Secetă mare!
Emanuel Vrabie, muncitor, Bacău: „Căldura excesivă din ultimile zile ne sufocă, ne usucă, ne ia mințile de nu știm ce să mai facem, unde să ne mai ascundem. Duminică după-amiază am ieșit în oraș cu speranța că doar-doar voi găsi puțină umezeală care să mă răcorească. Speranța: fîntînile arteziene din parcul și centrul urbei, pe care credeam că le voi găsi în funcțiune. Deziluzie aproape totală: doar pe «țestoasele» de la policlinică șiroia o peliculă de apă, prea firavă pentru a răzbate căldura sufocantă. În Parcul Cancicov, pauză: ” buturuga” de la intrare, proaspăt vopsită, uscată de soare; arteziana din centru – amorțită de aceeași cauză; «cele trei grații», veșnică tinerețe fără bătrînețe („născute acum vreo 40 de ani) transpirau abundent în lipsa jetului de apă. Înțeleg că și apa e pe sponci și trebuie economisită, dar, din cîte știu, la fîntînile cu pricina aceasta se recirculă, astfel încît consumul este foarte mic. Este un lucru pe care nu-l înțeleg. Iată de ce țin să întreb Primăria: dacă pe caniculă fîntînile arteziene șomează, atunci cînd le dați de lucru? Cînd plouă?”.
Ghici, cine sună la ușă?
Isidov Plopanu, pensionar, Bacău: „Nu văd cum ne-ar putea ajuta ziarul dumneavoastră în chestiunea pe care v-o sesizez, dar o fac măcar pentru a-mi mai potoli supărarea. Este vorba despre așa- zișii cerșetori – itineranți, cei care-ți sună la ușă pentru a le da de pomană. Zilele lor preferate sînt sîmbăta și duminica, la ore motivate, sau după-amiezile, cînd tot omul e-acasă și se odihnește. Insistă pînă cînd le deschizi și aproape te obligă să-i miluiești cu cîte ceva. Dacă ar fi doar unul -doi, mai treacă, dar sînt zile cînd, practic, nici nu închizi bine ușa crezînd c-ai scăpat, că și apare altul. N-am auzit ca un asmenea stil de operare să se mai practice și prin alte părți, dar asta nu-l face mai puțin stresant. Dumneavoastră ce credeți?”.
Comerț la ” mica ciupeală”
Vasile Căruntu, un simplu cetățean din Bacău: „În fiecare zi, ieșind cu treburi prin oraș, reîntîlnesc personaje pe care le-am recunoscut de ani de zile în zonele străzilor Mihai Viteazul, 9 Mai, Piața Centrală. Sînt vînzători ambulanți de hîrtie albă pentru împachetat. Zece mii «snopul de 10 bucăți». Clienții există, cine nu are nevoie de așa ceva, iar oferta e chiar un chilipir. Toate bune pînă aici. Mai puțin una: nu i-a întrebat nimeni de unde au hîrtia? Mă îndoiesc că aceștia o cumpără, sînt aproape sigur că provine din învîrteli prin preajma fabricii Letea. A nu se uita că snopul face suta, apoi tona și așa mai departe. Mica ciupeală tot hoție se numește, pînă la urmă. Aviz Poliției și gardienilor publici!”.
Redacția: Toate problemele dumneavoastră sperăm că vor ajunge și pe masa celor care pot lua o măsură. Așteptăm reacția lor. (Rubrică realizată de Florin Dunăreanu)
Lasă un răspuns