In cartierul Serbanesti din Bacau exista o strada care se numeste, din 1994, strada „Capitan Victor Precup”. Cu un an inainte, in 1993, Consiliul local l-a declarat cetatean de onoare al Bacaului pe Victor Precup. Acesta, impreuna cu Vasile Niculescu – si el cetatean de onoare al Bacaului – a zburat pe 23 noiembrie 1918 pina la Blaj pentru a inmina Consiliului National Român documente de maxima importanta din partea Guvernului retras la Iasi. Documentele au fost decisive pentru convocarea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, prin care s-a proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul României.
Daca pilotul Vasile Niculescu, personajul principal al zborului, va deveni un ilustru anonim – el demisionind din Armata in 1937 pentru a-si petrece restul zilelor, pina in 1981, ca ceasornicar, povestea lui Victor Precup este desprinsa, parca dintr-un roman de aventuri.
Ofiterul
Nascut in 1889, Pricop a servit in Armata Austro-Ungara in timpul primului Razboi Mondial. Pe 14 noiembrie 1918 el calatoreste, ca delegat al Consiliului National Român, de la Sibiu la Iasi, pentru a discuta situatia din Transilvania cu Guvernul Român. Pe 23 noiembrie, Victor Pricop este deja capitan al Armatei Române si face zborul istoric catre Blaj. O asensiune ciudata care poate fi explicata daca avem in vedere faptul ca unchiul sau era Stefan Cicio Pop, membru marcant al Partidului National Român din Transilvania, fost deputat in Parlamentul de la Budapesta si va fi vicepresedinte al Adunarii Nationale de la Alba Iulia. Pop a detinut si portofoliul Apararii in Consiliul Dirigent – guvernul provizoriu al Transilvaniei, condus de Iuliu Maniu.
In 1919, Victor Precup ia parte la campania militara a României cotra trupelor lui Bela Kun din Ungaria. In 1927 face parte din Consiliul care-l judeca pe ministrul Mihail Manoilescu. Acesta milita pentru revenirea pe tron a lui Carol al II-lea iar Precup a votat pentru achitarea sa. Ulterior, Precup (si un anume maior Nicoara) devine mesagerul premierului Iuliu Maniu si-i transporta scrisorile catre Carol. Intre altele, Maniu conditiona revenirea pe tron a lui Carol de renuntarea la relatia cu Elena Lupescu.
Complotistul
In urma implicarii in complotul din 1930 care il readuce pe tron pe Carol al II-lea, Victor Precup se astepta sa fie numit ministru al Armatei. Cum acest lucru nu s-a intimplat, Precup este dezamagit. Frustrarea sa il determina sa participe la un complot impotriva regelui. Nu se stiu, insa, nici pina azi, prea multe amanunte despre acest complot. Nu se stie cine a stat in spatele acestuaei incercari de lovitura de stat si nici ce a urmarit exact. Se vehiculeaza mai multe ipoteze: ba ca se urmarea uciderea regelui, da ca se dorea doar indepartarea camarilei regale in frunte cu Elena Lupescu, ba ca se dorea inlocuirea lui Carol cu Maresalul Averescu ori chiar se presupune ca, de fapt, complotul urmarea intarirea pozitiei lui Carol prin instalarea unei dictaturi militare.
Cert este ca operatiunea este descoperita de Serviciul Secret de Informatii al Armatei. Precup este arestat si condamnat la 10 ani de inchisoare si degradare.
Comunistul
Petrece sase ani la Doftana, unde il cunoaste pe Gheorghe Gheorghiu-Dej. Comunistii aveau nevoie de oameni care sa penetreze armata. Victor Precup se inscrie in partidul comunist, in care va activa ca ilegalist dupa gratierea survenita in 1940. In 1945, este repus in drepturi si avansat la gradul de general – locotenent prin decret regal. Dupa citeva zile este numit sef peste departamentul politic al Armatei, de fapt, structura care se va ocupa cu epurarea politica a cadrelor militare. Tehnic vorbind, era cel mai puternic ofiter din Armata Româna deoarece putea trimite oricind ocice ofiter la inchisoare pentru „crime politice”.
In 1946 il gasim pe Precup ocupat cu indoctrinarea politica si falsificarea alegerilor in zona Clujului.Un an mai tirziu, aflam din Scinteia, ca a participat la ceremonia organizata de Primaria Clujului, prin care i se conferea titlul de cetatean de onoare al orasului lui Molotov, ministrul de externe sovietic, co-semnatar al pactului cu Germania, prin care România pierdea Basarabia, nordul Bucovinei si tinutul Hotinului.
In 1949 demisioneaza din Armata si moare in 1958.
Agent sovietic?
Istoricii isi pun o intrebare interesanta: de ce l-au preferat comunistii pe Precup pentru postul de sef al epurarilor din Armata si nu au apelat la cadrele mai vechi ale partidului? In fond, Precup era un membru „proaspat” si nu se putea compara cu Valter Roman, de exemplu…
Un posibil raspuns la aceasta intrebare poate fi acela ca Victor Precup a fost racolat de sovietici cu mult inainte de a deveni comunist. Probabil, dupa 1930, cind a fost dezamagit ca nu i-au fost recompensate meritele in readucerea lui Carol pe tron. Insa, anumite documente sugereaza ca racolarea s-ar fi putut produce cu zece ani mai inainte.
In 1922, Victor Precup – maior – este la comanda Biroului 2 informatii al Comandamentului Militar al Basarabiei, la Chisinau. Activitatea sa intra in vizorul Sigurantei Statului, care-l suspecta de trafic de persoane cu Rusia comunista, de eliberarea unor agenti comunisti, spionaj si chiar de niste crime la granita cu Rusia. Serviciul Secret de Informatii al Armatei preciza intr-un document din 1932 ca Precup nu si-a putut justifica prezenta la Budapesta, in 1919, in timpul revolutiei comuniste a lui Bela Kun. Cu toate acestea, Victor Precup a fost bine protejat de regele Carol, de Iuliu Maniu si de Stefan Cicio Pop.
Merita semnalat un fapt bizar: Centrul de Informatii Oradea (al Armatei) semnala faptul ca pe 3 aprilie 1934, cu patru zile inainte de data preconizata pentru asasinarea regelui Carol, soldatii si cadrele militare din armata ungara aflati in permisii si concedii au fost rechemati de urgenta la unitati.
Zaharia Husarescu, un cadru important al Sigurantei Statului, care se ocupase de urmarirea informativa a lui Precup in Basarabia va fi arestat in 1955, la 79 de ani, si condamnat pentru „crima de activitate intensa contra clasei muncitoare si a miscarii muncitoresti”.
genu a zis
Interesant articol, dar tardiv…