• pînă acum, 155 de necalificați au obținut dreptul la catedră, dar, în final, numărul celor care vor ocupa catedrele rămase libere ar putea fi mult mai mare
Riscul de a rămîne fără profesori la catedră îi determină pe șefii sistemului de învățămînt să recurgă la soluții disperate. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău a primit ordin de la Ministerul Educației și Cercetării să mai organizeze o nouă ședință publică de ocupare a celor 418 catedre rămase vacante în școlile din județ. „Avem posibilitatea să alegem zilele de 2 sau 6 septembrie pentru a organiza cea de-a doua ședință publică de repartizare a posturilor rămase libere, dar nu am stabilit deocamdată data exactă. Am primit reglementări potrivit cărora, pentru această etapă, va mai fi organizat un concurs de evaluare a suplinitorilor necalificați, în afara celor care au dat concurs pe 19 iulie”, spune Constantin Năstac, inspector de personal la ISJ Bacău. Cu alte cuvinte, șefii din învățămînt sînt conștienți că numai absolvenții de liceu care nu-și găsesc alte locuri de muncă se vor mai încumeta să meargă la catedră în cătune și să primească un salariu derizoriu, de nici măcar patru milioane de lei.
După ședința publică de săptămîna trecută, 155 de suplinitori necalificați au obținut să predea în școlile din județ. Aceștia fie au terminat doar liceul, fie sînt cu facultate, dar predau cu totul alte discipline decît cele în care au obținut diploma. Reprezentanții ISJ spun că, față de anul trecut, numărul suplinitorilor necalificați este mai mic, ceea ce ar conduce, implicit, la creșterea calității actului didactic. Cum pretendenții cu facultate nu se vor prea îngrămădi să aleagă posturile care au rămas libere, șansele ca acestea să fie ocupate tot de necalificați sînt foarte mari. Iar cercul vicios al comodițății – salariului și „dăruirii” pentru meserie va fi tot în defavoarea copiilor săraci din localitățile izolate. Aceștia se vor mulțumi doar că au un dascăl în clasă, însă carte prea multă nu vor face. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns