• părintele Calistrat de la mănăstirea Bîrnova va fi judecat de călugări stareți și înalți ierahi din Arhiepiscopia Iașului, dar și din celelalte eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei • printre „judecători” se vor afla și trei episcopii vicari: PS Ioachim Băcăoanul, de la Episcopia Romanului, PS Gherasim Putneanul, de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și PS Corneliu Bîrlădeanul, de la Episcopia Hușilor • un proces de o asemenea amploare nu a mai avut loc de la judecarea membrilor sectei „Turma Sfîntului Ilie”, în 1994
Mitropolia Moldovei și Bucovinei îi pregătește călugărului Calistrat de la Mănăstirea Bîrnova o judecată fără precedent. El a fost acuzat de pedofilie de cîțiva seminariști, la care s-a adăugat și acuza că ar fi ținut predici fără binecuvîntare, iar lucrurile propovăduite nu ar fi fost tocmai în acord cu sciiturile bisericești. Dată fiind amploarea pe care a luat-o acest caz și gravitatea acuzațiilor ce i se aduc ieromonahului, conducerea Mitropoliei a decis ca printre „judecători” să se afle nu doar simpli călugări și stareți, ci și ierarhi din Biserica Ortodoxă Română. Mai mult, ierarhii chemați în Consistoriul Eparhial Monahal, organismul de judecată a călugărilor, vor fi din celelalte eparhii, considerîndu-se că „flagelul Calistrat”, după expresia starețului de la Mănăstirea Neamț, a afectat mai multe județe. Practic, Calistrat va avea parte de o judecată nu doar la nivelul Arhiepiscopiei Iașului, ci al întregii Mitropolii a Moldovei și Bucovinei, o situație nemaîntîlnită din 1994.
Chiar dacă nu s-a stabilit încă data la care călugărul de la Bîrnova va fi judecat în Consistoriul Monahal, cazul Calistrat a fost deja discutat în Sinodul Mitropolitan, din care fac parte episcopii și episcopii vicari din cele patru eparhii ale Mitropoliei, în a treia săptămînă din Postul Mare, la Mănăstirea Neamț. Se pare că acela a fost momentul în care s-a hotărît ca ieromonahul să fie judecat nu doar de călugări din Arhiepiscopia Iașului, așa cum se procedează în majoritatea cazurilor de indisciplină, ci și de reprezentanți ai celorlalte trei eparhii. De fapt, o judecată intereparhială a mai avut loc doar în urmă cu nouă ani, în cazul sectei „Turma Sfîntului Ilie”. Episcopii vicari care îl vor judeca pe Calistrat sînt, cel mai probabil, PS Gherasim Putneanul, de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, PS Ioachim Băcăuanul, de la Episcopia Romanului, și PS Corneliu Bîrlădeanul, de la Episcopia Hușilor.
Pentru Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, prezența în cadrul unei asemenea comisii constituie o premieră, Episcopia Romanului nemafiind pusă, pînă acum, în fața unei asemenea situații. „Este primul caz de acest gen. La noi a mai avut loc un proces, în urmă cu cîteva luni, cu ieromonahul Pahomie Ghintuială de la Comănești, (care a fost suspendat de Episcopie, deoarece l-a susținut pe Calistrat, la Iași, fără binecuvîntare arhierească, n. red.), dar legat de aceeași situație. Consistoriul eparhial monahal, care judecă cazurile de abateri disciplinare în rîndul călugărilor, se întîlnește foarte rar, pentru că, în general, monahii se angajează deliberat în această viață. La noi, majoritatea problemelor administrative și disciplinare sînt legate de preoții de mir, care întîmpină mai multe dificultăți decît călugării”, ne-a declarat Prea Sfințitul Ioachim. Totuși, arhiereul-vicar al Episcopiei Romanului s-a arătat categoric în ceea ce privește cazul părintelui Calistrat de la Bîrnova. „În orice caz, în ceea ce mă privește, înaintea întrunirii Sinodului mitropolitan, care va analiza acestă situație, sînt pentru a se sancționa, conform canoanelor bisericești, cît mai drastic abaterile de la disciplina monahală, pentru că repercursiunile în viața călugărilor pot fi adînci. Apoi, prin soluționarea cazului trebuie să fie conștientizați și ceilalți monahi asupra gravității acestor cazuri de indisciplină”, a precizat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul.
Sub presiunea susținătorilor lui Calistrat, care au protestat timp de două săptămîni la Catedrală față de interdicția impusă acestuia de a mai săvîrși cele sfinte, convocarea Consistoriului Monahal a fost amînată de mitropolit o lună și jumătate. Atît protestatarii, cît și reprezentanții Mitropoliei au invocat că această judecată nu s-ar cădea să fie făcută în perioada Postului Mare, destinat prin definiție rugăciunii. Acum, după ce au trecut zilele dedicate Învierii Domnului, reprezentanții Mitropoliei invocă bucuria sărbătorilor. „Este o perioadă de mare bucurie aceasta, o perioadă ce trebuie trăită cu solemnitate. Nu trebuie împietată cu o astfel de judecată”, își exprimă opinia arhimandritul Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, unul dintre membrii Consistoriului Monahal, precizînd că încă se mai fac presiuni cu privire la acest caz și, atîta timp cît ele nu vor înceta, judecata nu se va ține. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns