O scrisoare concepută în termeni virulenți primim de la o cititoare a ziarului nostru, al cărei conținut îl grupează sub genericul „memorialul durerii”. Sînt, după propria-i mărturisire, dureri de fiecare zi pe care ni le fac alții sau chiar noi înșine. Iată ce și despre cine ne scrie corespondenta noastră:
Subsemnata Nicolau Rodica, domiciliată în Bacău, Cornișa Bistriței, nr.1, bl.3, ap.35, vin cu următoarele plîngeri la dumneavoastră, sesizîndu-vă totodată asupra unor situații nefirești. De circa un an și ceva nu știu ce se întîmplă, dar mie îmi vine plata energiei electrice foarte, foarte mare. În general, în blocul nostru plata energiei electrice vine foarte mare de se miră și angajații de la Electrica atunci cînd citesc contorul. Eu plătesc între 700.000 – 1.000.000 lei la două luni, deși nu am multe aparate electrice. Nu cred că pentru un televizor, un frigider și trei becuri trebuie să plătesc atît. Cred că se fură curent. Vă rog să faceți o verificare, întrucît în blocul nostru s-au făcut multe modificări; la beci și pe acoperiș, s-a sudat și s-au făcut anexe și s-au pus diferite bare metalice pe cheltuiala celor săraci și înșelați. S-au făcut diferite șandramale pentru diferite interese personale sau colective între anumite familii, în frunte cu șeful scării, domnul electrician Iosup Petru, care locuiește la etajul 10, ap. 41, și administratorul Sava Ioan, care locuiește la etajul 3, ap.15: magazii de crescut păsări și porci la etajul 10. Am ajuns eu, ca locatară de 38 de ani în același apartament, ca din pensia mea să nu mai pot cumpăra o pîine (8.000 lei) și o lumînare (2.000 lei) din cauza acestor profitori care nu urmăresc decît a se îmbogăți pe spinarea celor săraci și amărîți. „Noi știm că mațu’ oglindă n-are, dar nici ecran să se vadă ce mîncăm”. Ne-am săturat de foame și de stres. Ultima ispravă a șefului de scară, respectiv a domnului Ioan Sava, este aceea că se ține scai de o vecină, Maria Covali, văduvă și fără nici un fel de rude, să-și vîndă apartamentul, probabil că are niscai interese personale, fiindcă alt motiv nu văd. Ce-l doare pe dumnealui de casa altuia? Dar așa se întîmplă în ziua de azi cu cei singuri și lipsiți de apărare.
Singura speranță care mi-a mai rămas în suflet este ca să se facă din partea instituției dumneavoastră o verificare atentă la tabloul de comandă de pe bloc, cît și ce se află la parter și să fie sancționați aspru, să simtă ce înseamnă să fure, că noi, locatarii, tare sîntem împroșcați cu noroi. Doamne ajută în dreptate și lumină!
Nicolau Rodica.
Tableta de sănătate
Oboseala. Măsuri de combatere (II)
Pentru prevenirea și combaterea oboselii se vor respecta următoarele reguli: respectarea duratei timpului de muncă, așa cum este el stipulat în contractul colectiv și individual de muncă; reglementarea intensității muncii după sex, vîrstă, dificultate, etc; organizarea locului de muncă; construirea mașinilor și utilajelor după criterii științifice pentru ca mînuirea lor să fie cît mai comodă; autocontrolul ritmului fiziologic, evitarea încordării; asigurarea condițiilor de micro-climat optim (temperatură, umiditate ș.a.); iluminatul corespunzător; stabilirea programului zilnic; evitarea abuzului de alcool, cafea, tutun, medicamente. (dr. O. Apostolescu) (Rubrică realizată de Florin Dunăreanu)
Lasă un răspuns