• dacă părinții nu-și vor da la școală odraslele de șase ani, unele posturi de învățători din școlile băcăuane riscă să dispară
Instabilitate totală. Acestea sînt cuvintele care ar putea caracteriza de minune starea actuală a învățămîntului băcăuan privită din punct de vedere al posturilor didactice. Profesorii Constantin Năstac și Ionel Ardeleanu, cei doi inspectori de personal din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), spun că, începînd de pe 20 august, se vor afișa listele actualizate cu posturi vacante, astfel încît cadrele didactice care au promovat concursul de titularizare, detașare și suplinire din 16 – 17 iulie să-și poată exprima noile opțiuni. „Din luna iulie și pînă acum, multe catedre au dispărut, dar au mai și apărut posturi noi. Începînd de pe 20 august vom afișa listele complete cu posturile vacante, care sperăm să fie și cele definitive. Profesorii care au promovat examenul de titularizare au obligația să-și reformuleze opțiunile, dacă nu vor să aibă suprize neplăcute la repartizarea computerizată pe posturi, care va avea loc pe 7 septembrie”, ne-a declarat inspectorul Constantin Năstac. Acesta, dar și inspectorul Ionel Ardeleanu, au lăsat să se înțeleagă că cele mai mari emoții le au învățătorii, care nu ar trebui să se mire dacă posturi care, în urmă cu două luni, erau libere, acum nu mai există. Mai mult, inspectorii Năstac și Ardeleanu nu au exclus nici posibilitatea apariției unor noi restrîngeri de activitate în învățămîntul primar, datorate opoziției părinților de a-și înscrie la școală copiii de șase ani.
Altfel, specialiștii pe probleme de personal din cadrul ISJ au confirmat faptul că, în ciuda unui val de păreri contra, Ministerul Educației nu a renunțat la decizia repartiției pe posturi a cadrelor didactice prin intermediul calculatorului, după un sistem analog cu cel al admiterii la liceu. În aceste condiții, eventualele posturi rămase libere prin plecarea unor profesori deja titulari vor fi ocupate, în cursul celei de-a doua repartizări computerizate programată să aibă loc pe 10 septembrie, de către dascăli din alte județe sau de către suplinitori. Inspectorul Constantin Năstac spune că, totuși, probabilitatea ocupării de către profesori din alte județe a unor posturi ceva mai bune rămase vacante prin plecarea pe alte catedre a cadrelor didactice titulare este destul de mică, pentru simplul motiv că „e destul de greu de crezut că un profesor titular pe un post bunicel, care să-l intereseze pe un dascăl din alt județ, va renunța la catedră, deoarece în lista actuală există puține catedre foarte bune”. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns