevăr să aderăm. Dacă ne-au primit, nu înseamnă deocamdată nimic. Vor trebui făcute investiții majore în Armata Română. De cel puțin 15 ani, majoritatea unităților militare nu au mai fost dotate cu tehnică modernă. Probabil, tatele care ne-au făcut această invitație ne vor întinde o mînă de ajutor și ne vor sprijini să ne modernizăm armata. Și pentru români, ca națiune, este binevenită această invitație. Autoritățile vor trebui să își respecte promisiunile și să lupte mai mult ca pînă acum împotriva corupției. Pentru militari, acest lucru înseamnă o responsabilitate în plus. Personal, dacă va trebui să mă alătur trupelor Alianței, voi merge să lupt acolo unde va fi nevoie, chiar dacă acasă mă așteaptă o soție și doi copii”, ne-a declarat cadrul militar, care a refuzat să își decline identitatea de teamă să nu afle superiorii săi că se afla în plin centrul orașului în timpul în care ar fi trebuit să fie la program.
Și pentru ca evenimentul să nu treacă tocmai neobservat, pe la ora 13.00, în fața Prefecturii au apărut cîțiva membri ai Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, care au susținut un scurt program artistic. Abia atunci au început să se adune ceva mai mulți oameni în Piața Tricolorului. După vreo douăzeci de minute, programul celor de la „Busuiocul” s-a încheiat. Oamenii s-au împrăștiat care încotro. Aveau să afle abia mai spre seară, de la programele de știri, că România afost invitată să adere la NATO. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns