• instituțiile publice, cele de cultură, băncile, cabinetele medicale nu au rampe de acces pentru persoanele cu handicap • legea obligă ca toate aceste amenajări să fie finalizate pînă la sfîrșitul anului • șefii instituțiilor nu se deranjează însă, fiindcă știu că nu are cine să îi sancționeze
Mai bine de 7.000 de persoane cu handicap își duc traiul în județul Bacău. Acești oameni au casele lor, unii și servicii. Trăiesc ca orice om normal, cu familiile, nu într-un centru specializat. Că trăiesc normal, e un fel de-a spune. Încearcă să se adapteze lipsei de condiții pentru această categorie defavorizată. Adică să traverseze de pe un trotuar pe altul, deși nu există rampe, să treacă la semafor o dată cu ceilalți trecători, să intre în instituții publice la care merg cu nevoi stringente, deși nu există rampe de acces sau altfel de utilități. Toate aceste amenajări cad în grija autorităților locale, dar cine să se ostenească pentru niște infirmi.
În municipiul Bacău, de exemplu, la trotuare au apărut rampe pentru cei cu handicap, există și locuri de parcare pentru acești oameni. Aici trăiesc două mii de persoane cu handicap. Majoritatea sînt condamnați să stea într-un căruț. Mersul la pîine, la farmacie sau la o instituție publică era un adevărat calvar. Problema nu s-a rezolvat nici aici definitiv. Vrei să mergi cu vreo nevoie la Prefectură sau la Consiliul Județean, e problema ta cum te descurci, La fel la Tribunal. Vrei să mergi la Casa de Asigurări de Sănătate, nu e rampă, de parcă n-ai avea ce căuta acolo. Sînt doar cîteva exemple.
Ce e în restul județului? Jale! Locuri speciale de parcat care figurează doar pe hîrtie, trotuare neamenajate, instituții publice la care nu ai acces și multe în acest registru.
Nu doar autoritățile locale au obligații față de cei pe care soarta i-a codamnat la nemișcare. Patronii, de exemplu, trebuie să amenajeze căi de acces pentru salariații cu handicap. Legea spune că cei care nu s-au achitat de această sarcină au termen final sfîrșitul acestui an. La cum au mers însă lucrurile pînă acum, este aproape sigur că nu vor izbuti nici de această dată să facă totul în termenul legal.
Primarii de la țară au mai găsit o scuză
De monitorizarea stadiului în care se află accesibilitățile din județul nostru se ocupă Ioan Ioniță, inspector județean al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap. „Autoritatea ne-a înmînat o machetă de monitorizare a acestor accesibilități. Noi am înaintat-o tuturor consiliilor locale pe 24 octombrie, iar răspunsul trebuia să ne parvină pînă pe 5 noiembrie. Am primit răspuns de la șase localități urbane și doar de la 28 din mediul rural”, ne-a declarat Ioan Ioniță. Primarii de la sate au motivat că nu au întreprins nimic în sprijinul ușurării acesului în clădirile publice de pe raza comunei pentru că au crezut că acestea trebuie create numai la oraș.
Există încă suficiente probleme și în municipiul Bacău. Aici ar trebui să își creeze accesibilități 142 de clădiri publice. Dintre acestea, doar 12 au amenajate căi de acces pentru handicapați, printre care Spitalul de Urgență, Piața Centrală, Inspectoratul de Stat în Construcții, Direcția de Taxe și Impozite și Direcția de Dialog Social. Printre instituțiile care nu au rampă de acces în clădire sînt Prefectura și Consiliul Județean, Primăria și Casa de Asigurări de Sănătate. nici unitățile de cultură nu sînt dotate cu așa ceva, cu excepția Muzeului Județean de Istorie. Lipsa fondurilor este motivul invocat de toate instituțiile publice pentru a substitui lipsa de inițiativă și dezinteresul față de cei suferinzi. Dacă scuza lipsei banilor mai poate fi acceptată la Prefectură, unde banii vin deja drămuiți, la Consiliul Județean și Primărie este de-a dreptul hazlie o astfel de justificare.
Sancțiuni se pot da, dar nu are cine s-o facă
Pînă acum, nici o instituție sau agent economic din județul nostru nu au fost amendați pentru că nu a creat rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Legea prevede amenzi între zece și 50 de milioane de lei, dar nu are cine să le dea. Actele care protejează persoana cu handicap s-au tot modificat și acum s-a ajuns la un impas. Inițial, rol în controlul instituțiilor îl aveau reprezentanții Ministerulului Lucrărilor Publice, dar nimeni nu a făcut niciodată o asemenea verificare. După înființarea inspecțiilor regionale, regulamentul de funcționare a acestora stabilește rol în control și inspectorilor județeni. Aceștia sînt legați de mîini și de picioare, pentru că nu au încă instrumentul care să le permită efectuarea de controale și aplicarea de amenzi. „Ordinul de funcționare al inspecțiilor ne dă dreptul să verificăm, însă legea nu permite acest lucru. În 2002, cînd a fost promulgată Legea 519, nu erau înființate aceste inspecții. Or, nu poți modifica o lege printr-un ordin, așa că așteptăm să se aducă modificări la lege pentru a putea iniția aceste controale”, a precizat inspectorul județean Ioan Ioniță.
Cu sancțiuni sau fără, ușurarea traiului unei anumite categorii de persoane deja aflate în nevoi ține și de spiritul civic al fiecăruia dintre noi. Spirit civic care nu este descoperit decît în pragul alegerilor, cînd și un vot de la acești necăjiți poate însemna un pas înainte spre Putere. Toate aceste facilități, de care în Occident dispune orice persoană aflată în dificultate, pentru persoanele cu handicap din județul nostru rămîn doar la stadiu de vis. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns