Fostul președinte al Băncii Transilvania și director executiv al camerei de Comerț și Industrie Cluj, Iosif Pop, rămîne în arestul Poliției în urma judecării, ieri, a recursului împotriva măsurii de arestare. El fusese arestat de procurorii Parchetului Național Anticoprupție (PNA) în ziua de 19 noiembrie în urma confruntărilor lui Pop cu liderul grupului „alcool”, Benoni Beca, și fosta directoare a sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania, primind un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pentru săvîrșirea următoarelor infracțiuni: înșelăciune bancară, fals și uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere în vederea săvîrșirii de infracțiuni și spălare de bani. De asemenea, în sarcina lui Pop se mai reține faptul că în perioada 2000 – 2001 el a acordat credite ilegale în valoare de 19 miliarde de lei lui Benoni Beca pe baza unor documentații neconforme cu realitatea, iar sumele de bani au fost folosite în alte scopuri. În opinia procurorilor, Iosif Pop se mai face vinovat și de faptul că, deși a fost constatat un prejudiciu de peste 140 de miliarde de lei, el, în calitate de președinte al băncii, nu a luat măsuri pentru executarea garanțiilor bancare.
A doua zi după emiterea mandatului de arestare, Iosif Pop a făcut plîngere împotriva măsurilor de arestare decise de procurorii PNA. La prima instanță, judecătorii de la Tribunalul Bacău i-au respins plîngerea ca nefondată. Tot atunci, el a declarat recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel în cursul zilei de ieri. După ce inițial a fost apărat de o firmă de avocatură din Bacău, care l-a asistat pe tot parcusul audierilor și a arestării, Pop și-a ales o firmă din București care să-i reprezinte interesele. Motivul este ușor de bănuit. Fiind din București, avocatul Aurelian Pavelescu are acces la presa centrală, unde dorește să mediatizeze cazul. La procesul de ieri, avocatul a prezentat o cerere prin care judecătorii să dispună procurorilor să prezinte în instanță întreg dosarul Băncii Transilvania. Pledoaria avocatului s-a axat pe trei excepții privind necompeteța materială și fizică a PNA de a instrumenta acest caz. „Iosif Pop trebuia cercetat de PNA București pentru că funcția pe care a deținut-o în momentul săvîrșirii fraudelor, aceea de președinte al unei unități centrale de bancă, trebuia asimilată cu cea de demnitar, asupra cărora nu are competență de investigare decît PNA București. Ordonanța de arestare nu este confirmată de procurorul general al PNA, pentru că faxul prin care s-a primit o zi mai tîrziu acordul nu este valabil. Nu-mi rămîne decît să constat interdicția pusă de procurori de a nu avea acces în calitate de apărători la dosar. Clientul meu nu știe nici acum care sînt faptele de care se face vinovat pentru că nu i-au fost aduse la cunoștință. El nici nu a fost asistat de un avocat în momentul arestării”, a spus Pavelescu. Lucru neadevărat, dat fiind că în acea perioadă, Iosif Pop era asistat de un birou de avocați din Bacău. „Parchetul sustrage dosarele din fața instanțelor, pentru că la nici o instanță, nici de la Tribunal, nici de la Curtea de Apel, nu sînt puse la dispoziția judecătorilor toate dosarele. Ce aveți dumneavoastră în față, este nimic. Dosarul are peste 2.000 de file și nu a fost văzut de nimeni. Cum se face vinovat de încălcarea legii în vreun fel clientul meu, din moment ce el a fost cel care a sesizat poliția despre frauda de la sucursala băcăuană a Băncii Transilvania? Ba chiar a fost și la ministrul de interne Ioan Rus și i-a cerut ajutorul pentru rezolvarea cît mai rapidă a cazului din Bacău, iar acesta i-a promis sprijinul. Din cele 33 de sucursale cît are banca în țară, doar în Bacău au fost probleme și pentru asta a delegat luni de zile personal de la banca centrală de la Cluj pentru controale și audit intern. Deci, el avea tot interesul ca paguba să se recupereze”, a mai spus Pavelescu.
În cuvîntul său, procurorul de ședință a arătat că PNA are competență pentru instrumentarea acestui caz. „Pe 20 noiembrie, PNA București a delegat prin ordinul 1681 un procuror de la București care să se ocupe de instrumetarea cazului în Bacău. Confirmarea ordonanței de arestare este făcută corect, iar faxul este un mijloc de comunicare modern și rapid, dată fiind distanța dintre București și Bacău. De asemenea, inculpatul a fost asistat permanent de un avocat, care a fost de față și în momentul arestării sale. Apărării nu i s-a refuzat accesul la dosar, dar trebuie să facă o cerere în acest sens. În ceea ce privește dosarele, acestea au fost puse la dispoziția instanțelor complet în ceea ce-l privește pe Iosif Pop. Nu sînt motive pentru admiterea recursului și eliberarea inculpatului”, și-a expus motivele procurorul de ședință.
Iosif Pop a fost ultimul care a luat cuvîntul în fața judecătorilor. El a arătat că a venit de bună voie la audieri, în calitate de martor, pentru că el fusese cel care a făcut plîngere în privința fraudelor de la sucursala băcăuană. „La audieri m-am trezit că am fost pus în fața unei situații neobișnuite. Mi se cereau explicații concrete despre un anumit dosar în condițiile în care eu văzusem sute de dosare de credite. Ca să nu mai spun că în ședințele Comitetului de Credit și Risc de la Cluj nu se făcea decît o expunere sumară a dosarului care trebuia aprobat, documentația fiind întocmită de sucursale. I-am cerut procurorului să-mi dea date concrete sau să-mi arate actele de care era vorba, dar nu am avut succes. Mi-a pus întrebări din care reieșea că este de o ignoranță totală în ceea ce privește sistemul bancar, dar i-am răspuns în așa fel încît să înțeleagă despre ce-i vorba. Numai cu avocații mei am stat două zile și le-am făcut scheme despre modul de funcționare a unei bănci. Iar în ceea ce privește Banca Transilvania, președintele nu putea să acorde credite conform statului. El își pune semnătura pe cererile de credit doar după ce au fost aprobate de compartimentul juridic și de ceilalți funcționari specilaizați în astfel de operațiuni. Nu știu cît a înțeles procurorul din ceea ce i-am explicat eu. Stau însă și mă întreb: la volumul de documente și acte care s-au cules, expertiza de specialitate durează doi ani. Voi sta în arest pînă se va termina? Pe motivele pe care s-a făcut arestarea mea ar trebuie arestați toți președinții și toți bancherii din România”, a încheiat Pop. Pronunțarea instanței s-a făcut după cîteva ore. Recursul a fost respins ca nefondat, iar hotărîrea este definitivă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns