Noul grup de cogenerare de la CET, o investitie de 10 milioane de euro, va permite reducerea pierderilor din perioada verii, producind si energie electrica, nu doar apa calda. Conform declaratiilor conducerii societatii, echipamentul este unic in tara, CET Bacau fiind primul din cele 22 CET-uri din România care a realizat asemenea investitie. „Odata cu instalarea grupului de cogenerare cu turbina cu gaze, de 14 MW/ora, CET va produce si vara energie electrica in paralel cu agentul termic pentru apa calda furnizata consumatorilor”, a declarat Marius Stanila, director tehnic in cadrul CET Bacau. Pentru a obtine agent termic si, simultan, curentul electric instalatia utilizeaza in termeni de eficienta maxima gazul metan. „Prin vinzarea curentului electric obtinut, Bacaul isi va mentine, la fel ca in ultimii trei ani, cel mai mic pret din Moldova la gigacalorie 136 lei, cu 50 la suta mai ieftin decit in Iasi, unde pretul gigacaloriei este de 187 lei”, a adaugat Stanila.
Fara pierderi
„Reducerea poluarii si diminuarea schimbarilor climatice, prin restructurarea si reabilitarea sistemului, pentru atingerea tintelor si eficienta energetica in municipiul Bacau”, este cel mai recent proiect aprobat de consilierii locali. Vestea despre selectarea proiectului pentru municipiul Bacau a fost adusa de Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului. La finalizarea programului, bacauanii vor fi printre primii din tara care vor plati pretul real al energiei electrice, unul foarte mic. Asta pentru ca, odata cu derularea proiectului, va continua si programul guvernamental si cel al municipalitatii bacauane de izolare termica a blocurilor si de incalzire pe orizontala.
63 de blocuri reabilitate termic
Pe linga centrala termica de cogenerare, reabilitarea termica este un alt proiect demarat in interesul bacauanilor. Proiectul prevede anveloparea peretilor, refacerea instalatiilor din subsolul blocurilor, construirea sarpentei pentru fiecare bloc si introducerea sistemului de distributie pe orizontala. In 2006, Bacaul a obtinut de la Guvern fonduri pentru realizarea auditului termic la 63 de blocuri din Bacau, iar din noiembrie 2007 toate imobilele vizate au intrat in lucru. Pina la sfirsitul lui 2010 toate blocurile din Bacau vor avea finalizata reabilitarea termica. Pentru aceasta investitie s-au obtinut 70 milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica.
Reabilitarea pe orizontala, ceruta de bacauani
Primele efecte ale reabilitarii termice pe orizontala i-au determinat pe bacauani sa solicite asociatiilor de proprietari includerea in acest proiect. Reducerea considerabila a facturilor la intretinere in urma montarii contorilor de utilitati la usa apartamentului primeaza in alegerea facuta de consumatori. „Programul de reabilitare termica pe orizontala este benefic atit pentru locatari, cit si pentru asociatia de proprietari. Administratorii scapa astfel de discutiile interminabile cu locatarii legate de pierderile din retea, adaosuri si coeficientii de corectie”, declara Ioan Tirca, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 51. Proprietarului de apartament ii revine doar obligatia de a plati contravaloarea tevilor care tranziteaza locuinta. In programul de reabilitare termica pe orizontala a blocurilor din municipiul Bacau au intrat 229 de scari de bloc, din 12 asociatii. Sint in executie si proiectele tehnice pentru 28 de scari de bloc, cuprinse in etapa I. Printre imobilele care au beneficiat sau vor beneficia de implementarea noului sistem se afla cele situate pe strazile Aviatori, Republicii, 9 Mai, Cremenea, Progresului, Pictor Aman, Constructorului, Mioritei, Neagoe Voda, Bicaz, Metalurgiei, Garofitei, Letea, Cuza Voda, Pacii, Alecu Russo, Milcov, Cornisa, Neptun si Marasesti.
Lasă un răspuns