Judecătorii de la Secția penală a Curții de Apel Bacău au judecat cel de-al treilea recurs înaintat de cei arestați în dosarul Transilvania, împotriva prelungirii mandatului de arestare cerut de procurorii PNA. Practic, secția penală a Curții de Apel Bacău a judecat, în cursul zilei de ieri, toate recursurile celor arestați în această cauză. Doar cîțiva infractori mărunți au mai avut loc printre cei 23 de inculpați din dosarul Transilvania, aduși cu dubele poliției la instanță. În rest, față de termenele trecute, cînd arestații din această cauză erau judecați pe loturi în zile diferite, ieri au fost aduși cu toții la grămadă. Avocații ne-au declarat că această grabă s-ar datora faptului că recursul trebuia judecat mai demult, chiar pînă să expire mandandatul precedent. De altfel, ei au și arătat în sala de judecată acest aspect. „Trebuie să-i eliberați de drept. Mandatul de arestare preventivă a încetat de drept pe data de 29 noiembrie, iar noi sîntem pe 5 decembrie. Acest recurs ar fi trebuit să se judece în intervalul celor 30 de zile aale mandatului precedent. Acest lucru a fost stabilit prin decizia numărul 22 din 1998 a Curții Supreme de Justiție, pe care o atașez la dosar”, a spus unul dintre apărători. „Nu înțeleg de ce trebuie să stea arestați toți ceilalți din grupul „alcool”, din moment ce Benoni Beca a recunoscut că el a luat toți banii pe care i-au împrumutat administratorii celorlalte societăți din acest grup. Nici pînă acum, în cazul lor nu s-a efectuat nici un act de urmărire penală. În plus, în același dosar mai sînt cercetate încă alte cîteva grupuri despre care nu s-a prea vorbit. Este vorba despre exact același gen de credite, iar persoanele implicate în fraudarea băncii sînt cercetate în stare de libertate”, a mai pledat un alt apărător.
Procurorii de ședință au arătat că avocații au atacat probleme de fond ale dosarului și că pe masa judecătorilor se află doar recursul împotriva deciziei Tribunalului de a menține starea de arest a inculpaților în dosar. „Sesizarea instanțelor de către procurorii Parchetului Național Anticorupție (PNA) s-a făcut cu respectarea procedurilor legale, respectîndu-se legislația românească. Subzistă în continuare temeiurile arestării și urmează noi acte de urmărire penală inclusiv confruntări relevante în cauză”, a spus unul dintre procurori. Una dintre cele mai acide luări de cuvînt din partea inculpaților a fost cea a lui Ioan Roșca, fost polițist, trecut de procurori în grupul „alcool”. „Am slujit vreo 15 ani legea. Ce se întîmplă astăzi este o mascaradă. Îmi cer scuze, dar nu am alte cuvinte pentru a defini ce se întîmplă aici. Cine-i acest buldozer de la PNA care a și-a bătut joc de familiile noastre și de idealurile noastre? A îngenuncheat justiția băcăuană. Nu este războiul nostru, este al celor de la vîrf”, a încheiat Roșca.
După audieri care au durat aproape întreaga zi, și au fost schimbate două completuri de judecată, decizia a fost aceeași: toți cei 23 de inculpați în dosarul Transilvania au rămas în arestul poliției pentru încă 30 de zile. În aceste condiții, mandatul lor ar expira cu două zile înainte de Anul Nou. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns