Cum e cald, cum ne gîndim la cum să plecăm mai repede din afara localității, iar majoritatea tinerilor se îndreaptă spre mare. Normal, acolo unde se mută distracția, muzica, petrecerile și domnișoarele despuiate, hop și noi, adolescenții!
Numai că, odată ajunși, puțini intră în mare sau, dacă intră, intră doar ca să se ude sau să se bălăcească, nu să înoate. M-am întrebat de ce, pentru că în perioada iulie-august, apa este numai bună. Răspunsul este pe cît de simplu, pe atît de uimitor. Marea majoritate a tinerilor nu știe să înoate, deși au un bazin în Bacău în care pot învăța cum să stea la suprafață. Se mulțumesc cu un scăldat în apă, cu mingi și pernuțe în brațe. Mare ți-e uimirea cînd, dacă din greșeală îi răstorni salteaua sau faci diferite glumițe, un găligan plin altfel de ifose sau o domnișoară fițoasă începe să urle isteric: „mă înec”, „lasă-mă că mie frică”, „te rog nu mă băga în apă” (nu din cauza cremei bronzante care poate să i se ducă, ci din frica stupidă să nu se înece la o adîncime de un metru). Unii recunosc că se simt penibil aflîndu-se la mare și uitîndu-se la ea. Mihai Anghelescu zice: „măi, de fiecare dată cînd mă duc la mare, mă simt jalnic. M-aș bălăci și eu, dar nu știu să înot. De asta, de multe ori, în loc să mă duc la mare, îmi petrec o săptămînă la munte.”
Florin Turtă, directorul Bazinului de Înot, spune că: „pentru a învăța să înoți cît să nu te îneci, îți ia cam 12 lecții,pentru un copil de patru ani, și nouă, pentru cei mai mari. La noi vin copii cu vîrste cuprinse între 4 și18 ani și chiar femei și domni trecuți de 40 de ani. Pentru a-i învăța, mai întăi îi ducem în bazinul mic, și apoi în bazinul mare și ne folosim de cîteva obiecte: două bidoane, o plută și un băț special. Momentan, scoatem înotători pe bandă rulantă. Acum, în vacanță, avem începători și din localitate și din afară, care ca au venit la rude”. Tot ce ai nevoie sînt 12 zile libere dintr-o vacanță ce durează cam 80 de zile, răbdare, să știi că nu te îneacă nimeni în bazin și de cîteva sute de mii de lei, bani care în loc să-i dai pe o bluză sau pe un colac , îi dai pe ceva util, care poate să te ajute sau să ajute pe alții.
Aceste lecții costă doar 523.000 lei și, după ce înveți, poți să mergi fericit pe litoral sau la ștrand, fără să te uiți chiorîș la cum se distrează alții sau să-ți cheltui banii pe diferite mingiuțe și pernuțe ca să te țină la suprafață, fără să dai de bănuit că nu știi să înoți. (M.P.)
( Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns