• cererile de finanțare pot fi depuse la ADRNE pînă la 8 aprilie 2004 • suma pusă la dispoziție regiunii Nord-Est prin programul PHARE 2002 este de 3,1 milioane de euro • finanțările pot fi de minim 15.000 de euro • pot participa la licitația de proiecte solicitanți din orașele Bacău, Buhuși, Comănești, Dărmănești, Moinești, Onești, Slănic-Moldova și Tîrgu-Ocna
Locuitorii din zonele unde s-au făcut disponibilizări masive vor putea fi recalificați, calificați sau îndrumați spre noi meserii cerute de piața muncii. Sub titlul „Investiții în oameni”, conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a lansat programul Dezvoltarea resurselor umane, din cadrul „PHARE 2002 – coeziune Economică și Socială”. Pentru programul Dezvoltarea resurselor umane sînt disponibile 16 milioane de euro, din care 14 milioane din partea Uniunii Europene și 4 milioane de euro, din partea Guvernului român. Constantin Apostol, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), a anunțat că, pentru această regiune au fost alocați 3,1 milioane de euro, bani destinați celor 25 de localități eligibile din cele șase județe ale regiunii. Astfel, din județul Bacău, pot participa la licitația de proiecte solicitanți din orașele Bacău, Buhuși, Comănești, Dărmănești, Moinești, Onești, Slănic-Moldova și Tîrgu-Ocna.
„Credem că direcțiile strategice ale acestei scheme de finanțare sînt extrem de importante. În regiunea noastră s-au produs mutații în zona industrială, a serviciilor, agriculturii, ca și pe piața forței de muncă. Sprijinim firmele direct, dar și alți beneficiari, pe care îi numim grupuri-țintă, să se adapteze noilor condiții de pe piața muncii. Nu ne propunem să producem șomeri cu diplomă, ci vrem ca aaceștia să-și găsească locuri de muncă”, a declarat Constantin Apostol. El a precizat că finanțarea nerambursabilă aferentă unui proiect poate fi între 15.000 și 75.000 de euro, iar solicitanții trebuie să fie organizații publice sau non-publice, „non-profit” sau „orientată spre obținerea de profit”, care depune o cerere de finanțare, fie individual (dacă este un furnizor de servicii de dezvoltare a resurselor umane), fie în consorțiu (parteneriat) cu furnizori de servicii de dezvoltare a resurselor umane.
„Vrem să creăm locuri de muncă reale, nu ca alte instituții care lansează cîte un program de calificare. Acestea se apucă, de exemplu să instruiască 80 de zidari. Cînd se termină cursurile, doar 30 își găsesc locuri de muncă. Statul face, în acest caz, o cheltuială inutilă și va mai plăti și ajutor de șomaj în continuare”, a opinat Apostol.
Termenul-limită de depunere a cererilor este 8 aprilie 2002, ora 16:00. Cererile trebuie depuse la sediul ADRNE. O echipă a Agenției va fi prezentă în Bacău, pe 11 martie, ca să prezinte noua schemă de finanțare. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns