Cristache Bartolomeu, constructor, Bacău: „Numai orbii n-au văzut că în acest an s-a lucrat și încă se mai lucrează intens la refacerea și modernizarea segmentelor de drum ce traversează orașul Bacău, ale magistralei europene E85. Obiectiv de mare anvergură, investiție importantă de care ne bucurăm și noi. Dar nu despre aceste aspecte vreau să vă vorbesc, ci despre felul care unii dintre băcăuani înțeleg să protejeze eforturile altora. Concret: vineri, 31 octombrie, pe tronsonul 9 Mai – Policlinica veche – Piața Centrală s-a turnat al doilea covor asfaltic. În zona respectivă, traficul rutier și pietonal a fost deviat tocmai pentru a se evita degradările. Semnele și indicatoarele erau cît se poate de clare. Cu toate acestea, numeroși șoferi au intrat cu mașinile pe asfaltul crud, producînd stricăciuni. În ce-i privește pe pietoni, aceștia cel puțin erau pedepsiți prin faptul că-și omorau încălțămintea cu bună știință. Întrebarea mea este următoarea: de ce polițiștii care supravegheau traficul, așa puțini cum erau, nu-i puneau la punct pe contravenienți cu amenzi usturătoare? Se știe doar că românul, dacă nu-l aduci la adevăr prin măsuri drastice, nu se învață minte. Iată de ce am ținut să-i sacționez eu, de astă-dată, pe agenții de circulație pentru că sînt atît de îngăduitori cu cei ce nu respectă legile comunității și ale bunului simț”.
Plătim de două ori pentru sănătate
Catinca Blănaru, str. Aprodu Purice, nr.10, apart. 14, Bacău: „Sînt total nemulțumită de modul în care Casa Județeană de Sănătate și farmaciile din Bacău se achită de obligații față de asigurați în ce privește eliberarea medicamentelor prescrise pe rețete gratuite și compensate. În fiecare lună sînt nevoită să bat orașul de la un capăt la altul, pentru ca, pînă la urmă, să cumpăr medicamentul pe care am dreptul să-l iau gratuit. Fiica mea, Petronela, în vîrstă de 12 ani, suferă de hepatită cronică, pentru tratamentul căreia i se prescrie, lunar, medicamentul Herotofal, care costă în jur de 800.000 de lei. Nici o farmacie nu-mi onorează rețeta, venind cu diferite motive și justificări. Eu, împreună cu soțul, cotizăm lunar la fondul CJAS cu peste un milion de lei, pentru care nu primim nimic în schimb. Nu mi se pare deloc normală această situație. De ce această bătaie de joc față de asigurați? Avem doar dreptul de a plăti, nu și de a beneficia de servicii? V-am adus la cunoștință acest fapt, în speranța că cineva o să ia, totuși, vreo măsură. În timp ce sediul Casei Județene de Sănătate a devenit o clădire de lux pe banii noștri, bolnavii sînt nevoiți să-și plătească serviciile pentru care sînt asigurați. Cred că numai la români se poate întîmpla așa ceva”.
Tableta de sănătate
Vitamina A este un factor activ de sănătate
Se găsește sub formă de provitamina A, în morcov, urzici, spanac, fiind transformată în vitamina A la nivelul ficatului – cantități însemnate de vitamina A se mai găsesc în gălbenușul de ou, în lapte și derivatele acestuia. Lipsa vitaminei A în alimentație produce uscarea și descuamarea pielii, tenul devenind șters, ofilit. În felul acesta are o bogată folosire și în cosmetică, la fabricarea cremelor de față. Intervine activ în procesul de creștere la copii, ameliorează vederea și menține capacitatea de apărare a pielii. În farmacii, vitamina A se găsește sub formă de soluție sau drajeuri, de obicei în amestec cu vitamina D2. (dr. Octav Apostolescu) (Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns