• liceenii băcăuani pot urma anumite cursuri care îi pot ajuta să renunțe la individualism și să învețe să lucreze în echipă • doar așa, idei de genul „să moară capra vecinului!” s-ar putea transforma în „tu cîștigi, eu cîștig!”
Mergînd pe holurile liceului „Ferdinand I”, pe la începutul anului, mi-a atras atenția un poster mare pe care scria „Liderii mileniului 3”. Suna interesant. Din curiozitate, am întrebat-o pe secretara liceului despre ce este vorba. Am aflat că acest curs exclusiv pentru liceeni este o ofertă complementară la materiile studiate și, prin urmare, la informațiile din sistemul de învățământ din România. Cursul este facultativ și se adresează liceenilor din clasele IX – XII fără discriminare. Acesta conține opt module, care pot fi urmate pe parcursul celor patru ani de liceu.
Primul modul, cu titlul „Noi, în loc de eu!”, este despre jocul de echipă și efectul său asupra performanței individuale. În cel de-al doilea modul – „Comunicarea, un pas spre performanță” – se vorbește despre arta conversației, de la „Aud ce spui!” la „Ascult și înțeleg ce comunici!”. Următorul modul poartă titlul „Sufletul tău, inima mea!” și se referă la cunoașterea, pe calea Inteligenței Emoționale. La acest al treilea modul am participat și eu alături de cîțiva colegi (mai exact, jumătate de clasă) și tuturor ne-a plăcut foarte mult ideea acestui proiect. Următoarele cinci module discută, pe rînd, despre compromisul inteligent, ca evoluție dinspre „Să moară capra vecinului!” către „Tu cîștigi, eu câștig!”, despre cultură, diversitate și performanță organizațională, despre existența profesională ca alternativă de contexte (complexitate / schimbare) și roluri (manager / lider), despre competența și caracterul unui lider, atribute care-l fac capabil să genereze o viziune armonioasă și pragmatică a schimbării, dar și despre leadership-ul public si leadership-ul în afaceri (cunoaștere, influență, conexiuni). Taxa pentru un modul, în anul școlar 2002 – 2003, a fost de 35 de euro. În cadrul unui liceu se pot organiza una sau mai multe grupe, în care se pot înscrie și elevi din alte licee. Cursul este cît se poate de folositor și important, deoarece ne completează instruirea, astfel încît, după terminarea unui stagiu, liceu sau facultate, sîntem mai bine pregătiți să intrăm într-o organizație, să lucrăm într-o echipă. (Ioana ZOICAN)
Lasă un răspuns