Mai mulți cititori ai ziarului ni s-au adresat, în ultima vreme, punîndu-ne cam aceeași întrebare: de ce drapelul național, tricolorul, este arborat doar la anumite sărbători – Ziua Eroilor,
1 Decembrie și alte cîteva ocazii, puține într-un an – de către instituții, agenți economici, foarte rar de către simpli cetățeni pe blocuri sau la balcoane. Sigur, nu trebuie să se facă din asta o exagerare, spun aceiași corespondenți, dar nici să trecem cu vederea un fapt cu importanța și semnificațiile lui. Exemplul american, în primul rînd, sau cel englezesc, ar putea fi luate ca referințe. Este un simbol peste care nu avem voie să așternem indiferența.
Printre cei care ni s-au adresat se află oameni de diferite profesii și din mai multe localități ale județului: Gheorghe Ifrim-petrolist, Moinești, Vasile Isaic- șomer, Comănești, Florin Comănescu-muncitor, Ilarion Croitoru-funcționar-ambii din Bacău, Flavia Condrea-laborant, Onești, Vasile Condurache-Agăș.
Redacția: Ne-ați semnalat un aspect major care nu trebuie trecut cu vederea. Cu toate că fenomenul nu ne este străin, în cursul zilei de ieri am verificat pe teren, în Bacău, cîtă dreptate aveți. Și aveți multă. Din fericire, sediile Prefecturii, Consiliului Județean și Primăriei au trecut testul. La fel, cele ale SIF Moldova, Direcției Generale a Finanțelor și Arhivelor Statului, ca și sediile de partide (măcar atît să facă!). Lista se cam închide aici. Tricolorul este absent de pe clădiri de referință ale orașului: Direcția de Poștă, hotelurile Decebal, Moldova și Bistrița, Biblioteca Județeană, sediile de bănci, complexul comercial „Luceafărul”, Piața centrală. Lipsește, de asemenea, de pe clădirile firmelor private cu pondere (nu dăm exemple pentru a nu fi acuzați de imparțialitate), cît și de la unele școli și licee. Nu credem că de vină ar putea fi amnezia, ci efectul unei tratări cu indiferență. Dintre concitadini, un singur băcăuan, de pe strada Vasile Alecsandri, nea Puiu frizeru’, are drapelul tricolor arborat la fațada casei. Înainte de a face trimitere la lege, care stabilește cadrul și recomandă totodată condițiile arborării acestui însemn național, care este tricolorul, să fim de acord că este o chestiune de sentiment și de atitudine. (Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns