007 – Spionaj Online
Prin spionaj online putem înțelege mai multe situații, ca de exemplu: adrese și parole de e-mail, numere de carduri sau date personale, ce au fost sustrase în mod ilegal, iar mai apoi folosite cu scopuri rău intenționate. Această modalitate se numește „furt de identitate”, se manifestă în spațiul cybernetic și a căpătat amploare și în România. Cei care se ocupă de astfel de infracțiuni nu sînt neapărat experți în computere sau hackeri, ei vă pot fi cei mai buni prieteni, colegi, rude care au putut să aibă acces la computerul vostru personal. Un raport pe această temă arată faptul că peste șapte milioane de cetățeni americani au fost victimele acestei modalități de furt a identității. Doar jumătate din infracțiuni au avut drept autori rețele teroriste, restul aparținînd persoanelor apropriate victimei.
Nu am să vă dau idei, cum se procedează, dar vă pot spune cum să vă protejați. În principiu, orice persoană care intră în posesia datelor voastre personale le poate folosi ca să vă facă rău sau, mai ales, pentru a vă prejudicia. De exemplu, el poate cumpăra produse scumpe de pe Internet, sau în cazul colegilor răutăcioși poate folosi adresa dvs. de email pentru a trimite șefilor, colaboratorilor, altor persoane din agenda personală, mesaje vulgare, ce conțin limbaje malițioase la adresa respectivilor. Dacă vă gîndiți la prinderea acestor „spioni”, șansele sînt foarte mici.
Atenție la cluburile și sălile de Internet, niciodată să nu vă dați date personale sau conturi bancare pe diferite site-uri, nu este indicat să vă creați sau să vă accesați contul de e-mail din sălile de net, pentru că unii administratori de rețea instalează soft-uri de tip „spion”, care rețin automat orice tastare a utilizatorului de pe tastatură, putînd astfel să obțină toate datele personale. Nu sînt exceptate de la „spionat” nici vizitele, accesările, sau alte activități desfășurate pe respectivul calculator. Credeți că nu sînteți o persoană foarte importantă ?. Nu fiți prea siguri: odată intrat în posesia datelor dumneavoastră, „hoțul” vă poate șifona imaginea sau chiar ruina cariera. Nici băncile nu au fost uitate de acești „baieți buni”, unul din cazuri a fost legat de banca Absa, de unde au dispărut 70.000 de dolari din conturile clienților, prin intermediul unui virus, ce avea funcția de a trimite datele bancare atacatorilor, iar banca a fost nevoită să înregistreze pagubele drept credite neperformante, pentru a nu intra în conflict cu clienți săi.
Spion vs. Anti-spion
Existența programelor spion a dus și la dezvoltarea celora anti-spion, unii utilizatori au învățat din greșeli, că mai bine este să te protejezi împotriva acestor atacuri decît să te confrunți cu ele. Oricum, identitățile electronice sînt vulnerabile atacurilor, trebuie să fiți atenți atunci cînd vă creați un cont de email, sau pentru tranzacțile efectuate online și, totodată, la ce date personale vă sînt solicitate. Să nu vă treziți cu contul bancar gol, după o comandă unde a trebuit să vă scrieți numărul cărții de credit. Un program de monitorizare care vă poate proteja PC-ul de astfel de spioni este BSP Spyware and Adware Remover, care poate fi achiziționat de pe site-ul www.bulletproofsoft.com, la un preț de 29 de dolari. Iar pentru utilizatorii de Windows XP, găsiți soluția prin programul: XP-AntiSpy, putînd fi descărcat gratuit de la: www.softrom.ro. (Iulian VILIMAN)
Lasă un răspuns