• femeie a apelat la instanță fiindcă și-a plătit cotizația la stat, dar nu și-a mai primit indemnizația pentru creșterea copilului • soțul ei spune că nu e vorba doar de bani, ci de atitudinea statului, care nu-și respectă îndatoririle • alte șase sute de femei din județ s-au asigurat, unele chiar împrumutînd bani din bănci, dar n-au mai primit banii pentru creșterea nou-născuților • angajații Casei de Pensii lucrează cu frica că vor fi bătuți de cotizanții nemulțumiți
În premieră, o femeie din Bacău a dat în judecată Casa Județeană de Pensii (CJP) pentru că nu i-a acordat un drept care-i era asigurat prin lege. Femeia a apelat la instanță fiindcă nu a beneficiat de indemnizația de creștere a copilului pînă la doi ani.
Mirela Cancel s-a asigurat la instituția băcăuană la 1 septembrie 2002. „Soția mea a încheiat contract de asigurare suplimentară după nașterea copilului, iar Casa de Pensii a invocat neonorarea contractului pentru că actul a fost semnat după producerea riscului, adică după naștere. În realitate, soția era asigurată de drept în virtutea contractului individual de muncă pe care îl are încheiat la cabinetul medical, unde este asistentă. Contractul de muncă suplimentar venea să completeze veniturile. Într-o speță asemănătoare, Tribunalul din Neamț a dat cîștig de cauză reclamantului și a obligat instituția să plătească dreptul pentru care s-a asigurat reclamanta”, ne-a declarat Gheorghe Cancel, soțul femeii care a intentat proces.
Mirela Cancel s-a asigurat la valoarea maximă prevăzută de Legea pensiilor. Ea a plătit pentru cele trei salarii medii brute pe economie, adică 14 milioane de lei, contribuțiile datorate statului. În total, pentru cele șase luni cît era prevăzut în lege termenul de cotizare, mămica trebuia să plătească 30 de milioane. Ea a plătit pe primele patru luni fără nici o problemă, dar cînd, pe 18 februarie, s-a dus să achite banii pe ultimele două luni, cu certificatul de naștere al fiicei acesteia și cererea pentru punerea în plată a indemnizației, a aflat că nu poate primi nici un ban. „Uitîndu-ne pe cerere și pe certificatul de naștere, am văzut că copilul era născut înainte de a se încheia cu noi contractul de asigurare, deci riscul se produsese. I-am explicat că nu trebuie să plătească și că îi vom elibera o adeverință cu stagiul de cotizare respectiv. Cînd a încheiat contractul noi, nu am știut ce drept vrea să obțină solicitanta, pentru că persoanele care doresc să se asigure semnează un contract tip, în care sînt trecute toate cele opt prestații prevăzute de Legea 19”, ne-a declarat Mariana Dumitriu, director general la CJP Bacău. Instituția nu a mai primit banii pentru cele două luni care mai erau de plătit, însă tînăra mamă a deschis proces. „Noi nu învinovățim Casa de Pensii și oamenii care lucrează aici, mai ales că toți au fost foarte amabili și înțelegători. Problemele au fost create de la București, de cei care au emis legea. Nu ne interesează încasarea banilor, ci problema în sine, pentru că noi nu am încheiat un contract cu o societate de asigurări sau investiții finaciare. Este un contract încheiat cu statul, care a propus textele de lege. Putem renunța la bani, dar să ni se dea dreptate”, a explicat soțul mămicii păgubite de stat.
Alte șase sute de femei sînt în aceeași situație
La început, prevederile Legii pensiilor au fost primite cu mult entuziasm de tinerele mame. Bucuroase că vor primi bani mulți de la stat, femeile au dat năvală la Casa de Pensii să se asigure. Ele au avut posibilitatea să plătească la CJP Bacău o sumă lunară, timp de șase luni, după care urma să beneficieze de drepturile de care se bucură orice angajat. Printre aceste drepturi era stipulat și acela de obținere a indemnizației de creștere a copilului pînă la doi ani. Ele se puteau asigura pentru a primi indemnizația la maxim trei salarii medii brute pe economie și urmau să primească lunar 85% din suma asigurată. Mămicile au luat de bună prevederea legii, dar cînd a venit momentul încasării banilor sistemul a început să scîrțîie. Mai marii Ministerului Muncii au dat înapoi și, pentru început, au lansat interpretări „filosofice” la coneceptul de „risc asigurat” din lege. În fața mamelor revoltate, cei care se ocupă de protecția socială au modificat Legea pensiilor. Ordonanța nouă, care a intrat în vigoare pe 17 martie, a plafonat indemnizația, indiferent de suma asigurată, la 4,2 milioane de lei. Totodată, contractele de asigurare facultative ale mămicilor care aveau deja încheiat un contract de muncă au fost închise și reziliate prin efectul acestei ordonanțe.
În acest mod au fost trase pe sfoată șase sute de mămici din județul nostru. Circa zece dintre acestea s-au asigurat la suma maximă prevăzută de lege, împrumutînd bani din bancă pentru asigurare. Ele nu-și mai pot recupera banii. Suma plătită va fi considerată drept cotizare la stat, dar de banii aceștia ar urma să beneficieze abia la pensie. Lucru care a încins spiritele. „Noi am scos din baza de date circa șase sute astfel de contracte de asigurare care sînt momentan blocate. După apariția ordonanței, am apucat să trimitem cam 20 de adrese titularilor contractelor, prin care îi înștiințam de încetarea lor. Acum stăm cu celelalte deoparte și așteptăm noi reglementări legislative de la București”, ne-a mai spus Mariana Dumitriu. Printre cei nemulțumiți, care bat zilnic drumul pînă la Casa de Pensii pentru a-și face dreptate sînt și 12 tătici, angajați în poliție.
Angajații CJP trag ponoasele
Ca și cînd problemele acestea nu ar fi fost suficiente, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale le-a mai dat o lovitură de grație proaspetelor mame. Dacă prin Legea 19 ele trebuiau să cotizeze șase luni, acum perioada a fost majorată la zece luni. „Pe lîngă nemulțumiții de Legea 19, acum au venit la noi și persoanele care au realizat cele șase luni de cotizare, dar nu își pot primi banii pentru că, de la 17 martie, perioada a fost majorată la zece luni. O altă problemă este că noi nu am mai primit banii asiguraților pe luna martie, iar după ce se va da un verdict în această problemă, persoanele care vor veni să plătească vor trebui să achite și majorări, lucru care cu siguranță va stîrni un nou val de nemulțumiri”, a explicat directorul CJP Bacău. Temerile Marianei Dumitriu au drept suport felul în care oamenii vin și strigă la angajații instituției. „Lovesc cu pumnul în masă, aruncă dosarele, iar o angajată chiar a fost amenințată de o persoană că, dacă nu își va primi banii, a doua oară va veni direct cu pistolul. Cînd în birouri se adună multă lume și vedem care este motivul amenințărilor, aducem lîngă fete cîte un director din instituție pentru a aplana spiritele”, a precizat Mariana Dumitriu.
În ciuda tuturor problemelor existente, încă mai există tinere mame sau soți ai acestora care vin și întreabă cum se pot asigura pentru perioada cît vor sta acasă, să-și crească copii. Fie că au auzit de problemele existente, fie au vorbit cu mame deja pățite, femeile care au venit în ultima vreme la CJP se interesează foarte atent de prevederile legii. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns