Numeroase sesizări și apeluri adresate ziarului nostru au ca numitor comun abuzuri, tergiversări și erori în aplicarea Legii 1/2000 privind redobîndirea terenurilor agricole și silvice. Principalii vinovați – ni se spune de fiecare dată – sînt comisiile comunale, dar mai ales primarii, care practic fac ce vor sau așa cum le dictează interesele. Am selectat, pentru astăzi, unul din cazurile pe care le avem în atenție și pe care le vom publica în zilele următoare:
Teodorescu Dan, domiciliat în Bacău, str. N.Titulescu bl. 22 sc. A, ap.3, fac următoarea sesizare cotidianului dumneavoastră, în numele mamei mele, care este moștenitoarea unei suprafețe de teren arabil din satul Negușeni, comuna Roșiori, jud.Bacău. Vă prezint în continuare datele acestui caz:
În data de 08.05.2002, am depus la registratura Prefecturii Bacău un memoriu cu 3 anexe, fiind înregistrat la numărul 300652. După trecerea celor 30 de zile, așa cum spune legea și văzînd că nu primesc nici un răspuns, am luat legătura cu biroul Relații cu publicul, de unde mi s-a spus că reclamația mea a stat pînă pe 13.05.2002 la registratură, calculatorul fiind defect.
După această dată a fost îndrumat spre Direcția Juridică a Prefecturii, care pe 20.05.2002 îl trimite la D.G.A.I.A. Bacău. Aici am luat legătura telefonică cu dna ing. Hagimă, care mi-a confirmat că memoriul este la ea, dar are termen de rezolvare 27.06.2002. Pînă în prezent nu am primit răspuns. Memoriul respectiv se referea la obținerea unei diferențe de teren arabil. Din discuțiile cu dna ing. Hagimă a rezultat că Primăria Roșiori încă nu a validat dosarul Legii 1/ 2000. Cum în ultima vreme în presă, la radio și televiziune dl. prim-ministru sau dl. ministru Octav Cozmîncă insistă ca titlurile de proprietate să fie eliberate mai urgent, cum se explică acest caz la Bacău? Cum se poate explica faptul că de circa patru ani de zile unele persoane folosesc terenul solicitat de noi fără să aibă emis titlu de proprietate, dar au acordul primarului sau al inginerului de la O.C.O.T? Noi avem acte vechi de proprietate, dar constatăm că nu avem succes cu ele, avînd în vedere că ceilalți rîd de noi.
Și ca să vă convingeți că la Prefectura Bacău totul este în regulă, vă precizez că în luna octombrie 2001 am făcut o sesizare (nr. 99602/ 20.10.2001) care s-a dovedit întemeiată. După 123 de zile (hotărîrea 6413/05.03.2002) sîntem repuși în drepturi, conform art.1 al amintitei Hotărîri: „Art.1. Se admite ca întemeiată contestația formulată de domnul Teodorescu Dan din Bacău și în consecință dispune suplimentarea în anexa 2a/89 cu 1,20 ha suprafața validată inițial. Suprafața totală va fi de 8,20 ha și se va modifica corespunzător titlul de proprietate nr. 102353 din 1993”.
Un ultim aspect mai reclam: pe terenul intravilan din comuna Roșiori, pentru care avem titlul de proprietate, de circa patru ani de zile o suprafață de 360 mp a fost ocupată de o clădire, acum demolată, a primăriei, care nu a redat terenul agriculturii pe motiv că nu au bani și nici utilaje. Am solicitat sprijinul d-nei Hagimă, dar mi-a sugerat să negociez cu primarul. Ce să negociez? Un drept al meu? Iată ce ne-a răspuns domnul primar Sergiu Osman la intervenția noastră: „Urmare cererii dvs. adresate d-lui Radu Cătălin Mardare prin care solicitați eliberarea terenului care a fost ocupat cu grajduri și magazii proprietatea primăriei, vă facem cunoscut că acțiunea este în curs de rezolvare, dar din cauza vremii nu se poate acționa în prezent. În primăvară, cînd timpul va putea permite acest lucru, lucrarea va continua și vă vom reda terenul așa cum trebuie. Vă mulțumim pentru înțelegere”. Primăvara a trecut de mult, iar noi am rămas cu promisiunile. E drept, domnul primar nu a precizat despre care primăvară e vorba, așa că mai sperăm în continuare că vom fi repuși în drepturi.
În speranța că dvs. veți publica cele sesizate, rămîn un cititor fidel al cotidianului dumneavoastră.
Cu mulțumiri, Teodorescu Dan, 4.07.2002
Vreți să munciți? Poftiți la angajare!
Traian Oancea, patronul SC Crinus SNC, Bacău:
Am posibilitatea de a oferi locuri de muncă, în orice moment, unui număr de 90 de șomeri. Oferta am făcut-o în urmă cu două săptămîni, cînd m-am adresat AJOFM Bacău, de la care însă nu am primit nici un fel de reacție. Doar tăcere. M-am adresat, în scris, ziarului dumneavoastră, care s-a arătat deosebit de receptiv în a mă sprijini. Profit de această amabilitate propunîndu-vă spre publicare lista celor 90 de posturi. Vă mulțumesc.
Situația locurilor de muncă vacante: agent fiscal – 50 locuri, agent literar – 3, agent reclamă – 2, vînzători la domiciliu – 15, vînzător ziare – 20. Solicitanții se vor adresa în scris SC Crinus SNC Bacău, telefon 170.586 sau 091-893.450, specificîndu-se opțiunea, adresa și cazierul. Încadrările se fac cu carte de muncă, pe perioadă nedeterminată.
Manele & Vivaldi
Vidina Irimescu, inginer, Bacău: Pe vremea tinereții mele, cînd
sosea vacanța de vară reîncepea să circule o butadă care suna
cam așa: „Ce ne facem, fetelor,/C-au sosit studentele…?” Acum,
se întîmplă altceva: studenții și elevii care-și omoară timpul pe lîngă
case, cultivă genul de muzică în vogă: manelele și altele asemenea
lor, chinuind aparatele de radio și combinelor audio, cu decibelii la
maxim. Dar nu muncile lor mă deranjează, ci faptul că eu, cît și
mulți alții ca mine, sîntem obligați să suportăm această muzică de
prost gust. Cum credeți că am putea scăpa de ea?
Redacția: Stimată doamnă, vă înțelegem și vă împărtățim supărările,
dar din păcate nu credeam că deținem soluția totală. Un sfat vă
dăm, totuși: atunci cînd tinerii dumneavoastră vecini se delectează
cu vocalizele lui Adrian Copilu Minune și alte făcături de acest soi (despre care numai bune nu se poate spune că sînt), puneți și
dumneavoastră pickup-ul în funcțiune, tot la maxim, cu muzica lui
Vivaldi, Mozart sau discurile de pe vremea bunicii. După 2-3 zile
mai că v-aș garanta că antidotul și-a făcut efectul. Încercați și sunați-
ne din nou, sîntem curioși de rezultat. Cît despre osîrdia cu care
unele posturi de radio și televiziune promovează „muzica de
mahala” în programele lor, nu ne putem pronunța. Fiecare e liber să facă ce vrea atîta vreme cît se bucură de audiență. (rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns