Cine nu a auzit încă de Ioana Marcoci, ei bine, poate că e momentul potrivit să afle. Ioana Marcoci este unul dintre tinerii frumoși și ambițioși ai Bacăului pentru care pasiunea pentru desen și pictură înseamă căutări permanente de sine, treceri peste bariere și autodepășiri. Intrată de scurt timp în lumea artiștilor de gen băcăuani, Ioana se face tot mai remarcată prin stilul abordat și prin concepția lucrărilor ei, o direcție despre care criticii de artă spun că e tot mai bine conturată de la începutul anilor 2000 la nivel european.
Cu succes, pe acest drum a pornit în 2012, prin prima expoziție personală, găzduită de foaierul Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, și Ioana Marcoci aflată, la acea dată, la vârsta de 23 de ani. Tânăra promitea însă, de dinainte, din 2008 până în 2012, lucrările ei remarcându-se în expoziții de grup vernisate în Iași și Bacău, inclusiv la Anuala 2011 și Saloanele Moldovei 2011 (Galeriile Frunzetti Bacău) sau Atelier 35 (Galeriile Alfa din Bacău) și nu numai. Despre lucrăile reunite în prima sa personală, o expoziție pe care a reușit să o deschidă la simpla vehiculare a ideii ei către conducerea Teatrului “Bacovia” care a și îmbrățișat-o imediat, Ioana Marcoci spunea: „Ceea ce încerc să realizez este un joc cu privitorul”, un scop atins și, se pare, un joc tot mai provocator odată cu trecerea timpului. Un joc în care privitorul, novice sau nu în ale artelor, va intra ușor până la a nu se mai vrea ieșit, poate și pentru că lucrările artistei se detașează de abstract, rămânând mereu deschise „înțelesului”. „Ioana Marcoci, din punct de vedere stilistic, – ne-a spus, fără reținere, criticul de artă băcăuan Iulian Bucur – se află în acea zonă a artelor plastice care încearcă să recupereze figurativul de tip realist și chiar hiper-realist. Asta înseamnă preocuparea pentru desen mai mult decât pentru culoare, preocuparea pentru perspectivă, mai mult decât pentru vecinătățile cromatice. Ea știe – apreciază Bucur – să creeze ideea de adâncime”.
Chipuri, fericiri și nefericiri
Ioanei îi plac chipurile. Surprinde zâmbete sau grimase și le imortalizează în culoare. Oamenii sunt tema ei preferată, iar lucrările ei vorbesc de la sine. „M-a întrebat, odată, o prietenă, ce mă face fericită. Oamenii, – ne-a mărturisit Ioana Marcoci – oamenii mă fac fericită, i-am răspuns. Și ce te face nefericită?, m-a întrebat. Tot oamenii. De aceea, cred, am ales să-i portretizez”. Despre oameni, Ioana continuă să vorbească prin penel și acum. De fiecare dată, însă, altfel. Și are și câteva mari proiecte în acest sens. „Anul trecut, – ne-a spun artista – am dat peste niște cărți despre cei condamnați în închisorile comuniste. M-au marcat mult mărturisirile lor și a început să prindă contur, în mintea mea, ideea unui proiect pe temă. Am început, de altfel, să lucreez pe temă, dar am abandonat momentan lucrul pentru că mi se pare o temă extrem de grea și foarte dificil de surprins în culoare vremurile și trăirile acelor oameni”. A abandonat lucrul, nu însă și ideea pe care, ne-a mai spus Ioana, o va relua când va simți că va fi vizitată de muze.
Mutată acum în București, tânăra băcăuancă speră să le găsească, poate, chiar acolo. Oamenii, clădirile vechi ale Capitalei, străduțele înguste, clădirile impozante toate îi sunt sursă de inspirație. „Peisajele urbane, de altfel, – a continuat Ioana – clădirile vechi, orașele iluminate în noapte sunt o altă temă a mea preferată. Voi lucra intens, în speranța că, încet, încet îmi voi face lucrările cunoscute și apreciate și-n afara Bacăului. Îmi propun să deschid o expoziție fără punct și virgulă”. Pentru reușite, Ioana Marcoci le este recunoscătoare mai multor oameni din jurul ei, tineri artiști băcăuani nu doar din domeniul artelor plastice și critici, profesori, prieteni, părinți.
Scurtă biografie
Ioana Marcoci, deși pasionată de mică de desen și pictură, a absolvit Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău în 2008, fiindu-i teamă, cu patru ani înainte, să-și încerce talentul la Colegiul Național de Artă „George Apostu”. Pentru că frământările artistice nu au lăsat-o însă, ba, s-au accentuat, Ioana s-a înscris, după liceu, pentru examenul de admitere la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din cadrul Universității „George Enescu” din Iași, unde a și reușit să intre, urmând ca specializare Arte plastice (pictură). Absolventă a studiilor universitare în 2011, Ioana a mers mai departe, astfel că în 2013 a absolvit și Masteratul în pictură la aceeași unitate de învățământ superior.
După prima expoziție personală, din 2012, au urmat și o a doua și o a treia, în 2012 la Galeriile Real și, în 2013, în Cora din Bacău. De altfel, Ioana Marcoci este inițiatoarea, în 2013, a proiectului de amenajare a unei zone expoziționale într-un spațiu neconvențional cu profil comercial, respectiv la intrarea în complexul comercial Cora din Bacău. Aici, deja au putut fi vizionate două expoziții, cea de a treia fiind în curs de amenajare.
În prezent, Ioana Marcoci este în așteptarea voturilor pentru obținerea statutului, în mod oficial, de artist plastic în cadrul Uniunii Artiștilor Plastici din România. A mai cochetat, de-a lungul timpului, cu regia de teatru și scenografia, dar s-a întors de fiecare dată la prima și marea ei iubire, pictura.
Lasă un răspuns