Scrisorile sosite în ultima vreme pe adresa ziarului nostru abordează o serie de aspecte ce țin atît de viața și activitatea colectivităților băcăuane, cît și unele sugestii despre ce s-ar dori să publicăm ori semnalări critice la adresa unor materiale apărute. Vă asigurăm, stimați cititori, că fiecare din aceste intervenții ale dumneavoastră își vor găsi reflectarea în conținutul publicației, la această pagină sau ca subiecte de sine stătătoare pentru articolele realizate de redactorii noștri. În cuprinsul rubricii de astăzi ne-am propus să dialogăm cu doi dintre corespondenții noștri, ale căror scrisori am considerat că impun o abordare prioritară:
Inspirați-vă din actualitate
Prof. dr. Jean Ciută, Bacău, consilier județean PNL: Credem
că ați remarcat apariția, în ediția de vineri, 3 octombrie, a cronicii dumneavoastră de carte la volumul „Provocări liberale”, al cărui autor este unul din liderii PNL, cunoscutul om politic Valeriu Stoica. Din cauza dimensiunilor prea mari ale articolului, am fost obligați să operăm unele restrîngeri de text, fără ca aceste intervenții să afecteze coerența și valoarea susținerilor pe care le faceți. Iată de ce vă recomandăm ca la viitoarele materiale pe care ni le veți propune spre publicare să aveți în vedere și acest aspect. Este, de altfel, și cazul unui al doilea articol intitulat „Vechea și noua Europă în concepția lui Nicolae Iorga”. Ne interesează o astfel de temă, dar tratată din perspectivă strict actuală. Ceea ce faceți dumneavoastră este o abordare pur istorică, ce răspunde – așa cum, de altfel, ne precizați – rigorilor unei comunicări științifice pretabilă la un simpozion de specialitate, nicidecum unui articol de presă. Puteți relua tema din perspectiva pe care v-o sugerăm.
Asumați-vă rolul de „cronicar al locului”
Alexandru Naglici, comuna Podu Turcului:
„Stimată redacție,
Sînt unul dintre cititorii fideli ai publicației «Ziarul de Bacău» și în această calitate îmi permit să vă deranjez din nou. Sînt conștient că aveți libertatea de a discerne și a nu publica sau a nu da răspuns tuturor scrisorilor și semnalelor ce le primiți de la cititori, mai ales cînd aceștia «bat cîmpii» sau cînd vă aduc la cunoștință lucruri jenante pentru unii redactori sau sponsori ai ziarului (…). Înainte de a intra în subiectul propriu-zis al acestei scrisori trebuie să recunosc că de la apariție și pînă în prezent publicația dumneavoastră a făcut progrese semnificative atît în ceea ce privește tematica abordată, diversificarea acesteia, cît și în ce privește calitatea prezentării textelor. Aveți o serie de redactori și colaboratori care vă fac cinste. Din păcate, aveți și unii care se abat de la aceste condiții (…). Cu speranța că vă pot ajuta la îmbunătățirea calității ziarului, vă mai trimit cîteva «mostre» în susținerea celor afirmate. În situația în care un redactor al dumneavoastră se va abate la Podu Turcului, aș putea să-i furnizez o serie de subiecte despre administrația locală, bineînțeles numai dacă apreciați că ar fi interesante astfel de teme pentru publicația pe care o editați. Cu deosebit respect, Alexandru Naglici”.
Redacția: Vă mulțumim pentru aprecieri, cît și pentru critici. Vom ține cont de ele. Veți fi de acord, cred, că nimeni nu lucrează fără a greși, mai mult sau mai puțin. Articolele incriminate de dv. nu sînt realizate în redacție, ci preluate de la diverse agenții de presă, care își asumă implicit responsabilitatea autenticității celor prezentate, cît și calitatea redactării lor. Iată de ce nu v-am răspuns primelor intervenții la care faceți referire. Astfel de situații vor mai apărea, noi nu avem posibilitatea de a verifica veridicitatea unor fapte și evenimente petrecute în alte zone ale țării sau ale lumii. Această situație nu constituie, însă, un impediment în a ne mai scrie. Pînă să ajungem noi la Podu Turcului, puteți aborda personal temele pe care ni le propuneți. Pentru a le publica, acestea vor trebui să îndeplinească cel puțin două condiții: autenticitate și actualitate. Alături, bineînțeles, de un grad real de interes. Vă așteptăm „reacția” la „provocarea” pe care v-o facem. Pînă atunci, s-auzim numai de bine! (Rubrică redactată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns