O noua promotie de experti contabili si contabili autorizati bacauani au depus, la sfirsitul saptaminii trecute, juramintul de credinta fata de profesie si organizatia profesionala din care fac parte, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR, la finalul celor trei ani de stagiatura in profesie. Evenimentul a fost organizat de Filiala Bacau a CECCAR, in sala „Ion Ionescu de la Brad” a noului sediu al filialei, in prezenta, intre altii, a presedintelui acesteia, Marcel Bulinschi, a vicepresedintelui, Felicia Pop, a directorului executiv, Constantin Pastrav, si a universitarilor Viorica Cisca si Radu Florea, de la Universitatea „George Bacovia”.
Juramintul a fost depus in fata conducerii filialei CECCAR Bacau si a presedintelui Comisiei de disciplina, Gheorghe Balau, care a imbracat pentru aceasta festivitate roba. Prin fata comisiei au trecut 70 de absolventi ai cursurilor de formare si perfectionare profesionala in sistem colectiv (64 de experti contabili si sase contabili autorizati), dupa ce au rostit juramintul de credinta, conform statutului CECCAR. „Jur sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa respect prevederile Regulamentului Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati si ale Codului privind conduita etica si profesionala a expertilor contabili si contabililor autorixzati, sa pastrez secretul profesional si sa aduc la indeplinire, cu constiinciozitate, indatoririle care imi revin in calitate de expert contabil (contabil autorizat)” – suna juramintul.
Mediile obtinute de expertii contabili la examenele de la finalul cursurilor de pregatire pentru statutul de expert contabil si contabil autorizat s-au inscris in plaja 7,00 – 10,00, la expertii contabili, si 9,05 – 10,00, la contabilii autorizati. Evident, cele doua grupe de cursanti au avut sefii lor de promotie, care la expertii contabili au fost Maria Manuela Stefan si Ionela Nita, iar la contabilii autorizati Elena Claudia Balau. „A fost un moment unic in viata pentru acesti profesionisti – a spus Marcel Bulinschi -, venit intr-o etapa dificila pe care o parcurgem, marcata in special de criza economica si financiara, care a afectat si profesia noastra. Au disparut sau au fost inchise cam 200.000 de firme, cu un mare impact asupra serviciilor contabile, dar si asupra bugetului de stat, a activitatii economico-financiare. Prin inchiderea acestor societati comerciale, cel putin 200.000 de profesionisti contabili si-au incetat si ei activitatea. Bugetul statului, estimativ, a pierdut, astfel, cel putin 10 milioane de euro, numai sub aportul impozitului pe profit sau pe venit. Dar, noi mergem inainte. Activitatea noastra raspunde interesului public, prin tinerea evidentei contabile, verificarea acesteia si intocmirea situatiilor financiare (vitala pentru toti agentii economici), prin expertizele contabile judiciare”.
Noii profesionisti au fost indemnati sa puna in practica toate cunostintele pe care le-au dobindit in cei trei ani de pregatire, cu tact si rabdare, in functie de problemele cu care ii va intimpina viata. „Am devenit membri ai celui mai puternic organism al profesiei liberale din tara noastra – a spus unul dintre absolventi, Elena Oprisan. Traim intr-o lume relativa, in care raportarea la trecut si la valorile de referinta devin o datorie morala. Trebuie sa reflectam o data in plus asupra rolului pe care il avem in dezvoltarea economiei nationale si in apararea interesului public. Noi sintem artizanii situatiilor financiare, cartea de vizita a oricarei entitati economice sau sociale”.
Filiala CECCAR Bacau are aproape 900 de membri, experti contabili, contabili autorizati, evaluatori etc. Organizatia a fost infiintata acum aproape 90 de ani si are peste 45.000 de membri.
Lasă un răspuns