Multi pescari greșesc, căutînd să ajungă aproape întotdeauna în locul „preferat”. Vă este cunoscut, desigur, impulsul de a căuta locul cunoscut de mulți pentru pescuit, unde un cunoscut a „agățat” de curînd o captură uimitoare. Bineînțeles, este posibil că unii pești să fie „pe poziții”, dar acest fapt nu se adeverește întotdeauna. Cel care își folosește instinctul și caută locuri noi va prinde, în perspectivă, mai mult. Cine pescuiește în locuri mai cunoscute va trebui să impartă prada cu alți pescari, care cunosc deja locul. De aceea, se impune să cautați locuri noi.
Cine caută găsește!
Există pescari profesioniști care își petrec mare parte din timp căutînd peștii și doar restul pescuind propriu-zis. Cîteodată, acești împătimiți caută crapul o zi întreagă, dar în cazul acesta nu durează mai mult de o oră pînă să prindă un exemplar capital. Dacă ne așezam de la începutul partidei de pescuit într-un loc oarecare sau într-un „loc-atracție”, probabil că am sta toată ziua și am privi neputincioși vîrful undiței, fără să prindem nimic. Nu este o „vrăjitorie” să găsim un loc bun. Este nevoie doar de o gîndire sănătoasa, de un simț al apei și de intuiție.
Apă, vînt și căldură
Într-o anumită privință, crapii sînt ca și oamenii: le place comoditatea. Trebuie să căutăm apa cu mult oxigen, nu prea rece și cu multă hrană. Luăm în considerare, întotdeauna, anotimpul în care pescuim. Pe timpul iernii, vînturile nord-estice reci fac să scadă foarte repede temperatura apei. Deși există destul oxigen, apa mai caldă și plăcută se găsește mai degrabă la adîncime mai mare. Vara este exact invers: datorită temperaturii ridicate a apei, scade conținutul de oxigen, dar o dată cu apariția vîntului, apele se „mișcă”, crapii devenind, astfel, mai activi. Astfel de condiții sînt favorabile nu doar pentru crapi, ci și pentru hrana lor. De aici, și înțelepciunea pescarilor care pescuiesc doar contra vîntului. Crapii sînt pești activi, care sar, se zbenguie și se ridică la suprafața apei. Cine observă apa atent va recunoaște multe asemenea semne. Se poate afla cu certitudine unde se găsesc crapii, dar atenție: acești pești sînt foarte agitați cînd se mută într-o altă parte a lacului, fenomen care apare mai ales la schimbarea vremii. De aceea, este mai bine să determinați cursul (calea) crapului și să fiți înaintea lui, la destinație. Crapii se simt foarte atrași de specificul apei, iar partea cea mai specifică a unei ape este zona de mal. Cine se camuflează de privirile crapilor îi prinde direct sub vîrful undiței. Dacă apa are mulți pești, crapii se retrag în zona malului opus, indiferent de faptul că este vorba de un mal singuratic sau aflat în jurul unei insule. În afară de aceasta, crapii sînt foarte prudenți, iar pentru a avea senzația de siguranță se ascund între sălcii, trunchiuri căzute în apă, tufișuri scufundate și alte obstacole ce le oferă adăpost.
„Străzile subacvatice”
Întotdeauna trebuie căutate caracteristici de sub suprafața apei, care nu se pot vedea cu ochiul liber. Puține lacuri au un fund uniform. De obicei, există denivelări numeroase (insule scufundate, linii de pietriș s.a.) În balastiere, liniile mari de prundiș sînt folosite de crapi ca o reșea de străzi. Prezintă, de asemenea, importanță, schimbarea bruscă a adîncimii apei. Cu cît este mai mare deosebirea, cu atît sînt mai importante însușirile subacvatice ale apei și cu atît există mai mulți crapi.
Lut, mîl, pietriș…
Mai ales în lacurile obișnuite, este bine să se cunoască proveniența solului, a fundului apei. Se folosește o lansetă puternică, fir împletit și o bilă din oțel de greutate medie, care se aruncă la o depărtare cît mai mare. Oțelul va transmite calitatea solului prin vîrful lansetei. Pentru că șnurul împletit nu se întinde, deviațiile vîrfului vor indica mișcările sferei. Dacă palpită vîrful lansetei, atunci e vorba de pietriș. O mișcare leneșă indică faptul că fundul apei este plin de mîl. Astfel se obțin informații utile despre relieful sub apă. Schimbarea adîncimii, fundul, vremea și percepțiile optice sînt părțile unui puzzle care ne conduc la crap.
Lasă un răspuns