Presedintele Bursei de Valori Bucuresti si unul dintre cei mai avizati consultanti ai acestei piete, Stere Farmache si Dan Bunea, nu pot ocoli un subiect care vizeaza aceasta piata in actualele conditii, generate de criza financiara mondiala. Prezenti, recent, in Bacau, ei au facut scurte comentarii asupra fenomenului care afecteaza, in prezent, zeci de mii de jucatori pe piata de capital a Romaniei.
Valoarea actiunilor societatilor comerciale cotate la Bursa de Valori Bucuresti a scazut, in acest an, dar mai ales in ultimele saptamini, dramatic. Desi criza financiara internationala s-a facut simtita doar in ultimul timp, piata de capital a sesizat acest fenomen cu mult inainte, astfel incit scaderile au inceput tot de atunci. Odata criza declansta, scaderile su fost cu atit mai mari. Specialistii din piata spun ca nu trebuie sa intram in panica si aduc si argumente in acest sens. Daca nu stiu ei, atunci cine?
Atentie la fiecare stire din piata
„Nu este pentru prima data cind pietele de capital trec prin asemenea perioade – a spus Stere Farmache. Eu cred ca investitorii, in cea mai mare parte, inteleg aceste fluctuatii, desi citeodata amplitudinea lor este mai mare si neintilnita in istoria moderna a pietei de capital din Romania, insa fluctuatiile pe Bursa fac parte din regula jocului. Important este ca, in aceste momente, investitorii sa acorde atentie maxima tuturor proceselor care se intimpla, tuturor stirilor care apar pe piata. Pina la urma, ceea ce va conta pentru piata fiunanciara va fi performanta companiilor comerciale, la nivel micro si macro”. O analiza a Bursei arata ca pe primul semestru al anului 2008, comparativ cu perioada similara din 2007, performanta companiilor comerciale cotate la Bursa, atit din zona financiara, cit si nefinanciara, este in crestere. Atit la cifra de afaceri, cit si la profitabilitate.
Se simt efectele globalizarii
Si din aceasta perspectiva, avem de a face cu un aparent paradox: desi performanta este buna, desi la nivel macro avem de a face cu o crestere, care este, pe ici, pe colo, diminuata datorita unor indicatori care nu sint la cel mai bun nivel, cum ar fi deficitul de cont curent, preturile actiunilor in 2008 a scazut. „Cred ca nu gresim daca spunem ca piata americana a exportat criza si in alte tari – a precizat Stere Farmache. Dar acestea sint efectele regionalizarii, ale globalizarii, si iata ca in aceste zile vedem cum globalizarea in lumea financiara se extinde. Sa nu uitam, insa, ca pe piata de capital cererea si oferta actioneaza libere, dar si ca, in timp, aceste piete au creat bunastare, dar care nu este continua, pentru ca economia capitalista este o economie descoperita. Insa, pe ansamblu, pietele financiare au finantat afaceri profitabile, de unde si bunastarea a crescut. Acum pietele sint intr-un impas, dar cred ca avem motive sa fim increzatori in rolul pietelor financiare si in modalitatile in care companiile se pot finanta prin piata de capital”.
Bancile de investitii au zdruncinat piata
Dan Bunea este unul dintre cei mai „versati” comentatori ai fenomenului pietei de capital. A lucrat in domeniul financiar bancar, a facut tranzactii la New York, la Londra, Frankfurt, Paris etc. Acum este consultant financiar. „Pietele bursiere – spune Dan Bunea – nu s-au prabusit. Aceasta ar fi insemnat suspendarea tranzactionarii, actiunile ar fi ajuns la cea mai mica valoare. Dar, s-au intimplat corectii foarte puternice si au fost afectate puternic bancile de investitii sau cele cu o componenta puternica in investment bank”. In anii ’90, domeniul IT a explodat, indeosebi in SUA. Aceasta a determinat o crestere spectaculoasa a productivitatii muncii si a pietei financiare. Insa, in 1999, analistii isi puneau, deja, intrebarea: cum de reuseste America sa sustina o crestere atit de mare? Sumele disponibile pentru investitii au devenit din ce in ce mai consistente. Valoarea actiunilor firmelor de IT si a celor de comert online a crescut enorm. Dar, piata a crecut, iar mecanismul acesta nu a mai functionat. Bancile au inventat noi mecanisme. Astfel, in domeniul derivatelor au inventat instrumente legate de anumite riscuri potentiale, de natura jocurilor.
Pietel de capital nu se vor prabusi
Celebrul Warren Buffett a anuntat de acum doi ani ca piata derivatelor va exploda. La toate astea se mai adauga si lacomia bancherilor, care au luat bonusuri enorme. Si iata ca bancile mari au dat faliment si s-a ajuns la active mari, dar fara valoare. Ce se va intimpla in continuare? „Eu cred ca finantarile in domeniul bancar si in cel bursier – spune Dan Bunea – se vor intoarce la fundament. In continuare, se va termina cu minciunile de pe piata, care existau in companii mari, se vor finanta companii serioase, care au un management si actionari care pot prezenta convingator o afacere. Pietele nu se vor prabusi. Se va intimpla numai in situatia in care va disparea increderea populatiei. Dar nu se va intimpla! Oamenii isi duc banii in banci in continuare, iar bancile mereu credite. Asanarea trebuie facuta in bancile de investitii. Probabil ca activele in suferinta vor fi preluare de guverne, care nu vor mai permite tranzactii riscante. Cu cit se va taia mai mult in carne vie, cu atit va fi mai bine”.
Lasă un răspuns