• un tînăr, care a lucrat ca profesor de informatică la Grupul Școlar „Constantin Brîncoveanu”, i-a cerut directoarei să-i dea acasă calculatorul și cîteva dischete • la cererea conducerii, el a returnat computerul, dar nu și dischetele • apoi tînărul s-a trezit percheziționat la domiciliu de polițiști, pe motiv că dischetele ar fi fost furate
Un dosar destul de ciudat se află pe rolul Tribunalului Bacău. Valeriu Rotaru, de 25 de ani, este acuzat că a furat patru dischete de calculator. Valoarea prejudiciului este estimată la aproximativ 200.000 de lei, o sumă pentru care este greu de crezut că cineva ar risca să facă închisoare. Și totuși, din rechizitoriul Parchetului rezultă că, în perioada septembrie 2001 – mai 2002, Valeriu Rotaru a fost angajat al Grupului Școlar „Constantin Brîncoveanu”, ca profesor de informatică și consilier manager. Rotaru este acuzat că în perioada aprilie – mai 2002 ar fi sustras din cabinetul directorului Carmen Silitră 11 dichete, pe care se afla, printre altele, și baza de date a fundației.
Pe 28 martie 2003 Valeriu Rotaru a declarat instanței că nu recunoaște săvîrșirea faptei. „În septembrie 2001 am fost angajat la grupul școlar respectiv și, pentru că aveam o lucrare voluminoasă, am solicitat doamnei director să îmi dea acasă un calculator și patru dischete pe care lucram. Am ținut calculatorul în locuința socrilor mei, unde am stat și eu pînă la începutul lunii noiembrie. Am primit un telefon de la doamna director, care mi-a solicitat să restitui calculatorul. Socrul meu a dus calculatorul cu mașina personală la grupul școlar, iar directorul nu a făcut nici o referire la dischete. În decembrie 2001 mi-am schimbat domiciliul. Alt calculator personal nu am avut, așa că dischetele au rămas la mine din greșeală, fără să le pot folosi”. Dischetele nu i-au fost cerute înapoi, în schimb au fost descoperite în cursul unei percheziții efecutate de Poliție. Percheziția a avut loc din cauză ca Valeriu Rotaru fusese indicat de conducerea grupului școlar ca suspect în două furturi care avuseseră loc la sfîrșitul lunii aprilie. Pînă la urmă, autorii spargerilor au fost identificați, arestați și judecați, iar organele de cercetare au concluzionat că Rotaru nu a avut nici o legătură cu furturile respective. Cu toate acestea, tînărul, care este căsătorit, are un copil minor și nu are antecedente penale, se află acum într-o situație destul de neplăcută.
Avocatul lui Rotaru, Gabriel Crîșmaru, a precizat că acuzațiile aduse clientului său sînt nefondate. „Dischetele i-au fost date de director, iar infracțiunea de furt presupune luarea unui lucru fără consimțămîntul proprietarului, ceea ce nu s-a întîmplat în cazul de față. Afirmația că s-au luat în mod repetat dischete fără aprobare nu este dovedită cu martori, ci este o simplă prezumpție. Dischetele i-au fost date în calitate de asistent-manager pentru pregătirea programului, la fel ca și calculatorul pe care l-a returnat. Nu i-a cerut nimeni dischetele respective”. Ultimul cuvînt în stabilirea adevărului îl va avea instanța. (Codrin POP)
Lasă un răspuns