Numeroase persoane traversează zilnic parcul Băi din municipiul Moinești, dar puțini știu că acolo se află trei surse de apă rară, cu proprietăți curative. Numai că apa atît de prețioasă în tratarea unor afecțiuni gastrice sau oculare grave curge fără rost la vale, spălînd gunoaiele acumulate din loc în loc pe albia pîrîului Gîzului. Doar unii pensionari suferinzi mai trec uneori prin parc să-și umple sticlele cu acest medicament gratuit.
La fel ca izvoarele din Slănic Moldova, și cele de la Moinești au nevoie de amenajări pentru a putea fi utilizate de bolnavi din întreaga țară, mai precis necesită o bază balneo-climaterică cu spațiu de cazare. Cîndva, înainte de Revoluție, apa era folosită la „baia comunală”, un spațiu în care se facea tratament și care a fost desființat după 1990. Tot în acea perioadă a fost inițiată o investiție sub administrarea Societății Naționale a Petrolului (SNP) din București, un hotel cu bază de tratament, construcție care zace nefinalizată și-n ziua de azi și din care au rămas aproape numai zidurile, din cauza hoților care-au luat tot ce se putea lua.
Primarul orașului, Vasile Ailincăi, ne-a declarat ca nu are nici o putere să schimbe lucrurile. „Spațiul aparține Petrom, căruia nu-i putem cere socoteală pentru tergiversarea lucrărilor. Există însă riscul ca, prin privatizarea regiei, baza de tratament să capete o altă destinație și sa ne compromită astfel orice efort. De aceea, primăria a cerut în repetate rînduri trecerea spațiului în domeniul public, prin transmitere cu titlu gratuit, pentru a se putea continua construcția și a se realiza aducțiunea de apă. Am propus chiar amenajarea la un etaj a unor locuințe pentru tineri. Am realizat și un proiect de hotărîre guvernamentală prin care să preluăm hotelul, dar semersurile au fost zadarnice. SNP Petrom SA a invocat diverse motive și pînă la ora actuală nu s-a mai schimbat nimic”, ne-a declarat primarul Ailincăi.
Baza de tratament de la Moinești a fost evaluată, la inventar, la aproape 170 miliarde de lei. „Finalizarea investiției se ridică la circa 700 de miliarde, sumă greu de suportat dintr-un buget local cu numai 30 de miliarde din venituri proprii”, a precizat Vasile Ailincăi. Dincolo de toate acestea, baza balneo-climaterică din Moinești, sursă sigură de sănătate pentru cei suferinzi, de eventuale locuri de muncă și, în ultimă instanță, de prosperitate pentru municipiu, rămîne un obiectiv îndepărtat. Hotelul continuă să se deprecieze, victimă a intemperiilor și hoților, iar apele minerale rămîn sursă de alinare doar pentru moineșteni. „Pe vremea băii comunale, veneau persoane la tratament din toată țara. Majoritatea erau însă nevoiți să stea în gazdă pe la localnici. Acum, nici atît nu se mai poate și e mare păcat de izvoarele astea”, ne-a mai spus primarul orașului. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns