Ababei Doru – str. Alexandru cel Bun nr. 7, bl. 7, sc. A, ap. 15, Bacău: O situație specială mă determină să mă adresez Ziarului de Bacău, în speranța că aceasta – devenind de notorietate publică, va reține atenția instituțiilor abilitate ale statului pentru a lua măsurile în consecință. Despre ce este vorba: pe data de 27 iulie a.c., în jurul orelor 19,30, fetița mea – Mădălina, în vîrstă de 12 ani, a fost atacată de un grup de trei țigani, care i-au furat lănțișorul de aur de la gît. Imediat am depus reclamație la Poliția municipiului Bacău, Serviciul Judiciar, însă – sincer vă spun, mă îndoiesc că se va lua vreo măsură pentru ca asemenea fapte reprobabile să nu se mai repete. Spun acest lucru deoarece în urmă cu trei ani copilul meu a fost atacat de aceiași țigani, care locuiesc în zona Zimbru, dar nu s-a luat nici o măsură. Vă scriu mai mult în calitate de președinte al Comitetului de Părinți al Școlii „Miron Costin”, aducîndu-vă la cunoștință că acest fenomen de a ataca copiii care se duc sau vin
de la școală prin zona Zimbru este generalizat de cîțiva ani buni. Țiganii care locuiesc în această zonă le cer taxe de protecție amenințîndu-i cu moartea, bătînd și jefuind copiii. S-au făcut nenumărate reclamații la Poliție de către părinți, dar nu se văd măsuri imediate pentru eradicarea acestui fenomen, el persistînd și chiar luînd amploare. De ochii lumii au fost postați doi jandarmi în curtea școlii, dar copiii sînt complet nemulțumiți de activitatea acestora deoarece atunci cînd li s-a cerut ajutorul au ripostat că ceea ce se întîmplă în afara gardului școlii nu intră în atribuțiunile lor. Partea proastă este că nici în perimetrul obiectivului pe care acești jandarmi îl au de păzit ei nu își fac datoria, părăsindu-și foarte des postul, iar țiganii intră peste copii atît în curtea școlii, cît și în clase. Mai mult decît atît, sînt ofițeri de poliție care locuiesc în această zonă și care cunosc acest fenomen, iar țiganii se laudă că sînt protejați de aceștia și nimeni nu le poate face nimic. Un grup de părinți, văzînd că Poliția nu întreprinde nimic, s-au dus la casa țiganilor încercînd să rezolve ei această situație, dar au fost bătuți, amenințați cu arme albe, iar copiii, ulterior, au avut de suferit. S-a pus chiar problema să strîngem noi o taxă pe care să o plătim țiganilor pentru ca aceștia să nu se mai lege de copiii noștri și să poată frecventa în deplină siguranță cursurile școlii „Miron Costin”. Personal, mi se pare absurd să procedăm în acest mod atîta timp cît trăim într-o țară democrată, iar pentru liniștea și siguranța noastră plătim taxe și impozite. V-am fi recunoscători dacă ați întreprinde o anchetă raportată la aceste evenimente, pe care să o mediatizați astfel încît poate dumneavoastră veți reuși să sensibilizați organele competente să rezolve acest gen de probleme.
Redacția: Publicăm mesajul dumneavoastră și facem trimitere directă la conducerea Poliției municipiului, cît și a Comandamentului Jandarmeriei spre a se sesiza și proceda așa cum le cere legislația în materie.
Jubileul tanchiștilor
Viorel Giurgiu – inginer pensionar din Bacău, ne scrie despre un eveniment încărcat de semnificații istorice și patriotice: la Cercul Militar din Bacău a avut loc simpozionul „85 de ani de la înființarea primului batalion românesc de tancuri”. Evenimentul comemorativ-omagial a fost organizat de filiala locală a Asociației Naționale „Cultul Eroilor” și de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere. Vorbitorii au evocat evoluția și importanța armei tancurilor, fiind marcate totodată cîteva momente de referință: 21 iulie 1919 – crearea, la Giurgiu, a primei școli pentru cadrele acestei arme; 1 august 1919 – constituirea primului batalion de tancuri și, în 1921, la Târgoviște – a primului regiment de tancuri. Bacăul se evidențiază în acest context organizatoric la 1 august 1956, cînd este înființat Regimentul 63 Tancuri, devenit ulterior Brigada de Tancuri, actualmente structurată modern conform exigențelor și normelor NATO și dotată cu mașini de luptă de înaltă fiabilitate, mobilitate și capacitate de luptă. In cadrul aceluiași simpozion a fost evocată crîncena bătălie de tancuri, din 19/20 august 1944 din zona Scobîlțeni – Podu Iloaiei – Sinești – Săbăuani, în care Divizia de Blindate „România Mare” a înfruntat unitățile sovietice de tancuri, rezistînd eroic pînă la armistițiul din 23 – 24 august același an. In cadrul acelor lupte s-a evidențiat și sublocotenentul Virgil Petrescu, devenit ulterior primul comandant al Regimentului de la Bacău. Au fost marcate, de asemenea, alte momente de referință din existența unităților românești de tancuri, contribuția militarilor acestei arme în luptele celei de a doua conflagrații mondiale și perspectivele ei după integrarea în NATO.
Lasă un răspuns