Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere ca mecanismul de acordare a banilor din Fondul de Rezervă, abuziv utilizaţi de Guvern de-a lungul anilor, să revină autorităţii statului de la care a fost confiscat. În orice stat de drept, alocarea banilor din buget de face de către Parlament.
Cea mai recentă analiză a IPP constată că resursele Fondului de rezervă aflate în prezent la dispoziţia Guvernului se alocă în continuare discreţionar către autoritățile locale conduse de reprezentanţii partidului/partidelor aflate la
guvernare[1]. Conducerea Guvernelor din ultimii ani a dovedit că nu face faţă tentaţiei de a folosi criterii preponderent politice în alocarea sutelor de milioane de euro prevăzute anual în Fondul de rezervă, motiv pentru care IPP propune ca alocarea acestor sume să nu mai intre în atribuţiile Guvernului, ci decizia să aparțină Parlamentului, dat fiind că sumele reprezintă între 2% şi 5% din Bugetele anuale, sumele în valoare absolută variind de la 980 milioane de euro (în 2008), la aproape 50 de milioane de euro (în 2011, bani alocaţi de Guvern până în prezent).
Odată cu transferul atribuțiilor de distribuire a fondurilor în țară către o comisie parlamentară, apreciem că partidele parlamentare reprezentate în această comisie vor reduce abuzurile alocărilor discreţionare ale banilor din Fondul de Rezervă, acestea urmând a fi supuse dezbaterilor şi cunoscute mai bine publicului larg.
Lasă un răspuns