Titlul i-a fost acordat post-mortem.
Claudiu TĂNĂSESCU
Consilierii locali băcăuani i-au acordat, în ședința Consiliului Local de joi, titlul de cetățean de onoare al municipiului Bacău, post-mortem, istoricului Alexandru Artimon.
Doctor și profesor în istorie, Alexandru Artimon a lucrat în muzee și în domeniul arheologiei, a fost director adjunct la Muzeul Județean Bacău între 1992 – 2001, actualul Complex Muzeal „Iulian Antonescu”, și arheolog expert la Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bacău. El a decedat în 2008.
Cea mai mare parte a vieții sale, ca muzeograf și arheolog, a fost legată de municipiul Bacău. A organizat numeroase expoziții, a contribuit la creșterea colecțiilor muzeale, în special privind epoca medievală, cu accent pe istoria Bacăului. A efectuat numeroase cercetări în situri arheologice, cele mai multe în municipiul Bacău. A dezvelit integral ruinele Curților Domnești din vremea lui Ștefan cel Mare și resturile unui turn de observație-apărare unicat în această zonă a Moldovei. La Catedrala „Sfântul Nicolae” a dezvelit fundația unei biserici din vremea lui Alexandru cel Bun, fapt pentru care, așa cum a mărturisit prof.dr. Ioan Mitrea, când l-a evocat pe Alexandru Artimon în cadrul ședinței, a dus la salvarea lăcașului de cult în vremea comuniștilor. A publicat mai multe cărți, peste 75 de articole și studii, din care peste 30 au avut ca temă geneza și evoluția orașului medieval Bacău.
Pentru bogata lui activitate a primit numeroase medalii, distincții și ordine, printre care titlul de cetățean de onoare al comunei Târgu Trotuș sau Ordinul Național „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Distincția pentru istoricul băcăuan din partea consilierilor locali a fost primită de soția acestuia, Elena Artimon. „Vă mulțumesc din suflet – a spus soția istoricului – și, de acolo unde se află, Alexandru Artimon vă mulțumește”.
Lasă un răspuns