• sistemul va intra în vigoare odată cu debutul anului școlar 2003 – 2004 • examenul de capacitate dispare, iar continuarea studiilor se va putea face într-un liceu teoretic sau tehnologic, liceu vocațional sau școală de arte și meserii
Ministerul Educației și Cercetării a decis să adopte, după introducerea începerii școlii la vîrsta de șase ani, o nouă decizie fundamentală: introducerea învățămîntului obligatoriu de zece ani. Sistemul este programat să intre în vigoare odată cu debutul anului școlar 2003-2004 și presupune apariția unor modificări de anvergură referitoare, în special, la învățămîntul liceal. Decizia MEC va duce, automat, la dispariția examenului de capacitate, elevii care termină, în vară, gimnaziul fiind ultimii care mai susțin respectivul concurs. Continuarea studiilor se va putea face în cadrul unor licee teoretice sau tehnologice, a unor licee vocaționale sau a școlilor de arte și meserii, școlile profesionale și cele de ucenici urmînd să dispară.
Trei variante pentru admiterea în liceu
MEC nu a hotărît, deocamdată, o modalitate certă prin care se vor putea continua studiile gimnziale, dar a pus pe tapet trei variante de admitere la liceu sau la școala de arte și meserii. Prima dintre acestea prevede ca intrarea la liceu să se facă pe baza unui portofoliu, care să reflecte activitatea elevului în clasele V – VIII, departajarea candidaților urmînd să fie făcută în funcție de criterii specifice fiecărui liceu. O a doua variantă, și se pare cea mai agreată de MEC, propune admiterea la liceu pe baza rezultatelor unor testări susținute pe parcursul claselor a VII-a și a VIII-a. Obiectele la care se vor susține testările în cauză nu au fost stabilite, dar există și aici trei variante: teste la toate disciplinele care se studiază în toți cei patru ani de gimnaziu, testări numai la limba română, matematică, istorie și goegrafie, adică materiile care se dau, acum, la Capacitate sau testări numai la matematică și română. „Testele vor fi sub formă de grilă, rezultatele obținute urmînd să dea naștere unei medii pe baza căreia se va intra la liceu. Deocamdată, nu se știe dacă în calculul mediei respective se va ține sau nu cont de media generală a anilor de gimnaziu. În ceea ce-i privește pe elevii care, în toamnă, intră în clasa a VIII-a, se preconizează ca testările ce ar fi trebuit date în clasa a VII-a, să fie recuperate în același an”, a explicat inspectorul general Ghiorghi Iorga. A treia variantă de admitere la liceu ia în calcul desfășurarea unei admiteri după formula aflată în vigoare înainte de 1989.
Studiile se pot întrerupe oricînd după zece clase
Absolvenții a opt clase pot opta să-și continue studiile într-un liceu teoretic sau tehnologic, într-un liceu vocațional sau într-o școală de arte și meserii. Primele două tipuri de licee își vor păstra forma actuală, în timp ce din categoria liceelor vocaționale vor dispărea liceele pedagogice. „Acestea vor dispărea complet, actualele licee pedagogice urmînd să se transforme în licee teoretice. Învățătorii și educatoarele se vor forma în urma absolvirii unui colegiu de institutori”, a spus șeful Inspectoratului Școlar. Marea noutate a învățămîntului obligatoriu de zece ani vor fi școlile de arte și meserii, care vor înlocui actualele școli profesionale și de ucenici. Cine optează pentru aceste școli, trebuie să termine aici, în mod obligatoriu, clasele a IX-a și a X-a. După terminarea anului II, elevii pot opta pentru întreruperea sau continuarea studiilor, fie la școala de arte și meserii, fie în cadrul unui liceu. Cei care pun școala în cui vor primi un certificat de calificare de nivel I, în timp ce terminarea clasei a XI-a într-o școală de arte și meserii va aduce elevilor un certificat de calificare de nivel II. Elevii pot însă, alege, după clasa a X-a, să-și continue studiile în cadrul unui liceu, trecere care se poate face prin susținerea unor diferențe. Absolvirea a 12 clase la învățămînrtul de zi sau a 13 clase la „seral” va presupune obținerea unui certificat de calificare de nivel III. Interesant este însă, faptul că un elev poate întrerupe școala după clasa a X-a și dacă primii doi ani îi urmează în cadrul unui liceu. Bacalaureatul va avea o formă unică pentrui toți absolvenții de liceu, MEC renunțînd la idea organizării unui „examen de maturitate” în funcție de tipul liceului absolvit. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns