Vasile Trif, profesor pensionar, strada 8 Martie bl.1, apart. 5, Bacău: De peste patru luni de zile, respectiv din toamna anului trecut, cele 60 de familii care locuim în blocul situat la adresa de mai sus sîntem lipsite de unul din elementele indispensabile ale civilizației și traiului decent: apa caldă menajeră. Explicațiile care ni se dau de către președintele și administratorul Asociației de proprietari nr. 54 sînt în același ton: avem mari restanțe le plata facturilor către furnizor, respectiv Termloc. Este o cauză care justifică măsura suspendării pe timp nelimitat a furnizării apei calde, dar ea contravine celor mai elementare reguli de bun simț: trebuie să te speli, dar nu ai cu ce. Situația e cu atît mai contrariantă, cu cît nu se întrevede vreo rezolvare cît de cît apropiată ca timp: cînd se va plăti datoria se va livra și apa caldă. Poveste veche, boală lungă. Cei aproximativ 200 de locatari de aici, dar, de fapt, întregul cartier Mioriței, avem de suferit din această cauză, regulile minime de igienă personală fiind greu, dacă nu imposibil, de respectat. Eu sînt de acord că tarifele sînt mari și posibilitățile de plată ale unora dintre cei ce locuiesc aici sînt reduse, dar nu înțeleg de ce să suferim toți pentru cîțiva rău-platnici. Solicitînd o mai mare înțelegere din partea furnizorului de agent termic, respectiv Termloc, în ce privește soluționarea acestei situații, cred că Asociația de proprietari, prin președintele și administratorul acesteia, ar trebui să intervină cu mai multă fermitate în ce privește stingerea datoriilor prin acționarea în judecată a restanțierilor de rea-credință și recuperarea debitelor prin executări silite. Nu sînt pentru măsurile dure, de forță, decît în situații extreme, dar dacă în cazul nostru nu există o altă rezolvare, de ce să nu se apeleze la lege?
Reuniuni școlare
Colaboratorul nostru statornic, inginerul pensionar Viorel Giurgiu, rămîne fidel pasiunii pentru lumea școlii, fiind prezent la toate reuniunile cu caracter științific sau cultural-artistic ce se organizează în liceele și școlile băcăuane. Despre două dintre manifestările organizate în aceste zile a ținut să ne scrie la această rubrică:
Colegiul Național „Vasile Alecsandri” a organizat și găzduit o activitate de cerc metodic cu bibliotecarii din învățămîntul băcăuan, la care au fost invitați și mai mulți scriitori, artiști plastici și actori, care au asigurat întîlnirii un cadru elevat și atractiv. S-a subliniat, în cadrul dezbaterilor, că bibliotecarul școlar nu mai este un simplu gestionar al fondului de carte, el devenind un mesager al cărții, care trebuie să contribuie la recîștigarea vechiului său statut, de instrument al educaței și culturii. Cu același prilej, au fost făcute cunoscute și rezultatele unui sondaj cu opt întrebări pe tema privind noțiunea de personalitate, vedetă, VIP și idol.
Un Seminar național metodico-didactic s-a desfățurat, în aceste zile, la Școala „G.M. Cancicov” din Bacău, avînd ca temă modernizarea strategiilor de predare-învățare, patronat de Inspectoratul Școlar Județean. Alături de gazde și organizatori, au ținut să participe și cadre didactice de la universitățile din Iași și Bacău. În cadrul dezbaterilor de specialitate a fost relevat faptul că învățămîntul – ca factor-cheie în evoluția societății umane – obligă la o permanentă înnoire, ceea ce înseamnă în primul rînd perfecționarea continuă a celor ce-l slujesc, una din formule fiind activizarea inter-participativă și motivația învățării. (ing. Viorel Giurgiu)
Lasă un răspuns