Corigențe la civilizația străzii
Mai multe sesizări telefonice făcute în ultimile zile de cititori ai ziarului nostru au abordat, lucru surprinzător, dar și îmbucurător totodată, aspecte ce țin de conduita civică. Mai pe româște, despre cum se comportă pe stradă unii dintre concitadini. Din păcate, spun corespondenții noștri, deviațiile de limbaj, atitudine și implicare, nu se manifestă doar la copii sau tineri, ci și la persoane vîrstnice. Auzul și văzul ne sînt agresate aproape la tot pasul. Sîntem obligați să suportăm expresii triviale, să ocolim murdării ori să acceptăm mojicii. Eventualele reproșuri nu sînt acceptate, de fiecare dată stîrnind reacții de limbaj suburban și chiar amenințări cu agresiuni fizice. Oare ce s-ar putea face?
Sesizările primite avînd, așadar, un numitor comun, le-am grupat în dialogul de astăzi:
Vandalisme perpetue
Vasile Nedelcu, pensionar, Bacău: ” Vrem cu toții un oraș- grădină, cu cît mai multe peluze de flori și spații verzi. Primăria are meritul de a fi întreprins multe acțiuni în această privință, deși mai are încă destule de făcut. Noi, contribuabilii, avem la rîndul nostru o bună parte din contribuție prin plata taxei de salubritate și a altor impozite. Pe străzi, în parcuri și squaruri sînt banii noștri și munca celor de la spații. De ce să o călcăm în picioare și să ne batem joc de ele? Nu e păcat? Nu e condamnabil? Priviți straturile de flori amenajate pe străzile centrale ale municipiului și veți vedea amprentele picioarelor celor care ignoră trecerile de pietoni, răsaduri strivite, tufe de flori smulse din rădăcină. Cred că prezența unor gardieni publici, înarmați cu chitanțiere de amendă, ar putea limita dezastrul și pune lucrurile la punct. Că de înțelegere nu cred că poare fi vorba față de aceste vandalisme!” .
CURAT- MURDAR!
Veronica Săftoiu, muncitoare, Bacău: „Mi-a fost dat să văd lucruri la care nu m-aș fi gîndit niciodată și pe care nici nu știu cum să le calific, pentru că întrec orice închipuire. Dimineața, ieșind din casă pentru a mă duce la serviciu, constat că peste noapte unele trotuare sînt transformate în closete publice. Dacă nu ești atent, riști să calci în fecalele unor neisprăviți, care nu au găsit alte locuri pentru a-și face nevoile. Atîta nesimțire crasă numai la noi cred că o poți întîlni. Măturătorii, oameni și ei, ocolesc murdăriile cu pricina, astfel că plocoanele urît mirositoare dispar doar după ce le usucă soarele ori le întind trecătorii neatenți pe tălpile picioarelor. Mergeți într-o dimineață pe strada 9 Mai, de exmplu, și îmi veți da dreptate”.
Unde ne e bunul simț?
Artemisa Mititelu, profesoară-pensionară, Bacău: ” Constat o indiferență condamnabilă atît a majorității copiilor, cît și a multora dintre părinți, față de curățenia publică. Ar trebui să știe aceștia că felul cum arată un oraș reprezintă cartea de vizită a locuitorilor săi. Nu înțeleg de ce ambalajul unui pachet de biscuiți sau al unei ciocolate nu este aruncat la coșul de hîrtii sau de ce cojile de semințe nu au aceeași destinație. Și asta pentru a nu spune că în țările cu adevărat civilizate pe stradă nu se mănîncă, nici nu se fumează, iar cei care murdăresc strada sînt amendați pe loc. De-asta străzile noastre arată, uneori, ca o rampă de gunoi răvășită de vînt. Eu nu-i găsesc vinovați în primul rînd pe copii, ci pe părinții care nu-i educă în buna și frumoasa tradiție a bunului simț”.
Redacția: Să fim, totuși, optimiști
„Oare ce s-ar putea face?”, se întreabă cititorii care ne-au adresat semnalele critice. O soluție ați dat-o chiar dumneavoastră: întărirea controlului și sancționarea pecuniară a contravențiilor. Abia s-ar aduna banii pentru plata gardienilor publici. Dar educația precară sau lipsa totală a acesteia e o boală grea, lungă și dificil de vindecat, iar cei șapte ani de-acasă nu prea se mai pot întoarce. Trebuie s-avem răbdare. Dacă n-am scăpa noi, cei de azi, măcar să aibă parte generația ce va să vină, odată cu intrarea în Europa.
(Rubrică realizată de Mihai BUZNEA)
Lasă un răspuns