Dan POPA
Uneori tumultul se oprește, vine o perioadă de vacanță. Lumea fuge de căldura toridă și copleșitoare. Care în Italia, care în Turcia, care la Sinaia, care la Ștrandul Tineretului sau la terasa din colț. După buget, perioadă de concediu, interese sau afaceri.
Ajungem să uităm de noi, de răspunderile noastre, de grijile noastre. Evenimentele însă nu lipsesc iar dezordonatul univers care ne înconjoară ne bombardează cu noi evenimente.
Azi am de gînd să vă scriu, dragi cititori, dar evenimentul cel mare, al zilei, sau al săptămînii ori al lunii sau poate al anului,eveniment care, vai, întîrzie la întîlnire. Nu pentru că n-ar exista. Dimpotrivă.
Încerc să trec deci în revistă cîteva evenimente și idei, într-o ordine aleatoare: Domnul Adrian Năstase a dat o declarație notabilă unui post de televiziune din care am înțeles că în politică important este să mergi înainte. Indiferent la greșeli și ezitări. Cît de înainte mergem, spre mărețul viitor, bate la ochi, dacă pui alături starea națiunii, așa cum o constați privind în jur și „Directiva specială pentru sovietizarea statelor” așa cum o poate citi tot românul în cartea lui Vladimir Alexe, de la editura Elit Comentator. În căutarea unui subiect, deschid volumul la pagina 276 și citesc într-o doară ultimul paragraf:
„5. Trebuie realizată în mod accelerat, unificarea tuturor partidelor într-un singur partid, avînd grijă ca toate rolurile cheie să revină acelor oameni care aparțin serviciilor noastre secrete.” (n.n. Adică ale Moscovei). Din păcate, fotocopia originalului documentului lipsește din anexă, ceea ce pune unele întrebări. Totuși citesc mai departe, fiindcă despre politică nu-mi place să scriu.
„9. Se va urmări ca funcționarii de stat (exclusiv organele de securitate și industria minelor) să aibă retribuții mici. Aceasta se referă îndeosebi la sfera sănătății, justiției, culturii, respectiv la cei care dețin funcții de conducere.”
E clar, nu-s idei noi! E drept, deunăzi citeam despre salariile ridicole ale funcționarilor publici mărunți. Au scris colegii. Caut mai departe:
„12. Se vor exercita presiuni asupra serviciilor în sensul neacordării de acte doveditoare asupra pămîntului; altele vor arăta calitatea de lot dat în folsință, dar nu de proprietate a deținătorului”.
Pare un subiect interesant. Cum mai stăm cu actele de proprietate asupra pămîntului? Dar parcă am tot citit despre problemă. E totuși un subiect banal. Alte idei?
„21. În cazul fiecărei acțiuni armate și cu ocazia tragerilor, cantitatea munițiilor vor fi (n.n. ciudat tare acest acord al domnului V.A.) controlate permanent și cu seriozitate indiferent de tipul de armă.”
Nu. Despre acțiunile militarilor nu scriu. Ne ajunge spectacolul irakian. Mai bine caut altă idee și citesc mai departe, alt paragraf:
„23. … Nu se pot realiza acele invenții care ar asigura creșterea producției de produse finite și, în paralel cu aceasta, scăderea producției și a extragerii de materii prime sau care ar împiedica îndeplinirea deciziilor…”
Pasămite înainte se îngrijeau unii de nivelul nostru de trai. Salarii medii de circa 140-150 de dolari, la cursul oficial, aveam și în vremea răposatului Ceaușescu. Atunci, se știe, se „căra” din țară cu toate mijloacele, mai ales în direcția est. Motiv suficient pentru o „revoluție”. Acum avem o masă enormă de salariați care abia dacă au veniturile de mai sus împreună cu un grup, mare și el, de cetățeni al căror venit e mult mai mic. Întrebarea este ACUM, unde se duc resursele și dacă e nevoie, vorba „condeierului” Păunescu, de „înc-o revoluție”? Materii prime? Hm, a crescut prețul gazelor. Dar s-a scris. Nu-s subiecte bune. Să căutăm altceva, citind mai departe:
„24. Punctualitatea transporturilor trebuie perturbată”. Așa subiect da! N-am știut ce revoluționari erau cetățenii Timișoarei pînă n-am aflat că la ei tramvaiul merge după ceas, ba mai și oprește din cînd în cînd între stații pentru ca să ajungă în stația următoare la ora planificată. Problema este însă reală. Pierdem enorm de mult timp – deci enorm de mulți bani prin nepunctualitate. Și ne mai mirăm că nemții sînt punctuali și au teșchereaua plină. Da. Cred c-am să scriu în viitor și un articol despre punctualitate. E o posibilă idee.
Aha! Uite și ceva idei despre școală. Articolul 35 și articolul 45:
„… Să se analizeze diferențele dintre materii, să fie redusă cantitatea de material documentar, iar la licee să se oprească predarea limbilor latină și greacă veche, a filozofiei generale, a logicii și geneticii…” Iată că genetica a scăpat. E drept, nu se predase la liceu, ci la școala generală. Să vedem ce scrie și despre facultăți:
„46. Trebuie ca la facultăți să ajungă cu prioritate cei ce provin din cele mai joase categorii sociale, cei care nu sînt interesați să se perfecționeze la nivel înalt, ci doar să obțină o diplomă”. Uraaa… uraaa … uraaa… am găsit subiectul zilei, deoarece Universitatea Bacău tocmai a anunțat numărul de locuri la diverse profile și facilitățile speciale destinate a ușura accesul rromilor la facultate. Subiectul zilei va fi deci: «Primirea rromilor în facultăți». Închid fericit volumul din care m-am inspirat, aruncînd o ultimă privire titlului: „Ion Iliescu, Biografia Secretă”, o carte veche de prin anul 2000. Și eu care credeam că cel mai mare clasic în actualitate rămîne Caragiale! Dar constat că vechile directive strict secrete venite din est, publicate (cum?) de domnul Vladimir Alexe îl concurează cu succes.
Lasă un răspuns