Jumătate din dividendele cuvenite acționarilor Societății de Investiții Financiare Moldova a ajuns la destinatari, deși n-au trecut nici trei luni de la demararea acțiunii. Conform raportului semestrial dat publicității de fostul FPP II, sumele cu această destinație au fost distribuite în proporție de 50% față de totalul de 233.585.617.000 de lei aprobat Adunarea Generală a Acționarilor care a certificat bilanțul financiar-contabil pe anul 2002. gigantul de investiții a încheiat și în acest an contract cu Compania Națională de Poștă pentru distribuția dividendelor cuvenite în special micilor acționari. Pînă la urmă, aceasta s-a dovedit a fi cea mai bună soluție pentru ca banii să ajungă la destinatari. SIF Moldova are un capital social de aproape 520 de miliarde de lei, dar are 8.885.673 de acționari, care dețin un număr variabil de acțiuni. De aceea, distribuția prin poștă a banilor cuveniți drept dividend este o modalitate mai bună decît prin sucursalele și agențiile bancare sau chiar CEC. Ultimul raport semestrial al SIF-ului moldovean mai arată și alte schimbări.
Au apărut dețineri mai mari decît limitarea impusă de SIF-uri
În altă ordine de idei, pentru prima dată în rapoartele SIF Moldova apar menționați acționarii cu dețineri mai mari de 0,09%. Deși deciziile interne ale SIF-urilor impun acționarilor să nu aibă un număr de acțiuni care să depășească 0,1%, se pare că acționarii s-au sinchisit prea puțin de prevedere, mai ales după ce anumite demersuri ale unor acționari concertați la SIF Transilvania au arătat că aceștia pot trece peste această interdicție. SIF Moldova face public faptul că 111 acționari persoane juridice dețin împreună 11,7% din capitalul social al fostului FPP II Moldova. Asta arată ceva important și anume că aproximativ 57 de milioane de acțiuni SIF Moldova sînt concentrate în mîna unui număr mic de investitori. Dacă ei ar fi concertați în vreun fel și limitarea deținerii de acțiuni s-ar ridica fie și numai la 1%, aceștia ar putea inclusiv să aibă reprezentanți în consiliul de Administrație. Dar pe moment limitarea funcționează cel puțin în materie de drepturi de vot, în sensul că un acționar poate avea pachete de acțiuni care să totalizeze 2% din capitalul social, de exemplu, pentru că nu poate vota decît pentru 0,1%.
SIF Moldova se luptă să-și ajusteze gradul de risc al portofoliului de acțiuni
O altă concluzie importantă este faptul că SIF Moldova se luptă din răsputeri să-și ajusteze gradul de risc al portofoliului de acțiuni deținute. Astfel, în luna aprilie a cestui an acesta scăzuse sub limita de 4 – care în limbajul regulamentelor de evaluare a Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare înseamnă un grad ridicat de risc -, după care a sărit iar peste aceasta. Eforturile de ajustare a acestui indicator s-au concretizat în vînzarea unor pachete de acțiuni la firme precum Carom Onești sau Uton Onești, care nu produceau nimic de mulți ani. Dar pachetul de acțiuni pe care SIF Moldova îl are încă la combinatul Ispat Sidex din Galați atîrnă încă greu în balanța activului net contabil al gigantului de investiții financiare. Valoarea mare înregistrată însă în scripte fac ca acest pachet să nu poată fi vîndut oricum. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns