• 15 curți și două case au fost inundate de torenții de apă formați pe dealurile din apropierea localității • puhoaiele de apă au afectat și 52 de hectare de culturi
Ploile care s-au abătut în ultimele zile asupra județului nostru au provocat pagube însemnate. De această dată, stricăciunile nu au fost generate de reversările din matcă ale principalelor rîuri, ci de apa scursă de pe dealuri. Așa s-a întîmplat și în comuna Urechești, inundată în după amiaza zilei de joi. Timp de cîteva, ore în comună a turnat cu găleata. Apa s-a revărsat de pe dealuri sub formă de torenți și a intrat în curțile sătenilor. Oamenii vor avea de lucru pentru îndepărtarea mîlului și a celorlalte resturi aduse de apă, dar cel mai mare necaz al lor este că puhoaiele de apă le-au distrus complet culturile. Apa a distrus porumbul, lucerna și sfecla cultivate de săteni. „Ploaia a pornit pe la două și jumătate după amiaza. A turnat foarte tare și cu viteză timp de cîteva ore bune. Ploaia s-a oprit pe la ora cinci, dar a lăsat în urmă mîl și alte mizerii, pe care apa le-a cărat de pe dealuri. Au fost afectate 15 gospodării, iar apa a pătruns și în două locuințe. Au fost afectate în proporție de 40% și culturile de porumb și lucernă pe o suprafață de 52 de hectare”, ne-a declarat Neculai Talaba, primarul comunei Urechești.
La începutul săptămînii viitoare, în comună este așteptată să sosească o comisie formată din reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Protecției Civile și de la Apele Române. „Comisia va evalua pagubele și vom vedea dacă în urma notei de fundamentare persoanele calamitate vor primi ceva drept despăgubire”, a precizat primarul din Urechești.
Ploile au căzut peste tot în județ, însă nicăieri înafară de Urechești nu au avut loc inundații. Chiar dacă a plouat, a tunat, a fulgerat și a bătut vîntul cu putere, debitele principalelor rîuri din județ nu au atins cota de atenție. Precipitațiile căzute în județul nostru au fost cuprinse între 11,3 litri pe metru pătrat la Răcătău și 33,5 litri pe metru pătrat la Cireșoaia. Căderile de apă din zona Slănicului nu au generat o nouă alunecare de teren pe dealul de la Cireșoaia. „Siretul înregistra la stația din Drăgești un debit de 400 metri cubi pe secundă, Totușul 2,31 metri cubi pe secundă la Lunca de Sus, 66,4 la Onești și 76,4 la Vrînceni, iar Tazlăul, 15,8 metri pe secundă la Helegiu. În cazul în care va continua să plouă, iar precipițațiile vor depăși 20 de litri pe metru pătrat, există posibilitatea producerii unor inundații în zona subcarpatică datorită scurgerii apei de pe versanți”, ne-a declarat Ioniță Maftei, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns