• un nou act normativ îi obligă să ofere angajaților, indiferent de sex, șanse egale • un inspector de la ITM Bacău se va ocupa special de acestă problemă • cei care nu respectă condițiile prevăzute de lege vor fi sancționați cu amenzi între 1,5 și 15 milioane de lei
Moda fustițelor scurte, a picioarelor pînă în gît și a mărimilor cerute de modeling 90/60/90 a căzut, cel puțin în cadrul angajărilor, iar patronii care vor fi depistați că folosesc această „strategie” de a-și selecta personalul riscă să fie amendați. În conformitate cu noile prevederi ale Codului Muncii și a Legii privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, patronii vor fi obligați să nu mai facă discriminări de natură sexuală la angajare. În cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău a fost numit un inspector de la compartimentul relații de muncă ce va avea atribuții în verificarea modului în care sînt respectate condițiile de angajare. „Egalitatea de tratament în relațiile de muncă între femei și bărbați înseamnă accesul liber pe piața muncii, alegerea liberă a unei profesii, venituri egale pentru muncă egală, condiții de muncă ce respectă normele de securitate și sănătate, informare, consiliere și perfecționare profesională”, ne-a declarat Mirela Cojocaru, inspector de muncă de la ITM Bacău.
Egalitatea de șanse și tratament trebuie prevăzute în regulamentul de funcționare și de ordine interioară a firmei. Codul muncii interzice discriminarea prin utilizarea de angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex atunci cînd anunță și organizează concursuri în vederea selecției candidaților pentru ocuparea posturilor din sectorul privat, la stabilirea, încheierea, suspendarea sau modificarea raporturilor de muncă sau de serviciu, cînd stabilesc salariul, cînd iau decizii privind promovarea profesională și aplicarea măsurilor disciplinare. Patronilor le este interzis să ceară candidatelor pe un post teste de graviditate. „Graviditatea nu este un impediment la angajare, deoarece persoanele respective vor beneficia de concediu de maternitate, plătit, în funcție de stagiul de cotizare, de către fondurile bugetului de asigurări sociale de stat. În timpul concediului, pe postul respectiv se poate angaja altă persoană cu contract de muncă pe perioadă determinată de timp”, a mai spus inspectorul Cojocaru. În ceea ce privește atitudinea colegială, discriminarea după criterii de sex și hărțuirea sexuală a unei persoane de către un coleg la locul de muncă aceasta presupune crearea unei atmosfere de ostilitate, intimidarea, precum și influențarea în mod negativ a promovării profesionale. Astfel, se speră că se va pune capăt „avansurilor” făcute de patroni.
„Realitatea relațiilor de muncă este departe de ceea ce prezintă legea, dar obiectivul este schimbarea mentalității și armonizarea legislației noastre cu cea europeană. Salariatul, dacă primește leafa și are siguranța locului de muncă, nu mai este preocupat de egalitatea șanselor. Controalele vor fi greu de efectuat dacă nu vom avea sesizări din partea persoanelor afcetate”, a mai precizat Mirela Cojocaru. Nerespectarea egalității de șanse între femei și bărbați de către patroni se pedepsește cu sancțiuni contravenționale între 1,5 și 15 milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns