Ianaida Ștefanache, lucrător comercial, Bacău: Azi dimineață (ieri-vineri, 26 iulie,n.n.) am fost martora unor scene care mi-au provocat un gust amar. Vinovatul? Lipsa civilizației, comportamentul de mahala. În autobuzul 22, călători mulți, aglomerația de la orele dimineții. Alături de pasageri urcă și un controlor. Încep discuțiile, nici o parte nu cedează, toți au dreptate. Conform unor mai vechi și statornice obiceiuri de pe la noi, urcarea în mașină nu se făcuse pe ușa din spate, lîngă care e și taxatoarea, ci prin față. Zeci de mîini creează „lanțul la bilete”, cerute pe tonuri imperative. Încurcături cu banii, cu biletele. Toți sînt nervoși, dar peste toată hărmălaia domină vocea controloarei. Cineva încearcă o punere la punct: dacă vă urcați pe unde trebuie nu se mai isca bîlciul ăsta! Un cor de voci îi retează lecția de conduită: dacă nu-ți convine, ia taxiul. Stau și mă întreb: de ce nu respectăm reguli atît de simple, de ce nu se respectă oamenii între ei?
Redacția: Doriți o explicație de bun simț. Ea poate suna astfel: educația precară sau absența ei totală, asociată cu libertinajul: fac ce vreau, e treaba mea. În disprețul celuilalt. C-așa-i românul!
Părți de măsură
Iorgu Constantiniu, inginer pensionar, Bacău: Tot mai mulți băcăuani apelează la soluția șarpantei, în cazul blocurilor cu un număr redus de etaje, pentru a se proteja de ploi și inundații în apartamente. Cît de utile sînt aceasta s-a văzut și după diluviul de sîmbăta trecută. Plus faptul că protejează construcția ca atare, vara nu-i mai expune pe locatarii de la ultimul etaj efectului de seră, în timp ce iarna îi scutește de frig. Deci – punct cîștigat de copertine. Problema e de altă natură: de ce Sistematizarea orașului acceptă părți de măsură. Să mă explic: unii proprietari își amenajează copertina doar pe spațiul corespunzător apartamentului lor, nu pe toată suprafața acoperișului. Pe lîngă aspectul inestetic, soluția parțială nu rezolvă problema infiltrațiilor apei pluviale. Deci, bani și muncă inutile. Problema e una a colectivității de locatari. Un calcul oricît de sumar ne arată că a investi în comun la o astfel de lucrare de folosință îndelungată reprezintă un efort financiar mult mai mic, plus confortul cîștigat, în comparație cu pagubele repetate pe care vei fi obligat să le suporți.
Redacția: Apreciem pledoaria dumneavoastră argumentată, pe care, publicînd-o, sperăm să dăm idei utile atît locatarilor, cît și Primăriei. (Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns