Un ofițer și doi subofițeri s-au întors dintr-o misiune de pregătire în Afganistan. Timp de șase luni, băcăuanii au avut un schimb de experiență cu ceilalți membri ai coaliției, SUA, Australia și Franța. Cei trei jandarmi au învățat să supraviețuiască în condiții vitrege în deșert, printre șerpi, scorpioni și rachete.
Ramona IONESCU
Peste 70 de jandarmi, plecați în Afganistan unde au executat misiuni de pregătire sub egida NATO, au revenit pe pământ românesc. Contingentul, format din 76 de jandarmi sub comanda maiorului Victor Moloiu, a executat cea de-a treia misiune de instruire și perfecționare a forțelor de ordine din Afganistan în perioada mai – noiembrie 2012. Dintre aceștia, un ofițer și doi subofiţeri, fac parte din Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Bacău: căpitanul Adrian Dima în vârstă de 38 ani, plutonier Petrea Hârlea, de 27 ani și plutonierul Paul Robert Urban, în vârstă de 32 ani. Aceștia, alături de colegii lor, au participat la Ceremonia de medaliere a Detașamentului de Jandarmi care a executat misiuni de pregătire sub egida NATO, în Afganistan. Toți cei 76 de jandarmi ai contingentului au primit „Distincția de serviciu pentru misiuni în străinătate”. Comandantul contingentului i-a oferit ministrului Mircea Dușa, Drapelul Detașamentului, cu semnăturile tuturor luptătorilor, precum și un bluzon specific forțelor naționale care desfășoară misiuni în Afganistan.
Experiența numită Afganistan
După două misiuni în Kosovo, căpitanul Adrian Dima din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Bacău a aplicat și pentru Afganistan. După o pregătire „la sânge”, o selecție drastică și un examen medical riguros, cpt. Dima a pornit în urmă cu șase luni într-o nouă misiune militară. El spune că Afganistanul nu se compară cu Kosovo, care e o zonă muntoasă, cu o climă asemănătoare cu cea a României. „Dacă în Kosovo baza era în munți, la 2.300 metri altitudine, în deșert am întâlnit temperaturi de 60 de grade Celsius. Diferența de mediu este clară, iar în afara pericolelor date de rachete și mine, mai erau șerpii sau scorpionii. Aveam restricții de deplasare, iar primul lucru care l-am făcut odată ajunși în bază a fost un instructaj cu privire la dispozitivele explozive. Poți cădea ușor în capcana lor, însă, dacă ești atent și urmezi indicațiile, ești ferit de incidente neplăcute”, a declarat cpt. Adrian Dima.
Rachetele, singurul pericol de care nu te poți feri
Experiența căpătată în cele șase luni petrecute în Afganistan, se adaugă misiunilor militare anterioare, însă, a fost total diferită. „Atacul cu rachete, constituie cel mai greu pericol de evitat. Împotriva acestor atacuri, personalul coaliției a construit adăposturi și sisteme de alarmare dintre cele mai complexe, astfel încât ai timp să te pui la adăpost în cazul unui atac direct”, spune Dima. În Afganistan, Dima a lucrat în relație cu americanii, cu englezii și cu poliția federală australiană. Comunicarea a fost foarte bună, chiar dacă au vorbit „mai multe tipuri de engleză”. El spune că dincolo de motivația financiară, experiența are un rol deosebit de important. „Bineînțeles că nici partea financiară nu este de neglijat, însă, lucrul într-un mediu internațional mi se pare extrem de interesant. În primul rând, personalul este foarte flexibil, dar în același timp, extrem de serios. Îmi doresc ca pe viitor să le pot împărtăși colegilor mei din experiența acumulată și să avem posibilitatea să punem în practică ceea ce am învățat”, a precizat Dima. În ceea ce-i privește pe plutonierul Petrea Hârlea și pe plutonierul Paul Robert Urban, aceștia și-au desfășurat activitatea într-o altă bază militară. Reuniți de comanda IJJ Bacău, cei trei jandarmi au participat la o activitate de diseminare a informațiilor.
upiT a zis
Cine dracu i a trimis in Afganistan…..sa omoare civili acolo ?