• instanța moineșteană funcționează cu jumătate din efectivul necesar de judecători • un complet de judecată intră în ședință cu o medie de 55 de dosare • șansele ca situația să se remedieze sînt reduse, pentru că absolvenții Institutului Național de Magistratură preferă posturile din orașele reședință de județ
Judecătorii din Moinești au ajuns să nu mai facă față numărului mare de dosare care le ajung pe masă. Aceștia intră în ședințele de judecată cu cîte 50-60 de dosare în fiecare zi, iar uneori nu părăsesc sala de judecată și cîte 10 ore în șir. Cele mai aglomerate sînt completele unde se judecă dosarele penale. Nu doar magistrații sînt nemulțumiți de situația existentă, ci și oamenii care au ajuns la instanță. Unul dintre ei este și A.D., care are un dosar pe rol. Acesta a venit la redacție și ne-a relatat că judecarea proceselor decurge într-un ritm groaznic, practic oamenii fiind nevoiți să stea ore în șir în sala de judecată pînă le vine rîndul. Asta, dacă le vine. „M-am dus dimineață pe la ora 8,00 la Judecătorie. Am stat acolo pînă aproape de ora șase seara și tot nu-mi venise rîndul. Mi-era foame, eram obosit, la locul de pe bancă nu voiam se renunț pentru că mă dureau îngrozitor picioarele, chit că lîngă mine stătea cineva care mirosea ca o ghenă de gunoi. Așa că m-am lăsat păgubaș și am plecat. Stau însă și mă întreb ce încredere pot eu să am într-un judecător care lucrează în condițiile astea, ce încredere pot eu să am în soluția dată de un judecător care trebuie să vadă un munte de dosare pe zi. Pentru că asta este realitatea, judecătorul aproape că nu se vedea după vraful de dosare de pe masă”, ne-a relatat A.D. Conducerea Judecătoriei Moinești recunoaște că gradul de încărcare al magistraților este cel mai mare din județ și unul dintre cele mai mari din țară. Conform unor informații neoficiale, judecătoria Moinești se clasează chiar pe locul doi în țară în privința numărului de dosare care-i revine spre soluționare fiecărui magistrat.
„Mîine intru în ședință cu 87 de dosare”
Președintele Judecătoriei Moinești, magistratul Daniel Darie, intră în ședință de judecată cel puțin o dată pe săptămînă. Asta în condițiile în care un judecător care are o funcție de conducere de acest fel intră în ședință o dată sau de cel mult două ori pe lună, în rest ocupîndu-se de problemele administrative ale instituției. În această situație s-a ajuns pentru că din cei 14 judecători cîți are pe statul de funcții Judecătoria Moinești nu sînt ocupate decît opt posturi. Cu tot cu cel al președintelui de instanță. Cum Moineștiul prin specificul zonei aduce o abundență de dosare pe rolul instanțelor, cei opt judecători trebuie să facă față asaltului, intrînd în ședințe maraton. „Ședințele încep la 8.30 și se termină cînd se termină. Asta înseamnă și la ora 12,00 dacă părțile cer amînări sau nu sînt îndeplinite cine știe ce acte de procedură și procesele decurg mai repede. Dar aceste cazuri sînt rare. De obicei, se termină în jur de ora 17,00 și au fost și situații, în general în penal, cînd ședințele de judecată s-au prelungit și peste această oră”, ne-a declarat judecătorul Daniel Darie, președintele Judecătoriei Moinești. Potrivit lui Darie, fiecare complet de judecată intră în ședință cu cel puțin 40 de dosare, dar au fost situații cînd au intrat și cu 80. „Eu personal intru mîine în sală cu 87 de dosare civile și penale. Unele mai ușoare, altele mai complexe. Dintre cele penale, peste 20 de dosare sînt la primul termen. Colegii mei intră în ședință în fiecare zi, eu doar odată pe săptămînă. Dacă m-aș limita doar la cît prevede legea pentru președintele de instanță, ar însemna să-i încarc peste puteri pe ei”, ne-a mai spus președintele Judecătoriei Moinești.
În mare parte, situația se datorează și faptului că din toamna anului trecut s-a constat o migrare a masgistraților de la judecătorii către instanțele superioare, Tribunal sau Curte de Apel. Astfel, Judecătoria Moinești a rămas și mai golașă, în ceea ce privește numărul de judecători. Asta în condițiile în care în ultimii ani au vwenit doar doi judecători care au și rămas să lucreze la aceast instanță și care nu au plecat la altele. Situația nu pare să se rezolve prea curînd, deși Ministerul Justiției a scos de două ori la concurs în ultima perioadă peste 350 de posturi. Numai că juriștii și avocații care s-au prezentat la concurs au obținut note foarte mici și nu au fost admiși pe posturi de judecători. O altă speranță ar fi la absolvenții Institutului Superior de Magistratură, a cărui promoție va ieși pe porțile instituției în această vară. Însă este greu de crezut că se va găsi cineva care să opteze pentru Judecătoria Moinești în condițiile în care numărul absolvenților este mult mai mic decît oferta, iar proaspeții absolvenți se vor orienta cu preponderență către instanțele din capitalele de județ. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns