• procurorii i-au mai adus o acuzație lui Pop: aceea de neglijență în serviciu • ministrul de interne Ioan Rus, consilierul prezidențial Sorin Stanciu și șeful poliției băcăuane comisarul șef Vasile Vrabie figurează printre martorii citați de apărare în favoarea fostului președinte al Băncii Transilvania • deliberarea instanței asupra cererii de prelungire a mandatului de arest preventiv a lui Iosif Pop se face în cursul acestei dimineți
Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania, a fost arestat pe 19 noiembrie 2002, sub acuzația de înșelăciune bancară, fals și uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri, abuz în serviciu contra intereselor perosanelor, asociere în vederea săvîrșirii de infracțiuni și spălare de bani. În sarcina lui Pop s-a mai reținut faptul că, în perioada 2000 – 2001, a acordat credite ilegale în valoare de 19 miliarde de lei lui Benoni Beca, patronul firmei Amapolla, pe baza unor documentații neconforme cu realitatea. Sumele au fost folosite în alte scopuri. Iosif Pop s-a mai făcut vinovat în opinia procurorilor și de faptul că, deși a fost constatat un prejudiciu de peste 140 de miliarde de lei, el, în calitate de președinte al băncii nu a luat măsuri pentru executarea garanțiilor bancare. La aceste acuzații de pe data de 19 noiembrie, la cererea de prelungire a mandatului de arestare de ieri s-a mai adăugat un capăt de acuzare: neglijență în serviciu.
„În calitate de președinte al băncii, în perioada 2001 – martie 2002, și-a îndeplinit în mod defectuos sarcinile ce-i reveneau, fapt care a dus la prejudicierea băncii cu peste 150 de miliarde de lei. Nu a urmărit îndeplinirea propriilor decizii, a acceptat întrunirea nelegală a comitetului de creditare și nu a luat măsuri pentru stoparea fraudelor în momentul în care a luat cunoștință de acestea”, se menționează în cererea procurorilor Parchetului Național Anticorupție (PNA) de prelungire a mandatului de arestare înaintată Tribunalului Bacău. Procurorii au menționat că, în cel mai scurt timp, i se va aduce la cunoștință și urmărirea penală privind neglijența în serviciu. „De la data solicitării prelungirii mandatului, s-au efectuat acte de urmărire penală, iar Iosif Pop a obstrucționat în mod constat și repetat audierile și confruntările cu Timona Cioinea, Cristina Hermeziu, și Simona Moroca, arestate în aceeași cauză. De asemenea s-au mai solicitat de la Banca Transilvania, statutul și regulamentul de funcționare, fișa postului pentru persoanele de conducere, actele de control efectuate la sucursala băcăuană a Băncii Transilvania, precum și situația bonusurilor și premiilor”, s-a menționat în cerere.
În pledoaria sa, avocatul lui Iosif Pop a cerut insistent ca procurorii să prezinte documentele care îl incriminează pe clientul său. „Acestea nu apar nici în mandat, nici în ordonanța de arestare preventivă și nu i-au fost aduse la cunoștință nici acum, la 60 de zile de la arestare. În aceste condiții, actele efectuate de procurori sînt lovite de nulitate absolută. Iar acum, ei vin să ceară prelungirea mandatului de arestare”, a arătat Aurelian Pavelescu, apărătorul lui Pop. El a anunțat că a făcut o plîngere penală împotriva procurorului Gheorghe Șuhan, care coordonează activitatea procurorilor PNA Bacău în cazul Băncii Transilvania, pe care îl acuză de măsluire de probe, reținere de înscrisuri, arestare nelegală, cercetare abuzivă, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, împiedicarea participării la proces și influențarea martorilor. Tot pe numele procurorului Șuhan există și o cerere de recuzare, pe motiv că acesta a efectuat audieri ale lui Iosif Pop în absența apărătorului. „Procurorii au făcut confruntări la care nu am fost chemat și clientul meu a refuzat întrevederile cu foștii salariați ai băncii”, a mai arătat Pavelescu.
Pledoaria nu l-a impresionat prea mult pe procurorul de ședință. Președintele completului de judecată a anunțat că pronunțarea se va da după terminarea ședinței de judecată. Cum pe rol mai erau alte cîteva zeci de dosare, pronunțarea s-a amînat pentru astăzi. După ce și-a terminat pledoaria, avocatul lui Pop a anunțat că a citat ca martori în proces, în favoarea lui Iosif Pop, trei nume cunoscute. Este vorba despre ministrul de interne Ioan Rus, consilierul prezidențial Sorin Stanciu și comisarul șef Vasile Vrabie, comandantul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău. Dacă cei doi oficiali de la București au recunoscut că au fost sesizați de Pop cu privire la neregulile de la sucursala băcăuană a Băncii Transilvania, nu același lucru se poate spune despre șeful poliției Bacău. „Acum aud de la dumneavoastră că sînt citat ca martor. Nu am fost informat oficial despre acest lucru, dar, dacă voi primi citație, mă voi prezenta la proces ca orice cetățean obișnuit”, ne-a spus comisarul șef. Surse din echipa de anchetă spun că, pînă cel tîrziu pe 24 ianuarie va fi întocmit rechizitoriul și că este posibil ca luna viitoare să asistăm la primele termene ale unui proces care se anunță din ce în ce mai interesant. (Mirela ROMANEȚ)
pe raster
Nervozitate în tranzacțiile cu acțiunile Băncii Transilvania
Judecarea prelungirii mandatelor de arestare pentru inculpații din dosarele care implică sucursala băcăuană a Băncii Transilvania par să se reflecte mereu în tranzacțiile de la Bursa de Valori. Ieri, operațiunile care au implicat acțiunile băncii au însumat aproape 33 de miliarde de lei, circa 45% din totalul operațiunilor pe ambele categorii ale Bursei. Ceea ce surprinde este și volumul imens de acțiuni tranzacționate, adică aproape nouă milioane, care reprezintă 1,2% din capitalul social. Interesant este că prețurile nu au dat înapoi, ba dimpotrivă, au crescut ușor. La deschiderea Bursei, acțiunile Băncii Transilvania erau cotate la 3.650 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei, iar pe parcurs s-a ajuns la 3.750 de lei.
Anvergura acestor operații bursiere iese din obișnuit, mai ales la acțiunile lichide și la firmele cu capital social mare, cum este și banca transilvană. Este adevărat însă că ar putea exista și alte motive pentru care aceste acțiuni se tranzacționează masiv, cum este apropierea finalizării rezultatelor financiare pe anul precedent. (G.P.)
Lasă un răspuns