Dan POPA
AVERTISMENT: Interzis anxioșilor și paranoicilor. Acest articol poate să vă transmită informații alarmiste, sau chiar să vă sperie. Gîndiți-vă singuri dacă aceste scenarii de viitor pot fi adevărate și decideți apoi ce aveți de făcut.
Acum un an luam în derîdere alarmismul unui domn autor, inginer de specialitate incertă, Mircea Vlad, autorul unei cărți de înfricoșare propagandistico-religioasă, „Apocalipsa 13”, carte care, spre fericirea mătușicilor cu tendințe paranoice și mistico-religioase, se putea achiziționa de pe la tarabele cu cărți religioase din preajma neserioasei biserici naționale. De ce neserioase? Pentru că onor pomenita instituție bisericească ar fi putut ședea binișor în banca ei editorială, tipărind Biblia, Viețile sfinților, Carți de rugăciune, Filocalia etc, nu și alarmistele mesaje ale specialistului care confundă sulful cu siliciul, vrînd neaparat să ne convingă că circuitele integrate ar fi din sulf, deci pasămite diavolești și că hopa, vine Apocalipsa.
Dar vorba povestitorului, „una-i una și două-s mai multe ! „. Deși am atacat vehement acea aberație paranoico-religioasă numită „Apocalipsa 13”, în care se miza pe teama de noile tehnologii și pe un discurs manipulator al autorului pentru a declanșa frică și stare de nesiguranță, scopul final fiind adunarea credincioșilor sub steagul ortodoxiei, totuși nu-i rău să aruncăm din cînd în cînd privirea în arena tehnico științifică pentru a vedea dacă nu cumva, în locul fals trîmbițatei Apocalipse nu vine totuși vreun pericol sau măcar vreo invenție mai mult sau mai puțin periculoasă.
Informații publice interesante prin consecințele lor se strecoară deseori aproape nevăzute prin presa de specialitate. Ultimul număr al unei reviste cu CD – căruia nu-i pomenesc numele pentru că n-a fost în stare să-mi plătească drepturi de autor la niscaiva articole – are la pagina 14, la rubrica Focus, un minuscul anunț foarte foarte interesant: Firma Hitachi are tehnologia de a produce în proporție de masă cipuri de supraveghere, avînd îngrijorătoarea, stupefianta dimensiune de 0.3 mm. Ele sînt cipuri pasive și răspund la semnalele radio dintr-o gamă anume, preluînd energia undei respective și emițînd, cu ajutorul ei, un semnal radio care transmite un cod de 128 de biți. Vor fi folosite – dacă proiectul este aprobat – la securizarea bancnotelor Euro. Consecințele ofertei? Să vedem:
Populația lumii este mai mică de 8 miliarde, deci 35 de biți sînt arhisuficienți pentru un cip sub pielea fiecărui cetățean al lumii (2 la puterea 35 e deja mult mai mare ca populația lumii, calculați!). Cu atît mai mult 128 de biți. Închipuiți-vă ce-ar fi dacă la naștere ni s-ar inocula asemenea cipuri, ba s-ar înscrie acolo și unele informații private, cum ar fi orientarea religioasă. Interesant, nu? Aduce asta a Apocalipsă? Mai curînd aduce a Big Brother, din romanul „1984” al lui Orwell !
Nici folosirea cipurilor la bani n-ar fi lipsită de consecințe. Un hoț care ar poseda un detector ar ști imediat cîți bani avem la noi, după codurile bancnotelor, citibile prin unde radio. Un magazin care ne-ar scana portofelul ar putea modifica dinamic prețul anumitor oferte, iar vînzătorul ar putea estima ce bani sîntem dispuși să cheltuim, abordîndu-ne în consecință. Cerșetorii organizați și dotați tehnic ar ști de la cine să cerșească. O prostituată ar putea afla ce bani are în portofel clientul. Un hacker care ar sparge ordinatorul instituției de unde ne luăm banii ar ști ce bani are la el o anume persoană, iar dacă i-ar găsi în alt computer ar afla pe unde i-am cheltuit sau cui i-am dat. Serviciile secrete ar putea urmări mai ușor banii lui Osama Bin Laden, aceia dați din mînă în mînă. Poliția n-ar mai avea nevoie să vopsească banii de mită cu vopsea sensibilă la ultraviolete, iar primitorul de mită ar putea fi luat din mers în vizor de organele de ordine, așa cum se iau azi vitezomanii, cu un simplu detector. Probabil s-ar forma și o piață secundară a alarmelor anti detecție de bani, acele aparate care spun posesorilor că există un detector de bani în apropiere, deci le spun pe unde să nu circule pentru a fi siguri că portofelul le rămîne necitit. Nu e exclus să apară și o ofertă de portofele ori genți diplomat antimagnetice sau antielectromagnetice, din folia aceea în care se învelesc piesele sensibile la cîmp magnetic. Exact ca și în cazul radarelor, cei cu bani își vor permite să cumpere tehnologie de protecție, detecție și izolare, iar marea masă va rămîne la cheremul abuzurilor potențiale ale unor organe de ordine sau ale unor privați cu bani și acces la tehnologie. Adică la dispoziția oricărui Big Brother care vrea să li se uite în portofel.
Putem merge chiar mai departe cu imaginația (ceea ce urmează este o speculație): bancnota este o suprafață sensibilă la vibrații, inclusiv la cele ale aerului. Cipul ar putea fi dezvoltat adăugînd un cristal piezoelectric și făcînd din fiecare bancnotă un microfon, dotat și cu transmițător. Astfel, în prezența fascicolului de unde radio care să le activeze, bancnotele ar deveni veritabile aparate de spionaj. Aceasta este, în opinia mea, o speculație.
Totuși, un precedent există: telefoanele mobile, veritabile computere legate la o rețea radar pot fi dotate cu un software care să le permită funcționarea cu displayul stins, pe tăcute, ascultînd prin microfonul lor ce se discută în preajmă și permițînd și goniometrarea locului emisiei, a locului posesorului. Și nu bag mîna în foc că asemenea telefoane nu există. Sau că n-ar fi chiar toate capabile de așa ceva. Sau măcar cele „decodate” de unii binevoitori. Oricum, pentru siguranța și intimitatea dumneavoastră ar fi mai cuminte să nu faceți socotelile cu contabilul, plată furnizorului de droguri sau sex cu amanta decît după ce scoateți bateria din telefonul mobil de alături. Că nu se știe ce Big Brother ascultă pe tăcute.
Lasă un răspuns