Ziarul nostru pune la dispoziția tuturor cititorilor săi o nouă rubrică, de larg interes, cu informații, noutăți și cazuistică din domeniul legislativ. Inițiativa și transpunerea ei în practică ne-a fost sugerată atît de numeroasele solicitări venite pe adresa redacției pe parcursul timpului, cît și de complexitatea, diversitatea și gradul ridicat de interes al reglementărilor juridice care vizează direct cetățeanul și problemele sale. Așadar puteți fi la curent cu tot ce vă interesează urmărind, în fiecare zi de vineri, rubrica „Legea pentru toți” – informații legislative. Aici veți găsi informații despre noile acte normative și domeniile lor de reglementare, comentarii de specialitate, susținute de exemple concrete, modalități și tehnici procedurale, efecte ale aplicării, cît și consecințe ale nerespectării acestora. Dacă vreți să fiți bine și la timp informați, citiți cu regularitate această rubrică. Totodată, vă oferim posibilitatea de a beneficia, în mod gratuit, de consultații juridice pe orice temă, pornind de la situații și cazuri punctuale privind: legislația muncii – drepturi și obligații angajator – angajat, codul familiei, protecția persoanei, reconstituirea dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile, proceduri de înființare și reguli de funcționare a societăților comerciale, activitatea notarială, dreptul succesoral (de moștenire) ș.a. Juristul nostru dispune de toate rețetele legislative pentru fiecare caz în parte. Important e să-i cereți sfatul, adresîndu-i întrebările prin intermediul redacției la telefoanele 124447 sau 124452, pînă cel mai tîrziu miercurea, pentru a primi răspunsurile cu promptitudine. Așadar, vă așteptăm la rubrica :”Legea pentru toți” – informații legislative, prin intermediul căreia aveți posibilitatea de a dialoga cu juristul Gabriel Crîșmaru.
Condamnați să suportăm mizeriile altora
Manuela Gemănaru, pensionară, Bacău: Locuiesc de 40 de ani la bloc și m-am convins, în tot acest răstimp, de faptul că permanent trebuie să fii conciliant cu vecinii pentru a avea relații normale cu ei și a beneficia de protecție reciprocă. Dar această capacitate de acceptare își are limitele ei, nu orice și nu oricum putem admite. Unii dintre locuitori (proprietari) au maniere cel puțin supărătoare, pentru a nu le cataloga drept bizare. La blocul meu, spre exemplu, unii și-au făcut un obicei din a arunca în scaunul W.C. – ului fel de fel de cîrpe, coji de cartofi și alte resturi menajere, tampoane de vată, ceea ce face ca cel puțin de două, trei ori pe an coloana de evacuare să se înfunde, mizeria să se ridice și să răbufnească în băi. Vă dați seama ce urmează: deranj, mirosuri pestilențiale, lucruri stricate, bani cheltuiți pentru remedierea situației. Vinovații se fac că plouă, îi recunoști după vociferări, dau vina unii pe alții și continuă să ne șicaneze. Alții, sau poate tot ei, aruncă gunoiul pe fereastră, astfel că împrejurimile blocului sînt transformate în rampe menajere, în timp ce apartamentele lor arată curate ca un pahar. Vă întreb: ce se poate face cu astfel de oameni pentru a-i aduce la comportamente normale? Ori sîntem condamnați să ne continuăm coabitatul fără să se întrevadă vreo schimbare?
Redacția: Veți fi de acord, stimată doamnă Geamănu, că e foarte dificil să smulgi din rădăcină asemenea obișnuințe. Cunoașteți, cred, zicala „năravul din fire n-are lecuire”, ceea ce nu s-a primit prin educație rămîne, nu dispare. Leacul ar putea fi asociația de proprietari, care are la îndemînă procedee legale, dar care nu se prea implică. Chestiune de mentalitate și comoditate. Ce e mai sigur e, însă, ceea ce dumneavoastră înșivă ați intuit: sîntem condamnați să ne continuăm coabitatul fără să se întrevadă vreo schimbare.
Lasă un răspuns